toegankelijkheid

als assistentie gewenst is voorafgaand aan een theatervoorstelling dan kun je een van onze medewerkers aanspreken bij onze entree, kassa of bij de ingang van de zaal.

parkeren


Let op! Vanaf 1 februari 2023 geldt van maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 21.00 uur in het centrum van Drachten betaald parkeren. Ook is het parkeren op het Kiryat Onoplein niet meer mogelijk met blauwe parkeerschijf.

Voor €4,- per dag kun je parkeren in de parkeergarage van het Raadhuisplein. Gratis parkeermogelijkheden zijn: de parkeerstroken langs de Leerlooiersstraat en het Moleneind NZ (bij Dunlop), het parkeerterrein aan de Nachtegaalstraat, parkeerterrein VV Drachten, De Singel, Oliemolenstraat en De Opgang.

De parkeerplaatsen rondom De Lawei behoren toe aan de Gemeente Smallingerland. 
Klik hier voor een overzicht van alle parkeergelegenheden in Drachten.

Minder goed ter been?  
Aan de Reidingweg zijn er twee mindervalideparkeerplaatsen. Vanaf deze plaats is het 20 meter naar de ingang van De Lawei. Op het Kiryat Onoplein zijn er ook twee mindervalideparkeerplaatsen.
Heeft u een gehandicaptenparkeerkaart? Dan kunt u maximaal 3 uur parkeren in het centrum van Drachten. 
Leg dan de GPK-houders kaart en een blauwe parkeerschijf zichtbaar achter uw voorruit. 
In parkeergarages moet je ook als GPK-houder het reguliere parkeertarief betalen. 

Overdekt parkeren in het centrum van Drachten kan in de parkeergarages aan het Raadhuisplein en het Van Knobelsdorffplein. Uitrijden kan 24/7, vergeet je pasje niet mee te nemen. De parkeergarages zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 6.30 tot 22.00 uur en zaterdag van 7.00 tot 22.00 uur. Op zon- en feestdagen zijn de parkeergarages voor bezoekers gesloten.
Bij het Reidingplein (reidingweg parkeerzone) is het betaald parkeren van 9.00 tot 21.00 uur. 

rolstoeltoegankelijk

Ons gebouw is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De ingang aan het Laweiplein heeft een schuifdeur, gevolgd door twee glazen klapdeuren. De ingang aan de Reidingweg heeft een tourniquetdeur met rolstoelstand. 

De zalen van onze grote zaal en de Roel Oostrazaal zijn rolstoeltoegankelijk en er zijn vaste rolstoelplaatsen beschikbaar. Ook het balkon van de grote zaal is met de lift bereikbaar. Je komt dan uit bij de eerste rij van het balkon. Het balkon van de Roel Oostrazaal is helaas niet met de lift bereikbaar. In onze kleine zaal en de Rutger Hauerzaal, zijn geen vaste rolstoelplekken, maar we kunnen goede plekken creëren. Geef ruim op tijd voor aanvang van de voorstelling of film door dat je een speciale plek nodig hebt.

Rolstoelplaatsen in onze geplaceerde zalen (grote zaal en Roel Oostrazaal) zijn alleen telefonisch, per mail of via de kassa te reserveren. Wanneer u een rolstoelplaats in een vrije zit zaal (kleine zaal, filmzaal of studio) wilt reserveren, kunt u kiezen voor de prijs "rolstoelplaats" en kiest u het aantal rolstoelplaatsen welke u wilt boeken. Bezoekers die zich niet zelfstandig naar de voorstelling of film kunnen bewegen, dienen ook een toegangskaart voor hun begeleider te kopen.

slechthorend

De Lawei beschikt over (gratis) radiografische apparatuur waarmee slechthorenden (met of zonder gehoorapparaat) de voorstelling versterkt kunnen volgen.
Meld je vóór aanvang van de voorstelling bij de kassa voor de juiste apparatuur. Vraag je audicien naar de mogelijkheden voor de juiste instellingen op jouw specifieke gehoorapparaat óf de gebruikersinstelling van een gehoorapplicatie app. 

