Toekomst & technologie
De toekomst is allang begonnen.
In het segment Toekomst & Technologie zie je voorstellingen over kunstmatige intelligentie, technologische vooruitgang, klimaatverandering en de keuzes die we vandaag maken voor morgen.
Wat betekent het om mens te zijn in een wereld vol algoritmes? Waar ligt de grens tussen natuurlijk en gemaakt? En hoe houden we grip op systemen die steeds slimmer worden?
Deze makers kijken vooruit — met verbeelding, kritiek en soms een flinke knipoog. Ze onderzoeken wat ons te wachten staat, en hoe we daar als mens en maatschappij mee omgaan.
Welkom in het theater van de toekomst.
-
Peter Vandemeulebroecke & Jef Van gestel
Tochtgatza 25 oktTochtgat komt naar De Lawei.
Het theaterwerk van Peter Vandemeulebroecke en Jef Van gestel is een soort mentale speeltuin. Met veel gevoel voor humor maken ze voorstellingen op het snijvlak van mime, performance, beeldende kunst en fysiek theater. Steeds uitzinniger, en vooral theatraler, met wonderbaarlijke creaturen. (…) Vanuit bewegingstheater ontstaat langzaamaan pure beeldende kunst, schreef de Volkskrant over hun vorige performance Deeg.
Met een dozijn ventilatoren waagt het duo zich nu aan Tochtgat: beeldend theater als een bewegend schilderij, waarvan de kaders worden weggeblazen. In een landschap van dansende stukken stof, plastic zakken en zwevende kubussen dwalen twee aandoenlijke figuren die het gevecht tegen wind allang verloren hebben, maar niet opgeven. Tochtgat speelt met de esthetiek van gedrapeerde stoffen op schilderijen van Rubens, de herkenbare humor van slapstick en de impact van levensgrote moderne beeldende kunstwerken.
-
za 25 okt — 20.30
-
za 25 okt — 20.30
-
-
Club Guy & Roni, Australasian Dance Collective & HIIIT
Bad naturevr 14 novClub Guy & Roni, Australasian Dance Collective & HIIIT komen naar De Lawei.
The Human Odyssey van Club Guy & Roni is een dynamisch dansproject waarin internationale samenwerkingen centraal staan. Samen met dansgezelschappen en muziekensembles buiten Europa verkent het gezelschap de vele uiteenlopende aspecten van het menselijk bestaan en herdefinieert de verhalen die we over elkaar en de wereld vertellen. In hun werken onderzoeken choreografen Roni Haver en Guy Weizman hoe universele menselijke thema’s en verhalen ons leven en perspectief vormen.
Denk aan de succesvolle samenwerkingen met artiesten uit onder andere Mauritanië (Freedom), India (Fortune), Marokko (Faith) en Senegal (Islands of Empathy).
Voor Bad Nature bundelt Club Guy & Roni de krachten met het Australasian Dance Collective en muzikale partner HIIIT om de relatie tussen mens, natuur en technologie te verkennen. De verbinding tussen mens en natuur is van oudsher essentieel, maar lijkt in moderne samenlevingen te vervagen. We zoeken troost door het maken van een wandeling in het bos of door naar de golven in de zee te kijken, maar raken geïrriteerd door kleine ongemakken. Hoe komt het dat we ons steeds verder verwijderen van de natuur, terwijl we er tegelijkertijd naar verlangen? Kan technologie ons helpen een nieuw evenwicht te vinden?-
vr 14 nov — 20.00
-
vr 14 nov — 20.00
-
-
Het NUT & George Tobal Producties
Doekje voor het bloedenvr 14 novDoekje voor het bloeden komt naar De Lawei.
Vanavond strijden vijf acteurs met de beste bedoelingen om jouw barmhartigheid. Niet voor zichzelf, maar om de arme thuisloze Willem te redden. Schuif aan bij deze scherpe, humoristische voorstelling over hulp, goede bedoelingen en de vaak bizarre verhalen achter armoede, waarin Het NUT onderzoekt wat Willems tragische levensverhaal waard is. Kunnen we écht iets veranderen? Misschien.
