(on)Gelijkheid
Wie krijgt ruimte? Wie wordt gehoord? En wie juist niet?
In het segment (on)Gelijkheid geven we het podium aan voorstellingen die machtsstructuren bevragen en nieuwe perspectieven openen. Over feminisme, racisme, privileges, uitsluiting en emancipatie.
Deze makers nemen geen genoegen met hoe het altijd is gegaan. Ze schuren, confronteren en maken zichtbaar wat vaak onzichtbaar blijft. Soms scherp, soms kwetsbaar — maar altijd met de blik op rechtvaardigheid en verandering.
Theater als tegenstem of spiegel. Want gelijkheid is geen gegeven — het is iets waar we aan blijven bouwen.
-
Het Nationale Theater | Ola Mafaalani
Phaedra, in vlammendo 09 oktHet Nationale Theater komt naar De Lawei.
Phaedra in vlammen is een moderne versie van het klassieke liefdesdrama Phaedra. In haar nieuwe bewerking stelt Nino Haratischwili – schrijver van het monumentale familie-epos Het achtste leven (voor Brilka) – de vraag: hoe kun je als vrouw in een mannenwereld je vrijheid bevechten?
Phaedra, koningin van Athene, zit gevangen in een ongelukkig huwelijk met haar man Theseus. Alles verandert wanneer ze haar aanstaande schoondochter Persea ontmoet. Deze jonge vrouw schudt alles en iedereen om haar heen op en schopt roekeloos tegen de bestaande machtsstructuren aan. Phaedra raakt betoverd door Persea’s felle kracht. Er ontstaat een geheime, passievolle relatie, met desastreuze gevolgen.
Regisseur Ola Mafaalani keert voor het eerst sinds de theaterhit Borgen (2016) terug in de grote zaal. Je ziet Tamar van den Dop als Phaedra en Yela de Koning als haar minnares Persea. Componist Krists Auznieks schreef nieuwe muziek, die live wordt uitgevoerd door vier musici van het New European Ensemble.-
do 09 okt — 20.00
-
do 09 okt — 20.00
-
-
Hotel Modern & Abdelkader Benali
De val van Granadavr 17 oktHotel Modern & Abdelkader Benali komen naar De Lawei.
Hotel Modern en schrijver en programmamaker Abdelkader Benali bundelen hun krachten voor een historische voorstelling vol vertelkunst, schimmenspel, live-animatie en muziek. Zevenhonderd jaar lang is het zuiden van Spanje onderdeel van een welvarend Moors koninkrijk, waarin moslims, joden en christenen samenleven. De kunsten floreren, de wetenschap bloeit.
In 1492 komt hier een einde aan, het katholieke Spanje verovert de laatste Moorse stad, Granada, gevolgd door een langdurig proces van vervolging en verdrijving van de moslims en de joden door de Spaanse inquisitie. Deze geschiedenis heeft een huiveringwekkende parallel met de wereld waarin wij leven: uitsluiting en vervolging worden genormaliseerd en zelfs aangemoedigd. Hotel Modern en Abdelkader Benali brengen met beelden en woorden op meeslepende wijze de wereld van Granada tot leven: de verhalen, de dansen, het verdriet en de climax van de Val.
-
vr 17 okt — 20.30
-
vr 17 okt — 20.30
-
-
Theatergroep De Jonge Honden
Jeugdstormdo 30 oktTheatergroep De Jonge Honden komt naar De Lawei.
Je hebt een fantastische jeugd en zit met allemaal andere leuke kinderen bij een club waar je het elke zomer enorm naar je zin hebt. Je leert er vissen en jagen en houthakken. Je gaat samen kamperen en liedjes zingen bij een kampvuur. Maar dan is de oorlog voorbij en wordt alles anders.
Het overkomt Hanne en Chris, die tijdens de Tweede Wereldoorlog lid zijn van de jongerenbeweging De Nationale Jeugdstorm. Maar dan wordt Nederland bevrijd, worden hun ouders opgepakt en komen ze beiden in een verschillend pleeggezin terecht. Ineens worden ze niet meer uitgenodigd op verjaardagsfeestjes. Langzaam stapelen de vragen en schuldgevoelens zich op. Hoe fout waren hun ouders? Is het terecht dat ze zo behandeld worden? Verdienen ze een tweede kans?
