Storm in De Lawei

Storm in De Lawei betekent: frisse makers, nieuwe stemmen en krachtige voorstellingen.
Tijdens onze Stormavonden zetten we theater- en dansmakers op het podium die nog niet bij het grote publiek bekend zijn, maar die nu al barsten van talent. Makers die stormachtig binnenkomen met hun eigen stijl, verhaal en visie. Hier ontdek je de namen van morgen — eigenzinnig, verrassend en actueel.

Stormvoorstellingen zijn prikkelend en vaak net even anders. Na afloop blijf je niet met vragen zitten: in het gratis nagesprek ontmoet je de makers en krijg je een kijkje achter de schermen. Wat drijft hen? Waar komt hun werk vandaan? En waar gaan ze naartoe?

Laat je meenemen door het weer van nu: rauw, jong en urgent. Want als het stormt in De Lawei, gebeurt er iets bijzonders.

  • storm: KASKO

    Paradise circus island
    wo 08 okt

    storm: KASKO komt naar De Lawei.

    Paradise circus island is een avondvullende voorstelling waarin zang, tekst, muziek en dans naadloos samensmelten. Het is de eerste productie van KASKO onder leiding van Hendrik Aerts, en markeert het begin van een nieuwe artistieke koers. Na acht residentieweken bij verschillende landelijke productiehuizen en theaters gaat de voorstelling in première bij Zwolse Theaters, gevolgd door een tournee langs vlakkevloertheaters en festivals in het hele land. 

    Kenmerkend voor het werk van Hendrik Aerts is zijn rijke en gelaagde theatertaal. In zijn voorstellingen schuurt de werkelijkheid langs het droombeeld. Plaats en tijd voelen nét anders, en symboliek, poëzie, barok en emotie bestaan er naast elkaar – beeldend en muzikaal, prikkelend en zintuiglijk. Paradise circus island raakt op meerdere niveaus: het hoofd, het hart en de huid. Met zijn interdisciplinaire werkwijze zoekt Hendrik actief de verbinding tussen muziek, dans, spel en beweging. Niet alleen in de artistieke vorm, maar ook in het maakproces. Hij ziet elke voorstelling als een gezamenlijke creatie, waarbij ieder teamlid mede-eigenaar is van het eindresultaat. Zo ontstaan Gesamtkunstwerken: doordachte, bezielde en vernieuwende voorstellingen waarin de disciplines elkaar versterken. 

  • storm: DansClick 27

    Korzo | BNG Bank Dansprijs
    za 18 okt

    DansClick 27 komt naar De Lawei.

    De spannendste namen uit de hedendaagse dans zie je bij DansClick. Korzo, de springplank voor jonge makers en de BNG Bankdansprijs (voor opvallend choreografietalent) presenteren voorstellingen die prikkelen en ontroeren. Tijdens deze 27e editie zie je eerst het werk van de (nog bekend te maken) winnaar van de BNG Bank Dansprijs 2025 en daarna van Korzo-maker Constantin Trommlitz.

    Zijn Antibodies is een voorstelling over de rauwe realiteit van pijn. Want dansen betekent pijn lijden. Twee dansers delen hun ongefilterde relatie ermee - soms lijden ze afzonderlijk en soms vinden ze juist zorg en acceptatie bij elkaar. Trommlitz transformeert de beperking van pijn in een motor voor zelfexpressie en virtuositeit. In zijn duet vormen elementen van breaking en hedendaagse dans een innovatieve bewegingstaal, die de verhalen van de dansers over dat voor hen vertrouwde fenomeen ‘pijn’ alle ruimte geeft. 

  • storm: Elfie Tromp

    Van de gekken
    do 30 okt

    storm: Elfie Tromp komt naar De Lawei.

    Podiumbeest Elfie Tromp wekt cabaretlegende Adèle Bloemendaal tot leven in haar nieuwe muziektheatershow Van de gekken. De punkcabaretmaakster, schrijfster en stadsdichteres laat met Bloemendaals geëngageerde liedjes en bijtende conferences horen hoe springlevend haar werk en muziek nog is. Daarbij ventileert Tromp haar eigen felle en humoristische bespiegelingen op de maatschappij, op klein leed en groot onrecht. 

