De wintershow voor de hele familie

Hoe de show begon? Is de show wel begonnen?

Een heuse familie kerstvoorstelling, dat is wat theatermakers, spelers en muzikanten uit Noord-Nederland samen met De Lawei wilden laten zien rondom de donkere dagen van kerst en oud & nieuw. Een voorstelling in de vorm van een wandeling door het gebouw. Waarbij er onderweg 5 verschillende voorstellingen van 5 verschillende makers te zien zouden zijn. En dat allemaal met als thema 'een nieuw begin'.
Hoe de show begon? Is de show wel begonnen? Dat zul je je misschien afvragen. Maar in De Lawei was de show zeker al begonnen, en hoe! Voordat er een lockdown werd aangekondigd en daarmee het nieuws dat de voorstelling niet door kon gaan, werd er al hard gerepeteerd, stonden de decors al klaar, waren de kostuums al gerealiseerd, werden de liedjes gezongen en stond iedereen al te popelen om te beginnen. 

Bedankt! 

Als De Lawei willen we graag alle makers, spelers, muzikanten en vrijwilligers die bij deze productie een rol hebben gespeeld  nogmaals bedanken! Bedankt voor jullie inzet, enthousiasme, creativiteit en het aangaan van het avontuur. Wij vinden het jammer dat het we het fantastische resultaat niet aan iedereen hebben kunnen laten zien, want wat was het mooi geworden!

Gelukkig hebben we de foto's nog en die willen we dan ook graag delen. Daarom kun je op deze pagina een deel van het gedane werk zien. Het is een greep uit interviews over de voorbereidingen, foto's van de repetities en andere kijkjes in het proces. 

  

Repetitieproces

Zoals gezegd, is er voor de geplande premiere data al door de verschillende groepen al hard gerepeteerd, stonden de decors al klaar, waren de kostuums al genaaid, werden de liedjes gezongen en stond iedereen al te popelen om te beginnen. Klik op de foto's hieronder om per scene een inkijkje te krijgen in dit proces en geniet stiekem nog even samen met ons na. We geven alvast als tipje van de sluier dat sommige onderdelen van de voorstelling zeker nog eens te zien zullen zijn bij De Lawei. Houd ons daarvoor dus in de gaten! 

