Het Verdriet van de Zuiderzee 

                Natuurmonumenten Ledendag 14 augustus

Indringend muziektheater aan de rand van het IJsselmeer

Op zondag 14 augustus is er een speciale ledendag voor Natuurmonumenten. Je kunt de voorstelling 'Het Verdriet van de Zuiderzee' bezoeken om 15.30 of om 19.30 uur. Bij deze voorstellingen is er een exclusieve inleiding van de regisseur van de voorstelling Geert Lageveen.

De middagvoorstelling is inmiddels uiterkocht. Er zijn alleen nog kaarten voor de avondvoorstelling verkrijgbaar. Per lidmaatschap kunnen er maximaal 2 kaarten besteld worden. Een introducé mag dus mee. Vergeet dan niet je lidmaatschapkaart mee te nemen bij de voorstelling.

Borrelplank Inne & Minne
Wil je nog even gezellig napraten over de voorstelling? Dan komt onze Inne & Minne borrelplank goed van pas. Deze bestel je meteen bij je tickets en kost € 14,50 p.p.

De plank is geschikt voor 1 persoon en bevat een aantal lekkere lokale borrelhapjes en twee consumpties naar keuze. De invulling van de borrelplank kan per voorstelling iets variëren maar is altijd een aangename verrassing.

Er is een vlees- of een vega-variant verkrijgbaar. Uiteraard wordt ook hierbij gebruik gemaakt van diverse producten die door lokale leveranciers aangeboden worden

Voeg je arrangement(en) toe in je winkelmandje tijdens het bestellen van de kaart(en) voor de voorstelling.

Over het Verdriet van de Zuiderzee

Na het succesvolle Lost in the Greenhouse maken Orkater en De Lawei: Het Verdriet van de Zuiderzee.

De afsluitdijk. Een knap staaltje waterwerken waar de hele wereld van opkeek. Het zorgde voor veiligheid, betere verbindingen en nieuw land. Maar met de bouw stierf een zee. Het Verdriet van de Zuiderzee staat stil bij wat er verloren is gegaan. Bij de gevolgen voor de mensen, de vissen en de vogels, de transformatie van het landschap en de zee zelf. 
 
Palingvisser Minne Minnes ziet met lede ogen aan hoe zijn broer Inne meebouwt aan de dijk die het einde van hun vissersbestaan zal betekenen. Grietje Bosker springt van enthousiasme blootvoets en met haar rokken omhoog, als eerste de modderige dijk over, nog voor die goed en wel gedicht is. Een beginnende boer zet alles op het spel om een vruchtbaar bedrijf op te zetten op het veranderende land. Ondertussen botsen jonge palingen hopeloos tegen de dijk aan en voeren de overgebleven zeehonden een heroïsche strijd om te overleven in het brakke water.  

Aan de hand van verhalen over mensen en dieren die rond de Zuiderzee leefden wordt de heimwee naar een verloren zee voelbaar gemaakt. Op de melancholische muziek van Sytze Pruiksma en Radek Fedyk bezingt een koor van vogels een universeel en urgent thema: De onomkeerbare impact van het ambitieuze wroeten, graven, slopen en bouwen van de mens. 
 
Geert Lageveen regisseert Keja Klaasje Kwestro, Manoushka Zeegelaar Breeveld e.a. in een onvermijdelijke muziektheatervoorstelling aan het Oudemirdumerklif met weids uitzicht over het water dat alles nog weet.

Het Verdriet van de Zuiderzee komt tot stand in samenwerking met Natuurmonumenten en Kunstkring Gaasterland  

tekst Geert Lageveen I regie Geert Lageveen I spel Keja Klaasje Kwestro, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Simme Wouters, Jasper Stoop, Nick Livramento Silva e.a. I muziek Sytze Pruiksma, Radek Fedyk e.a. I vormgeving Ruben Wijnstok en René Vullings I lichtontwerp Stefan Dijkman I regieassistentie Belle van Heerikhuizen 

Roelof Bos

Over het Oudemirdumerklif

Natuurmonumenten is een vereniging die zorg draagt voor meer dan 108.000 hectare natuur en landschappen in Nederland. En voor de cultuurhistorie die je op die plekken vindt, zoals op het Oudemirdumerklif, de unieke plek waar de voorstelling 'Het verdriet van de Zuiderzee' plaatsvindt. Samen met onze leden maken we ons sterk voor alle natuur die nog over is. En voor de nieuwe natuur die er nog gaat komen in Nederland. Niet alleen in de gebieden die wij beheren, maar ook daarbuiten.

Het Oudemirdumerklif is één van de eerste gebieden die Natuurmonumenten in de jaren dertig van de vorige eeuw in bezit kreeg. Dit buitengewone natuurgebied heeft een bijzondere geschiedenis en herbergt vele soorten planten, vlinders en vogels. Natuurmonumenten wil de beleefbaarheid van het Oudemirdumerklif vergroten zodat bezoekers zich ten volle bewust worden van de natuur en cultuurhistorie op deze plek. Met de aankoop van uw ticket draagt u hieraan bij. U kunt via de link onderaan deze pagina meer lezen over ons werk. 

Natuurmonumenten vindt het belangrijk dat de interessante en soms schrijnende verhalen worden verteld over hoe dit landschap is ontstaan en wat de invloed op mens en natuur is geweest. De voorstelling 'Het verdriet van de Zuiderzee' vertelt zo'n verhaal, en we hopen daarmee bij te dragen aan bewustwording over de verantwoordelijkheid die de mens heeft voor onze natuur, in alle beslissingen die we nemen. 

Lees hier meer over het Oudemirdumerklif en het werk dat Natuurmonumenten doet in dit gebied.