Neek Smit

Rightaboutnow Inc.

Queen of Disco
vr 11 apr — 20.30
11 apr
20.30
  • 11 apr
    20.30
    Kleine zaal (vrije zit)

Muziektheater over discolegende en LGBTQ-activist Sylvester. 

Queen of Disco neemt je mee naar de opkomst, de ondergang en de wedergeboorte van disco. Het leven van disco-icoon en LGBTQ-activist Sylvester vormt de rode draad van deze muziektheatervoorstelling. Begin jaren zeventig komt disco op vanuit het zwarte en latino gayclubcircuit in New York. Niet veel later staat de hele wereld op de dansvloer. Het succes valt samen met de emancipatie van de LGBTQ-gemeenschap. 

Deze voorstelling is één van onze zelfverkozen highlights van het seizoen! Deze worden geselecteerd door de programmeur, simpelweg omdat ze extra bijzonder zijn.

Gedragen door de discovloedgolf breekt Sylvester door als solozanger met hits als You Make Me Feel (Mighty Real) en Do Ya Wanna Funk. De eerste echte androgyne en openlijk homoseksuele wereldster ziet het licht.

In de jaren tachtig slaat de stemming echter om. De aids-pandemie breekt uit en de discoscene verdwijnt weer ondergronds. Sylvester strijdt voor meer bewustzijn over aids, maar overlijdt in 1988 zelf aan het dodelijke virus. Pas jaren later verovert disco in de gedaante van house opnieuw de dansvloeren. Marjorie Boston en Maarten van Hinte, winnaar van de Toneelschrijfprijs 2023, vertellen het verhaal van mighty real Sylvester, die uitgroeide van koorknaap tot Queen of Disco.

Een ontroerend portret van een man voor wie de discocultuur zowel een emancipatieplatform als een vluchtkelder voor de harde realiteit was.

NRC

credits

regie: Marjorie Boston en Maarten van Hinte | script en dramaturgie: Maarten van Hinte | scenografie: Marjorie Boston | kostuum en conceptuele adviseur: Stef Krull en Iris Elströdt | lichtontwerp: Vincent Romijn | decorontwerp: John Lippens

www.rightaboutnowinc.com