over de makers

Philippien Bos
Philippien Bos is misschien vooral bekend als regisseur en medeoprichter van theatergroep Jonge Sla, maar is daarnaast ook docente en zelf actrice. Bij de wintershow ontfermt zij zich over hetgeen dat tussen de voorstellingen gebeurt, zodat er nooit een moment zonder verwondering gelaten wordt. Een hoorspel in de foyer grote zaal zorgt ervoor dat het sprookje van Oscar Wilde een heel nieuw gezicht krijgt. Om nog maar niet te spreken van alle sprookjes die er gedurende de route voorbij zullen komen. Waarin onder andere Albert Secuur de prachtige rol van de IJskoningin vertolkt.
Paul Passchier
Bekende gezichten voor de kerstvoorstelling zijn Paul Passchier en Wilma Hoornsta, die ook de voorgaande jaren de kerstvoorstellingen Piter Pan en Skrûtsj voor hun rekening namen. Waar zij toen de gehele voorstelling tot een prachtige musical maakten, gaan zij dat in deze editie in het klein doen. Het thema ’opnieuw komt op verschillende manieren terug in de voorstelling.
Wilma Hoornstra
“Kerstmis komt ieder jaar, altijd opnieuw. Op het eerste gezicht volgens vaste waarden maar als je iets meer inzoomt zie je wel degelijk nieuwe tradities en modernisering ontstaan. Bovendien komt aan het eind van vele kerstverhalen alles tóch nog net op tijd goed, worden ruzies bijgelegd en markeert die uitkomst een nieuw begin. Dat is in ons verhaal (waarschijnlijk…) niet anders.”
Lisa Groot Haar
Lisa heeft al eerder met De Lawei samengewerkt tijdens theatermanifestatie na de Dam. In de familievoorstelling maakt Lisa een ode aan de veerkracht van mens. “Ik vind het zelf een grote troost dat ik altijd opnieuw mag beginnen. Als het mislukt. Als het verveelt. Als ik vastloop. Je mag gewoon eindeloos opnieuw beginnen, met een frisse start. Ik heb een groot vertrouwen in de veerkracht van de mens, juist in deze onzekere tijden. In de performance die ik maak, met drie professionele spelers in het loading dock van De Lawei, zal deze veerkracht centraal staan. Het wordt slapstick, tragikomisch, kleurrijk en woordloos”.
Fulkaan
Dit jaar is er een groot muziekspektakel in de voorstelling waarvoor er een samenwerking gezocht is met Fulkaan. Zij zetten zich volledig in om jong muziektalent de mogelijkheid te bieden om zich te ontwikkelen tot hoog niveau binnen de provincie Friesland. Binnen deze voorstelling wordt dit door de makers Luc Hudephl, Brecht Wassenaar en Mayke van Veldhuizen gedaan, waarbij het mooie muzikale spel wordt ondersteund door dans en theater. “Een karavaan van burgers, buitenlui en vreemde snuiters trekt door het land, op zoek naar een thuis. Ze belanden in de grote zaal van de Lawei, waar ze hun kamp opslaan. De mensen vieren feest, maken kabaal en dansen erop los. Door een onverwachte ontmoeting wordt de boel flink door elkaar geschud. Kunnen ze in de grote zaal blijven of begint de reis opnieuw?”
OneDayArtist en Viesueel Geweld
Sierlijk staat hij daar. Licht deinend in de gure winterwind. Chic gekleed in zijn nieuwe jas van donkergroene naalden met zilver-blauwe gloed. Zijn trots wil hij wel met de hele wereld delen, maar is dat wel zo goed? In dit kerstspektakel zorgen Yotka Kroeze, Jobbe Holtes, Willemijn van Arnhem en Gerrald van der Kolk voor een bijzondere video-installatie met maquette-decor. Omdat het decor nog niet helemaal af is, vragen ze jou om ter plekke iets toe te voegen. Welke keuze maak jij?

blog

Dit jaar waren er 5 verschillende makers betrokken bij de voorstelling ‘Hoe de show begon'. Allemaal hebben zij de overeenkomst dat ze uit de regio komen en aan de slag zijn gegaan met een scene met als thema 'En opnieuw, en opnieuw en opnieuw.' Tijdens dit proces zijn een aantal van deze makers geïnterviewd over de totstandkoming van deze scene en hun rol in de voorstelling. 

In gesprek met Karin Post
In deze blog vragen we Karin Post over haar rol in de familievoorstelling. Karin is een echte duizendpoot in het theaterwerkveld. Ze is vormgeefster, decorbouwer en geeft workshops. Niks is te gek! Dankzij Karin is er geen enkel stukje van de route tussen de voorstellingen zonder verrassing!
In gesprek met Mayke van Veldhuizen en Brecht Wassenaar, twee van de drie makers van Fulkaan.
In deze blog vragen wij Mayke van Veldhuizen (freelance danseres , docent en choreograaf) en Brecht Wassenaar (freelance actrice, regisseur en theaterdocent) van Fulkaan over hun rol in de familievoorstelling. Samen met muzikant Luc Hudepohl maken ze voor de familievoorstelling een groot muziekspektakel ondersteund door dans en theater.
In gesprek met Lisa Groot Haar
In deze blog vragen wij theatermaker Lisa Groot Haar over haar rol in de familievoorstelling. Lisa is in 2018 afgestudeerd aan de Academie voor Theater en Dans en momenteel werkzaam als theatermaker en -docent. Voor de familievoorstelling zal Lisa een performance maken met drie professionele spelers waarin veerkracht centraal staat.
In gesprek met Mathilde van der Hoop
In deze blog vragen we beeldend verhalenverteller Mathilde van der Hoop over haar rol bij de familievoorstelling. Zij maakt voor Paul Passchier & Wilma Hoornstra de theatrale vormgeving bij de mini kerstmusical.
In gesprek met Paul Passchier & Wilma Hoornstra
In deze blog vragen we makers Paul Passchier en Wilma Hoornstra het hemd van het lijf over hun kerstmusical.