Doekje voor het bloeden is een muzikale tragikomische theatervoorstelling die het publiek een inkijkje geeft in de wereld van armoede, dakloosheid en de absurditeit ervan. Willems leed wordt vertaald tot een verhaal, met als doel het te verbeteren. Maar is het wel ethisch verantwoord om deze armoede tentoon te stellen of gaat het ten koste van de waardigheid van degenen wiens verhalen worden verteld? Het stuk balanceert op de grens van theater en werkelijkheid en gaat over de verantwoordelijkheid van kunstenaars, publiek en samenleving.
-
vr 14 nov — 20.30
-
vr 14 nov — 20.30
-
-
Bureau Vergezicht | Theater Rotterdam
Een stukje naar de mensen toewo 19 novBureau Vergezicht | Theater Rotterdam komt naar De Lawei.
To be enlightened is to be intimate with all things, zei de beroemde Japanse zenmeester Dogen Zenji elke ochtend tegen zijn leerlingen. Hij had makkelijk praten; het was het jaar 1200. Er lag nog geen asfalt op de aarde, er hingen nog geen satellieten in de lucht en onze rugzakken zaten niet vol schermen en opladers.
Terwijl we leven in een wereld van onbegrensde data, spullen en mogelijkheden die constant om ons heen dansen, voelen we ons er steeds minder mee verbonden. Na De zaak Shell en Beste Mensen presenteert Bureau Vergezicht, dat onderzoekende en meeslepende verhalen over macht, klimaat en gedeelde verantwoordelijkheid maakt, Een stukje naar de mensen toe. Een voorstelling die toont hoe we verlangen naar oneindigheid en er tegelijk aan ten onder gaan. Rebekka de Wit doet dat op zo’n komische wijze dat je gaat beseffen dat humor ons niet per se uit elkaar hoeft te drijven, maar in tijden van crisis het ultieme middel is om ons samen te brengen.
-
wo 19 nov — 20.30
-
wo 19 nov — 20.30
-
-
storm: Het Nationale Theater | Gavin-Viano
A plastic state of minddo 04 decHet Nationale Theater en Gavin-Viano komen naar De Lawei.
A plastic state of mind is een ode aan de kracht van de zwarte vrouw, gebracht door een all-female cast. Je volgt een groep meisjes die tijdens de Liberiaanse burgeroorlog gevangen zijn genomen door rebellenleiders. Ondanks de gruwelijke omstandigheden laten deze jonge vrouwen een ongekende veerkracht zien; ze overleven als vorm van protest.
Op de klanken van warme composities en de ritmes van adembenemende percussie beland je in een wereld waarin landsgrenzen, nationaliteit, etniciteit en taal worden ontstegen.
Theatermaker en regisseur Gavin-Viano baseerde zich op de Broadway-voorstelling Eclipsed van de Amerikaanse actrice en toneelschrijfster Danai Gurira, die in vijf categorieën genomineerd werd voor een Tony Award. De voorstelling was in 2020 te zien op het Amsterdamse theaterfestival Town Tales. De grote uitblinker van de slotavond was Gavin-Viano. Haarscherp laat ‘A plastic state of mind’ zien hoe de vrouwen op verschillende manieren door hun gevangenschap zijn gevormd. (NRC)
-
do 04 dec — 20.30
-
do 04 dec — 20.30
-
-
Meeuw jonge theatermakers
Bergdo 22 janMeeuw komt naar De Lawei.
Berg is een meeslepende coming-of-age voorstelling over idealisme, twijfels en dromen, waarin zeven jonge idealisten en een oppaskind samen een berg beklimmen. Ze trotseren de elementen, de ijle hoogtes en hun eigen angsten om een statement te maken. Maar wanneer ze de top bereiken slaat het weer om en komen ze vast te zitten.
Ze zijn afgesneden van de buitenwereld; geen publiek, geen camera’s, geen wifi, geen likes. Wat rest zijn de snijdende wind, de sneeuw, de honger, hun overtuigingen en dat ene fucking liedje in hun hoofd: High on a hill was a lonely goatherd, layee odl, layee odl layee-oo. Meeuw jonge theatermakers laat al ruim dertig jaar zien hoe overdonderend theater met jonge mensen kan zijn. Aankomende regisseurs, schrijvers en acteurs zetten hun eerste stappen bij het gezelschap, dat voorstellingen voor jongeren en volwassen speelt op festivals, bijzondere locaties en natuurlijk in het theater.
