Photopeintures van Levina van de Bundt


Nu te zien in de publieke ruimte van De Lawei: 

Levina van de Bundt
(Den Haag, 1948)

In Rijswijk (Z.H.) heb ik van kinds-af-aan kunnen opgroeien in een landelijke omgeving, en ik vond het altijd heerlijk om in de natuur te kunnen zijn. Beide ouders waren kunstenaars. Mijn moeder Mieke van de Bundt was keramiste en leer-ontwerpster, mijn vader Livinus o.a. graficus, lichtkunstenaar, oprichter van de Vrije Academie in Den Haag.

Als jong meisje al leerde ik fotograferen , vooral bomen, landschappen e.d. en ik fotografeer nog dagelijks wat mij allemaal fascineert. Vanuit Rijswijk ben ik in 1971 verhuisd naar Friesland, waar ik met veel plezier woon, fijn weer tussen het groen.

Photopeintures 
Mijn “Photopeintures” zijn anders dan de Photopeintures die mijn vader maakte, en ik noem ze ook zo omdat we beiden geïnteresseerd zijn / waren in licht en kleur, ook al verschilt de werkwijze. (Ook als postuum eerbetoon aan hem.)

In mijn Photopeintures leg ik het sprookjesachtige, verwonderende van de plantenwereld vast; soms slechts een gedeelte van een bloem bijvoorbeeld. Het zijn foto’s waarbij ik zonder verdere manipulatie -zoals b.v. Photoshop- probeer vast te leggen wat mij raakt. Via een zelf ontdekte methode, met zonlicht als lichtbron, op ontdekkingstocht in mijn eigen tuin. De sfeer, de kleur, de sprankeling van dat moment, zoals ik het aantref, volgens mijn intuïtie, en dikwijls door toeval en altijd met geduld, zonder te rangschikken.

En door die gerichte lichtval, die spectrale kleuren (het regenboogeffect) min of meer verspreid, krijgen de beoogde bloemen, blaadjes, veertjes en dergelijke een andere kleur en lichten bepaalde onderdelen op deze manier op.

Een photopeinture is net als een schilderij gelaagd, en bestaat uit licht dat als het ware bedekt wordt door weer een andere lichtlaag.


Het gaat mij niet zo zeer om de biologische herkenbaarheid, en ik wil niet de natuur “verbeteren”, maar ik wil graag dit effect vastleggen, soms zo dat het de plant zelf wat naar de achtergrond verwijst en daardoor interpretatieruimte biedt.

Altijd met respect ook voor het prachtige, oorspronkelijke, verwonderende van de natuur.

Levina