Louwes & Noyons

storm: Toneelschuur Producties

Jongensuren
do 12 dec — 20.30
12 dec
20.30
  • 12 dec
    20.30
    Kleine zaal (vrije zit)

Hoognodige ode aan Andreas Burnier - Queer icoon, haar tijd ver vooruit

In Jongensuren, een nieuwe theatertekst van Koen Verheijden op basis van Burniers romans, zien we vier acteurs, vier vrouwen op de vloer, die afwisselend Andreas Burnier en de personages om haar heen spelen. Het is een onderzoekende, haast documentaire voorstelling, gemaakt door iemand die diep in het leven en werk is gedoken van een van Nederlands grootste schrijvers. Jongensuren is een theatrale ode aan Andreas Burnier, ook in vorm en stijl; associatief, vanuit verschillende perspectieven en met veel (soms wrange) humor. 

Stormavond

Als het STORMt in De Lawei dan zijn er professionele makers in huis die wellicht minder bekend zijn, maar die beslist (aanSTORMend) talentvol zijn. Het zijn de theater- en dansmakers van nu.

Er is een gratis nagesprek na afloop.

Van deze proef hangt alles af. Als dit lukt, kan ik verder, kan ik een nieuw leven beginnen: drinken, vechten, neuken, naar zee gaan, in havens werken, in de nacht langs de dokken zwerven, rossen, rijden, vloeken, met mannen verbroe­deren, vrouwen versieren, een groot arts worden – in het buitenland uiteraard. Het hele verdomde leven als een sappige vrucht langs mijn kin laten druipen, merde, in ieder geval alles zijn, behalve braaf en aangepast uit levensangst.’

Welkom in de wereld van de Nederlandse sixties-schrijver Andreas Burnier, die ondanks haar vooruitstrevende, nog altijd hyperactuele werk over identiteit en seksualiteit in de vergetelheid is geraakt. Burnier schreef over die onderwerpen op een manier die nu bekend klinkt, maar destijds nog zeer controversieel werd gevonden – en grote impact had. Jongensuren, de theaterbewerking van Burniers werk, ademt de tijdgeest, de dubbele moraal van de naoorlogse periode, en de vrijheidsdrang van een jonge Joodse lesbische vrouw in een wereld waarin ‘afwijkingen’ worden afgekeurd. 

credits

regie: Koen Verheijden | spel: Kirsten Mulder, Anne-Chris Schulting, Lulu Streefkerk en Hanna van Vliet