Toneelgroep Maastricht

BV Vastgoed
vr 16 mei — 20.00
16 mei
20.00
  • 16 mei
    20.00
    Grote zaal

Meeslepende zwarte komedie over geld, bedrog, wanhoop en mensen tegen elkaar uitspelen.

In David Mamets toneelklassieker Glengarry Glen Ross uit 1982 strijden mensen wanhopig voor hun bestaan in een wereld die draait om geld. Het toneelstuk werd bekroond met de Pulitzer Prize en tien jaar later succesvol verfilmd. 

Op een makelaarskantoor worden de medewerkers onderworpen aan een competitie. De twee beste verkopers krijgen een bonus, de rest wordt ontslagen. In scherpe, geestige dialogen schetst Mamet een droefgeestig portret van mensen die vastzitten in een wereld die ze zelf hebben helpen creëren.

Toneelgroep Maastricht brengt een hedendaagse bewerking van David Mamets toneelklassieker Glengarry Glen Ross, een zwarte komedie waarin mensen wanhopig strijden voor hun baan en bestaan, in een wereld die draait om geld.

Op makelaarskantoor BV Vastgoed worden de medewerkers door de directie onderworpen aan een competitie. De twee beste verkopers krijgen een bonus, de rest wordt ontslagen. Dit zorgt voor een strijd die alleen de sterkste overleeft. In scherpe, geestige dialogen schetst Mamet een droefgeestig portret van mensen die gedwongen worden winnaars te zijn ten koste van anderen en vastzitten in een wereld die ze zelf hebben helpen creëren.

Na de theaterhits Augustus: Oklahoma (2024) en De Kersentuin (2023) regisseert Michel Sluysmans opnieuw een moderne interpretatie van een bekende toneelklassieker. Mamet schreef zijn stuk in 1982, aan het begin van het neoliberale tijdperk. Ruim veertig jaar later loopt dat tijdperk op zijn laatste benen. Het toneelstuk werd bekroond met de Pulitzer Prize, ontving lovende recensies en werd in 1992 succesvol verfilmd. 

credits

tekst: David Mamet | vertaling: Jibbe Willems | regie: Michel Sluysmans | spel: Malou Gorter, Wendell Jaspers, Quiah Shilue, Myrthe Huber, Rogier in ’t Hout, Ozan Aydogan en Paul Slangen/Michel Sluysmans