    En dat doet ze net als Adèle met verlokkende lach, lage stem en gevaarlijke verleidelijkheid. 
    De show, in klassieke cabaretvorm met pianist Jan Groenteman aan haar zijde, is geschikt voor zowel Bloemendaalfans als nieuw theaterpubliek. Dat maakt kennis met een eigengereide feminist van het eerste uur, die als allereerste in Nederland met een onewomanshow kwam. Tromp deelt Bloemendaals eigengereide boodschap: je hoeft nooit te leven zoals het hoort, en niets te doen dat je tegenstaat, zeker niet als vrouw. 

  • storm: Het Nationale Theater | Gavin-Viano

    A plastic state of mind
    do 04 dec

    Het Nationale Theater en Gavin-Viano komen naar De Lawei.

    A plastic state of mind is een ode aan de kracht van de zwarte vrouw, gebracht door een all-female cast. Je volgt een groep meisjes die tijdens de Liberiaanse burgeroorlog gevangen zijn genomen door rebellenleiders. Ondanks de gruwelijke omstandigheden laten deze jonge vrouwen een ongekende veerkracht zien; ze overleven als vorm van protest.

    Op de klanken van warme composities en de ritmes van adembenemende percussie beland je in een wereld waarin landsgrenzen, nationaliteit, etniciteit en taal worden ontstegen.

    Theatermaker en regisseur Gavin-Viano baseerde zich op de Broadway-voorstelling Eclipsed van de Amerikaanse actrice en toneelschrijfster Danai Gurira, die in vijf categorieën genomineerd werd voor een Tony Award. De voorstelling was in 2020 te zien op het Amsterdamse theaterfestival Town Tales. De grote uitblinker van de slotavond was Gavin-Viano. Haarscherp laat ‘A plastic state of mind’ zien hoe de vrouwen op verschillende manieren door hun gevangenschap zijn gevormd. (NRC)

  • De Stormkamer

    Het sluitstuk: de balans van bestaan
    do 18 dec

    De Stormkamer komt naar De Lawei.

    In De Balans van bestaan nemen twee acteurs je mee in een wereld waarin de lijnen tussen overvloed en tekort pijnlijk zichtbaar worden. Op een lege vloer ontstaat een modeshow, die langzaam ontspoort tot een veiling. De catwalk wordt een grens – een streep door de stad, door je leven, door je kansen.

    Ben je boven of onder de streep? En wat zegt dat over wie je bent? Deze nieuwe voorstelling van Stormkamer is beeldend, muzikaal en direct. In scherpe scènes, verrassende kostuums en fysieke spelmomenten worden ontmoetingen van ongelijkheid tastbaar gemaakt. De spelers bouwen een wereld die wringt – Kafkaësk, confronterend en tegelijk kwetsbaar. 
     
    De Balans van bestaan is het sluitstuk van een meerjarig traject waarin Stormkamer sprak met mensen uit het hele land over ongelijkheid en bestaansonzekerheid. Wat betekent het om niet zeker te zijn van je bestaan? Hoe leven we samen als we weten dat het niet eerlijk verdeeld is? De voorstelling biedt geen gemakkelijke antwoorden, maar stelt de vraag die blijft hangen: Hoe kunnen we samenleven als we weten dat niet alles eerlijk is verdeeld? 

  • storm: Het Houten Huis | DeRonde/Deroo

    Hou vast (try-out)
    do 08 jan

    In het humoristische en absurdistische Hou vast verbeelden twee acrobaten en een muzikant met hun lichamen en (lijf)muziek de balans tussen vasthouden en loslaten. Drie reizigers zijn onderweg tussen toen en later. 

    Terwijl de een als kompas dient om de positie te bepalen, wordt de ander als een zakmes in onmogelijke posities gezet. Dan weer stapelen ze zich op als een uitkijktoren om te zien wat komen gaat. Klimmend, struikelend en worstelend lijken ze elkaar in wankel evenwicht te houden. Of toch niet?