De familievoorstelling Jeugdstorm begint als een feelgood-avontuur over een vrolijk zomerkamp, maar eindigt in een verwarrende en eenzame realiteit. Theatergroep De Jonge Honden geeft – geïnspireerd op de film Jojo Rabbit – 80 jaar na de oorlog de kinderen van foute ouders een gezicht.-
do 30 okt — 19.00
-
do 30 okt — 19.00
-
-
Het proces
Toneelschuur productiesza 08 novToneelschuur producties komt naar De Lawei.
Regisseur Jessie L’Herminez blijft trouw aan haar fascinatie voor klassiek repertoire en existentiële vraagstukken. Met acteur en schrijver Vincent van der Valk maakt ze een radicale, tragikomische bewerking van Kafka’s literaire meesterwerk Het Proces en zuigt je mee in een beklemmende reis. Op een ochtend wordt Josef K. zonder uitleg gearresteerd. Waarom? Niemand weet het. Zelfs de bewakers die hem het nieuws brengen, tasten in het duister.
Wat volgt, is een krankzinnig juridisch doolhof waarin K. wanhopig zijn onschuld probeert te bewijzen. Hij zoekt houvast, verklaringen, maar raakt steeds dieper verstrikt in een verwarrende wereld. De logica brokkelt af, de antwoorden glippen weg als dat woord op het puntje van je tong – net buiten bereik. In Het Proces zijn de acteurs niet alleen vertellers, maar ook zoekers in een wereld zonder vaste grond. Ze tasten de ruimte af tussen betekenis en betekenisloosheid, tussen het verlangen naar orde en de angstaanjagende chaos. Met humor, vervreemding en muziek nemen ze je mee in een filosofische trip die meer vragen oproept dan beantwoordt: Wat is schuld? Wanneer ben je onschuldig? En wie heeft het recht daarover te oordelen?
-
za 08 nov — 20.30
-
za 08 nov — 20.30
-
-
Theater Utrecht & DOX
Confrontatiesdi 11 novTheater Utrecht & DOX komt naar De Lawei.
Met haar debuutroman Confrontaties won Simone Atangana Bekono in 2021 prijs na prijs, waaronder de Anton Wachterprijs voor het beste literaire debuut en die van het Beste Boek voor Jongeren 2021. Theater Utrecht en DOX maken er een muzikale en energieke theaterversie van.
De zestienjarige Salomé zit in een jeugdgevangenis, omdat ze twee klasgenoten mishandeld heeft. Woedend is ze, en in de war. Tussen haar medegevangenen en een irritante psycholoog probeert ze haar hoofd koel te krijgen. Maar gedachten aan haar ouders en zus en alles dat ze samen hebben meegemaakt, razen door haar kop. Hoe voelt het om (n)ergens echt bij te horen of om anders te zijn?
Sharlee Daantje (Theo d’Or 2024) speelt Salomé, omringd door vier medegedetineerden, in een fysieke voorstelling met vurige woorden. Een verhaal over een plek in de wereld veroveren als alles tegen lijkt te zitten, een emotionele achtbaan vol opzwepende ritmes, dans en ijzingwekkend acteren.-
di 11 nov — 20.00
-
di 11 nov — 20.00
-
-
Janneke Wittekoek
De vrouwenhart showwo 12 novJanneke Wittekoek komt naar De Lawei.
Tachtig procent van de hart- en vaatziekten kan worden voorkomen door een gezonde leefstijl. Dr. Janneke Wittekoek is cardioloog, gezondheidswetenschapper en oprichter van HeartLife Klinieken, bekend van tv-programma’s als De Dokters en Gezondtijd en als gastdocent in Dream School. Ze brengt met haar theatercollege de spreekkamer naar het theater. Want hart- en vaatziekten zijn bij vrouwen nog steeds doodsoorzaak nummer één.
Janneke vertelt over het vrouwenhart en geeft praktische tools voor een gezonder leven. Waarom werkt het vrouwenhart anders dan dat van de man? Hoe herken je hartproblemen? Kies je voor pillen of paprika’s? En welke rol speelt stress? Tijdens een avond vol inzichten, humor en praktische tips leer je alles over cholesterol, gezonde voeding, slaap, stress en de invloed van hormonen.