-
do 22 jan — 19.30 - 21.00
-
do 22 jan — 19.30 - 21.00
-
-
Scapino Ballet Rotterdam
Anima Obscuradi 03 mrtScapino Ballet Rotterdam komt naar De Lawei.
Anima obscura is een indringende en schitterend vormgegeven multimedia-voorstelling over het verlangen naar onsterfelijkheid. In haar eerste productie voor Scapino neemt artistiek directeur Nanine Linning ons mee op een emotionele reis die voert van de geheimzinnige praktijken van alchemisten tot de hedendaagse experimenten van biohackers. De dansers zijn hoofdrolspelers in deze zoektocht naar dat ene elixer voor het eeuwige leven.
Linning zet een groot ensemble in voor haar monumentale werk, waarin choreografie, video-animatie, hologrammen, kostuumontwerp en muziek samensmelten. Met haar internationale artistieke team creëert ze in adembenemende beelden een wereld die niemand onberoerd laat. Het majestueuze Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms wordt versneden met een hedendaagse versie ervan door componist Yannis Kyriakides. De bekende harpist Remy van Kesteren speelt live mee en is onderdeel van de choreografie. Aan deze vernieuwende voorstelling werken internationaal bekende kunstenaars mee, waaronder modeontwerper Irina Shaposhnikova. In een gigantisch videodecor brengt digitaal scenograaf Claudia Rohrmoser de nieuwste technologieën tot leven.
-
di 03 mrt — 20.00
-
di 03 mrt — 20.00
-
-
Diederik Jekel
De kunst in kunstmatige intelligentie zienwo 18 mrtDiederik Jekel komt naar De Lawei.
In dit theatrale voorstellingscollege bespreekt Diederik Jekel de vraag of AI de ondergang van de mensheid kan betekenen of gewoon de oplossing voor alle saaie klusjes op kantoor? Hij neemt ons zodoende mee naar een heel bijzonder verhaal. Het grootste verhaal denkbaar. Dat over het leven zelf. Hoe ontstond leven, hoe kwam de mens en uiteindelijk de computer?
Zullen we nooit meer weten wanneer een video echt is of niet? Zijn straks journalisten, kunstenaars en rechters ook gewoon vervangen door AI? Het belooft een prachtige avond met veel humor te worden. Je zal nooit meer hetzelfde kijken naar welke bacterie, mens of computer dan ook én een goed gevoel hebben bij hoe kunstmatige intelligentie onder de motorkap werkt. Bedoeld voor iedereen, van jong tot oud en ook (juist) voor mensen die nauwelijks de aan-knop van hun telefoon kunnen vinden.
-
wo 18 mrt — 20.15
-
wo 18 mrt — 20.15
-
-
Het Nationale Theater | Eric de Vroedt
Operation Hellfirewo 08 aprHet Nationale Theater komt naar De Lawei.
Met Operation Hellfire maakt regisseur Eric de Vroedt een politieke thriller waarin recht, macht en moraal hard botsen. Het is 2030. De premier van Nederland organiseert een internationale top over de ineenstortende wereldorde. Hij wil een tegenbeweging op gang brengen, terug naar de tijd waarin het (internationaal) recht er echt toe deed.
Maar dan gebeurt het ondenkbare: de oud-president van Amerika, een van de eregasten, wordt bij aankomst in Den Haag gearresteerd door het Internationaal Strafhof. De reactie uit Washington volgt razendsnel. De American Service-Members’ Protection Act wordt geactiveerd, een wet die Amerikanen beschermt tegen vervolging door het Strafhof. Er ontstaat een diplomatieke rel die zijn weerga niet kent. Het Strafhof weigert de aanklacht in te trekken, zelfs in het zicht van een dreigende invasie. Hoever is Nederland bereid te gaan om de idealen van Den Haag, internationale stad van vrede en recht, waar te maken? Werkt (inter)nationaal recht écht voor iedereen? Juist nu de internationale wereldorde lijkt te wankelen, is het goed om deze vragen te stellen.
-
wo 08 apr — 20.00
-
wo 08 apr — 20.00
-