credits

Een Nieuwe Kerst

Vader Bart - Willem Wierbos, Jelte van der Valk, Roland Posthuma
Moeder Sanne - Trudy Veldhuis, Margot Vlot
Broer Anton - Roland Posthuma, Jelte van der Valk
Dochter Elske - Jildou Jacobi, Nynke Ebbens
Jongste kind Teun - Wende Kleinhout, Mees Landsman
Decor en kostuums - Mathilde van der Hoop
Toneel-assistent - Wim de Graaf
Grime en productieassistent - Gertrud Grolleman
Productie - Passchier & Hoornstra Producties
Idee en Script - Wilma Hoornstra en Paul Passchier
Liedteksten en Muzikale leiding - Paul Passchier
Muziek - Artica Productions, Henk Pool
Regie en choreografie - Wilma Hoornstra

De Zelfzuchtige Reus

Regie & concept – Philippien Bos
Kostuums - Dianne Bonnema
Decor - Karin Post
Script hoorspel - Renate Dokter
Grime- Marjan van den Hof
Kostuumgroep – Dineke Eringa, Ellen Feijen, Anneke Boxman, Paula Keuning, Gerda van Pelt, Hessie Rozenberg, Marieke Boersma
Decorgroep - Caroline van der Meent, Rinnert Veldman

IJskoningin– Albert Secuur
Meisje met de zwavelstokjes – Imre Klok
Grote Boze – Job de Roo
Storm – Saskia Broertjes 
Reus – Douwe van Oven, Marco Bonissimo
Keizer zonder kleren – Michel Lansen, Tim Smid
Lelijk Eendje – Jip Baltussen
Spelende kinderen in tuin – Circusschool Santelli, Adonis Sportacrobatiek

Roodkapjes – Lisa Romkes, Sylke Woestenburg, Romkje Heethuis, Sylke de Jong, Senna Zijlstra, Jermain Loeman

Stem Lente (hoorspel) - Carmen Schilstra
Stem jongetje (hoorspel) - Jarno van der Veen

Karavaan

Concept – Luc Hudepohl (muziek), Brecht Wassenaar (theater), Mayke van Veldhuizen (dans)
Dramaturgie – Luuk Eisema

Acteurs: Roos de Jong, Esra van der Veen, Famke Biesheuvel, Maryke Kuiken, Annebelle Hilhorst, Benthe Hilhorst, Anna Poepjes, Elvira Schoonheim, Marthe van der Meer, Evi Mannee, Julian Rinsma, Noah Rinsma 
Dansers: Djamilla Peeters, Esther Tjepkema, Aniek Hoekstra, Shany Phelipa
Muzikanten: Mare Herrema, Hinke Alma, Merijn Cazemier, Gerlof Hoekstra

En toen begonnen we opnieuw

Regie & concept – Lisa Groot Haar
Decor – Caroline van de Meent
Regieassistentie – Feya Hovinga, Jildou Smilda

Spelers – Gerben de Jong, Marrit Bausch, Laila el Bazi

Oh, oh Dennenboom
Concept, geluid & illustratie – Jobbe Holtes (OneDayArtist)
Concept & animatie – Willemijn van Arnhem (Viesueel Geweld)
Concept & decor – Yotka Kroeze (OneDayArtist)
Concept & technische realisatie – Gerrald van der Kolk (Viesueel Geweld)
Filmbediening – Lieve Stap, Silke Veenema, Lynn Rochat

Campagne beeld - Lisa Sportel

En alle vrijwilligers en medewerkers van De Lawei

teasers