blinden en slechtzienden

Een hulphond is welkom in onze theaterzalen. Medewerkers van De Lawei mogen vragen om het paspoort van de hulphond voor aanvang van de voorstelling. Niet iedere plek in de zaal is handig samen met een hond. Vraag, indien nodig, advies van onze kassamedewerker (0512-335050) of info@lawei.nl. Sowieso vinden wij het prettig om te weten dat er een hond in de zaal aanwezig is. Dan kunnen we onze artiesten dat voorafgaand aan de voorstelling laten weten.

toiletten

Op de begane grond zijn drie mindervalidentoiletten, in de foyer van de Roel Oostrazaal is ook een mindervalidentoilet. Deze toiletten zijn verdeeld door het gebouw heen. Bij je bezoek kun je medewerkers vragen welke toilet het dichtstbijzijnde is. Er is een genderneutraal toilet aan de Reidingweg zijde van het gebouw, bij de ingang aan de rechterkant.

slecht ter been

Wanneer je slecht ter been bent, is het handig dit aan te geven bij het kopen van je kaarten. De kassa kan hier rekening mee houden. Er zijn in De Lawei drie liften. De lift brengt je naar de 2e verdieping, het balkon van de grote zaal, de Roel Oostrazaal, kleine zaal, de studio en naar de tweede kamer. Onze liften hebben allemaal spiegels zodat je gemakkelijk zelf in de lift kan komen.

Het is niet mogelijk om met de lift op het balkon van de Roel Oostrazaal te komen, hier kan je alleen met de trap komen. In de theaterzaal zijn trappen, ben je slecht ter been, dan adviseren wij een plaats beneden in de zaal, niet op het balkon.

Afmetingen

Afmetingen van de liften vind je in de onderstaande opsomming. Deze afmetingen zijn weergegeven in centimeters als breedte x lengte x hoogte.

  • Afmeting lift naar Roel Oostrazaal: 100x140x230 cm
  • Afmeting lift naar kleine zaal, studio en balkon grote zaal: 138x240x200 cm
  • Afmeting lift naar 1e en 2e kamer: 121x140x200 cm


prikkelarm theaterbezoek

Prikkelarme voorstellingen zijn extra toegankelijk voor mensen die niet goed tegen prikkels kunnen. Dit houdt in dat er in de voorstelling geen (of minder harde) muziek of felle verlichting wordt gebruikt en/of het bezoekers aantal lager ligt waardoor er minder mensen tegelijk in de zaal zijn. Op deze pagina vind je een overzicht van de prikkelarme voorstellingen van dit seizoen.

Vier het Leven

Al enige tijd werken we samen met stichting Vier het Leven. Elk seizoen weer ontvangen we meer bezoekers dan het voorgaande, dankzij dit fantastische initiatief.

Over de stichting
Stichting Vier het Leven organiseert culturele activiteiten voor ouderen (65+) die niet graag alleen op stap gaan. Zij worden thuis opgehaald door een gastheer of gastvrouw van Vier het Leven en samen met andere gasten gaan zij gezellig naar de bioscoop, een concert, een theatervoorstelling of naar een museum. De deelnemers genieten in De Lawei van ontvangst met koffie/thee en natuurlijk wat lekkers, een drankje tussendoor en elkaars gezelschap en worden na afloop weer veilig thuisgebracht. Meer informatie over de activiteiten van Vier het Leven? Klik dan hier.

Vier het leven inspireert en brengt mensen samen. Ze zorgen ervoor dat ouderen mee blijven doen en onderdeel blijven uitmaken van de maatschappij door samen te genieten van een middag of avond uit. Omdat ze de activiteiten zo betaalbaar mogelijk willen houden, betalen de deelnemers slechts een deel van de werkelijke kosten.