Louwes&Noyons

storm: Toneelschuur Producties | Club Lam

My fair human
do 01 mei — 20.30
01 mei
20.30
  • 01 mei
    20.30
    Kleine zaal (vrije zit)

Een voorstelling voor iedereen die zich identificeert als mens.

My Fair Human is een scherpe, tragikomische voorstelling die ons een spiegel voorhoudt, want gaan we niet allemáál gebukt onder maatschappelijke verwachtingen en knellende gendernormen? De voorstelling begint als een klassiek ‘make-over’-verhaal, maar dat houdt niet lang stand… Het klassieke personage Eliza Doolittle krijgt eindelijk een eigen stem, na decennialang te hebben gefigureerd in een (theater)wereld die door strenge gendernormen geregeerd wordt. 

Stormavond

Als het STORMt in De Lawei dan zijn er professionele makers in huis die wellicht minder bekend zijn, maar die beslist (aanSTORMend) talentvol zijn. Het zijn de theater- en dansmakers van nu.

Er is een nagesprek na afloop van de voorstelling.

Ze is een van de bekendste personages uit de theatergeschiedenis: ‘bloemenmeisje’ Eliza Doolittle, oorspronkelijk uit het toneelstuk Pygmalion van George Bernard Shaw, en later vermusicald in My Fair Lady. Maar weten we wel hoe haar stem écht klinkt? My Fair Human is een eigentijdse interpretatie, waarin Eliza Doolittle wordt ‘ontdekt’ door Katherine van Kalf, die van elke vrouw een succesvol merk wil maken. In Eliza ziet ze haar ultieme project. Maar Eliza is het zat om ‘echte vrouw’ te zijn in de ogen van anderen – zij zou het liefst helemaal losbreken uit het verwachtingspatroon. Terwijl Katherine hardnekkig blijft proberen om Eliza te kneden naar de norm, wil Eliza nog maar één ding: mens zijn, en als mens gezien worden.

Eliza Doolittle laat ons in deze voorstelling zien dat rigide genderkaders niet alleen veiligheid en structuur bieden, maar ook ellende met zich meebrengen: ongelijkheid, onderdrukking en een beknotte individuele expressie. Zijn we als mens echt gelukkig binnen de bestaande genderrollen?

Marloes Ijpelaar