-
wo 12 nov — 20.00
-
wo 12 nov — 20.00
-
-
Het NUT & George Tobal Producties
Doekje voor het bloedenvr 14 novDoekje voor het bloeden komt naar De Lawei.
Vanavond strijden vijf acteurs met de beste bedoelingen om jouw barmhartigheid. Niet voor zichzelf, maar om de arme thuisloze Willem te redden. Schuif aan bij deze scherpe, humoristische voorstelling over hulp, goede bedoelingen en de vaak bizarre verhalen achter armoede, waarin Het NUT onderzoekt wat Willems tragische levensverhaal waard is. Kunnen we écht iets veranderen? Misschien.
Doekje voor het bloeden is een muzikale tragikomische theatervoorstelling die het publiek een inkijkje geeft in de wereld van armoede, dakloosheid en de absurditeit ervan. Willems leed wordt vertaald tot een verhaal, met als doel het te verbeteren. Maar is het wel ethisch verantwoord om deze armoede tentoon te stellen of gaat het ten koste van de waardigheid van degenen wiens verhalen worden verteld? Het stuk balanceert op de grens van theater en werkelijkheid en gaat over de verantwoordelijkheid van kunstenaars, publiek en samenleving.
-
vr 14 nov — 20.30
-
vr 14 nov — 20.30
-
-
Theater Oostpool
Pride & prejudicedi 23 decTheater Oostpool komt naar De Lawei.
De wereldberoemde roman Pride and prejudice van Jane Austen geldt als feministisch meesterwerk. Niet alleen omdat het een vrouwelijke auteur betrof, maar ook omdat het boek de ‘gewone’ vrouw toonde aan een breed publiek in de vroege negentiende eeuw. In het verhaal draait het allemaal om de familie Bennet. De vijf dochters zijn niet getrouwd en zonder mannelijke erfgenaam gaat het familielandgoed verloren.
Om deze ramp te voorkomen heeft moeder Bennet maar één doel: haar dochters moeten per direct aan de (rijke) man. Een ‘liefdesoorlog’ volgt, met de zussen als wapens in een strijd op leven en sociale dood. Het verhaal vormde in de jaren negentig de blauwdruk voor een reeks zeer succesvolle romantische komedies, die met de kennis van nu paradoxaal genoeg juist bijdragen aan problematische ideeën over de rol van vrouwen én mannen. Hoog tijd dus om de klassieker opnieuw van het maatschappelijke buskruit te voorzien dat Austen er destijds instopte. Regisseur Florian Myjer lanceert het verhaal naar het heden om vanuit een queer perspectief een theateravond te presenteren die vermaakt, ontroert en aan het denken zet.
-
di 23 dec — 20.30
-
di 23 dec — 20.30
-
-
Boogaerdt/VanderSchoot
Piss poolvr 16 janBoogaerdt/VanderSchoot komt naar De Lawei.
In Piss pool betreden we een natte, warme ruimte, die oogt als een wellnesscenter: bubbelbad, massagestoelen, een beautycorner voor skincare routines, suikervrije powerdrinks en beeldschermen in overvloed. Een groepje oudere vrouwen filmt zichzelf terwijl ze, onder leiding van een online influencer, bezig zijn met hypermoderne zelfvernieuwingsrituelen. De surveillanceachtige video-opstelling vervormt de werkelijkheid en tijd.
In dit uitputtende spiegelpaleis lijkt iedereen in de bloei van haar leven, maar is niemand eigenaar van haar lichaam. Piss pool, genoemd naar het gelijknamige werk van kunstenaar Samantha Nye, verkent vanuit feministisch perspectief het fenomeen ageism. Boogaerdt/VanderSchoot trekken weer alles uit de kast in een mengvorm van digitale avatars en levende lichamen om de giftige onderbuik van de kapitalistische wellness-cultuur aan de tand te voelen. Het vrouwelijk lichaam moet hierin jong, fit en strak zijn en selfcare betekent dat we niet zorgen voor elkaar, maar iedereen verantwoordelijk is voor haar eigen (on)gezondheid. In deze vervreemdende theatrale video-installatie wordt tijd vervormd en eisen vrouwen – naakt of gekleed – hun ruimte op.
-
vr 16 jan — 20.30
-
vr 16 jan — 20.30
-