    Theatercollectief DeRonde/Deroo komt uit hetzelfde ‘universum’ als Het Houten Huis, maar heeft daar een geheel eigen planeet gecreëerd. Waar Het Houten Huis met spel, livemuziek en fascinerende decors de ene na de andere succesproductie op de planken zet, gebruiken Nick DeRoo en Tom de Ronde slechts hun lijven voor verrassende, grappige en ontroerende voorstellingen.

  • storm: Lloydscompany presents:

    Kabiteni - Hiphop meets Surinaamse dans
    do 15 jan

    storm: Lloydscompany komt naar De Lawei.

    Kabiteni verpakt een bijzondere geschiedenis in een bruisende mix van muziek, dans en visuals. Laat je meevoeren naar Bendikonde, een Surinaams dorp waar ‘kabiteni’ (kapitein) Georgetina aan het roer staat. Haar zang en verhalen vormen met energieke hiphopmoves en Awasa-dans de hartslag van de voorstelling. Vijf superenergieke performers verbeelden het dorp in een decor van visuals die zijn gemaakt in het binnenland van Suriname. 

    Muzikaal word je ondergedompeld in warme en opzwepende composities, geïnspireerd op hiphop, Awasa-ritmes en klanken die horen bij het leven aan de rivier. Zo ervaar je de uitdagingen waar de stoere Georgetina voor staat, die moet balanceren tussen traditie en vernieuwing, tussen hoe het was en hoe het is. Ze bewaakt de toekomst van haar gemeenschap, die ooit in verzet kwam tegen de slavernij. De strijd wordt in deze voorstelling vertaald naar de bruisende hiphopcultuur van nu. 

  • storm: Boys won’t be boys

    Girls won’t be girls | Marleen Hendrickx, Rikkert van Huisstede e.a.
    do 05 feb

    Boys Won’t Be Boys | Marleen Hendrickx, Rikkert van Huisstede e.a. komen naar De Lawei.

    In Girls won’t be girls brengen acht wisselende performers (v/x/m) een spectaculaire ode aan vrouwelijkheid in al haar vormen. Door muziek, dans, cabaret, verhalen en poëzie raak je tot tranen toe geroerd, rol je van je stoel van het lachen of blijf je nog dagen lang napraten over het gebodene.

    Vrouwen breken door hokjes, dichte deuren en glazen plafonds. Toch zijn niet alle kansen voor iedereen gelijk. Ze rukten zich los uit het korset, maar de touwtjes bleven veelal in andere handen. Hoe blijven ze samen sterk? Girls Won’t Be Girls is de plek waar ze samenkomen om eindelijk even op adem te komen, elkaar aan te kijken en te voelen wat vrouwelijkheid voor eenieder betekent – of om al die ideeën juist eens flink op te rekken.

    Tip: neem je activistische oma, je nieuwsgierige vriend of favoriete puber mee.

  • storm: Compagnie Tiuri

    Please, hold my hand
    do 19 feb

    storm: Compagnie Tiuri komt naar De Lawei.

    Filosoof Emmanuel Levinas (1906-1995) geloofde in de kracht van onverwachte daden van vriendelijkheid. Compagnie Tiuri voelt zich geïnspireerd door deze gedachte en maakt met Please, hold my hand een ode aan én een pleidooi voor de Kleine Goedheid in de wereld, de kleine en anonieme gebaren van goedheid van mensen die je (nog) niet kent. 

    De voorstelling bekijkt hoe we in een wereld vol uitdagingen toch menselijk en zorgzaam kunnen blijven, juist op de momenten dat we een beetje bang zijn. Voor het leven hier en voor het leven daar. Juist op die momenten dat het leven spannend wordt, hopen we op dit onverwachte handgebaar. In deze poëtische danstheatervoorstelling pakken vier krachtige vrouwelijke dansers je beet binnen de simpele, maar sprekende scenografie van een bloemenveld. Artistiek leider Jordy Dik toont in dit kwartet meer kleur dan ooit in zijn zoektocht naar danstheater dat menselijkheid en licht brengt in een wereld die dit soms dreigt te verliezen.  

van 2

Ontdek ons programma 

Inschrijven voor onze nieuwsbrief