‘’Wij gaan er altijd voor dat mensen huppelend van vreugde de zaal verlaten.’’ 

In gesprek met Paul Passchier & Wilma Hoornstra  

In deze blog vragen we makers Paul Passchier en Wilma Hoornstra het hemd van het lijf over hun kerstmusical. Ze zijn bekende gezichten bij Schouwburg De Lawei. Voorgaande jaren namen ze onder andere de kerstvoorstellingen Piter Pan en Skrûtsj voor hun rekening. Samen zijn ze 24 jaar getrouwd.  

De Lawei: Hallo Paul en Wilma! Voor de familievoorstelling hebben jullie een mini-musical gecreëerd. Kunnen jullie hier wat meer over vertellen?

Wilma: Jazeker! We werken nu al zo’n vier jaar samen met De Lawei voor de grote voorstelling rondom de kerst. En om toch zoveel mogelijk onze draai hier aan te geven hebben we een musical gecreëerd. Dit was nogal een klus, maar het is ons gelukt om een ‘feel good’-musical te maken met zang, dans en spel. Het is een hele leuke, volle en warme voorstelling geworden vinden we. 

Paul: Het was vooral een grote klus omdat we nu een voorstelling hebben gecreëerd die 15 minuten duurt. Normaal zou dit ongeveer twee uur zijn. Er gebeurt nu dus van alles in een kortere tijd. Maar we vinden dat we wel hetzelfde gevoel hebben kunnen overbrengen als wat we voorheen zouden doen. 

De Lawei: De Corona-pandemie heeft dus veel invloed op het werk als maker?

Paul:
Ja dat zeker. Naast dat we normaal een langere voorstelling creëren, werken we nu ook met een dubbele bezetting omdat we meerdere voorstellingen doen. Normaal werken we nooit met understudies.

De Lawei: Wat vind je het leukste aan het maken?

Paul:
Zelf vind ik het leukste aan het maken dat je je teksten, je werk, je liedjes op een gegeven moment vertolkt ziet worden door de mensen die het gaan uitvoeren. Normaal schrijf ik altijd teksten voor mezelf en dat doe ik nog steeds, maar het schrijven voor anderen was iets totaal nieuws. In het begin kan dit heel frustrerend zijn want dan is het net niet wat je wilt horen. Maar wanneer je de mensen beter gaat kennen wordt het veel gemakkelijk om te schrijven voor anderen. We hebben bijvoorbeeld een hele grappige man, Roland Posthuma, in de cast zitten. Omdat we zijn humor inmiddels goed kennen kun je zijn grappen nu helemaal op maat voor hem schrijven. En wanneer het nog grappiger is dan je dacht, dat is voor mij het leukste aan maken.

Wilma: Ik vind heel veel dingen leuk aan theater maken. Welke mensen geschikt zijn voor welke rol en hoe ga ik ze op het toneel plaatsen bijvoorbeeld. Het uitdenken van het gehele plan vind ik erg leuk om te doen. En uiteindelijk het werken met de mensen zelf, is dan de kers op de taart. Vooraf hebben we altijd een scriptlezing waar iedereen voor het eerst hoort welke rol ze krijgen en hoe het stuk gaat. Deze keer was dat met mondkapjes en op 1,5 meter, een hele andere ervaring. Maar we waren heel blij dat we weer aan het werk konden gaan.

De Lawei: En waar halen jullie je inspiratie vandaan voor het maken?

Paul:
Dat vind ik altijd heel lastig. Voor mij is dat gewoon heel hard werken. Voor deze voorstelling wilden we heel graag een kerstverhaal neerzetten. Tot nu toe hebben we bij De Lawei altijd lange voorstellingen gemaakt, met bekende titels zoals Piter Pan, maar nu hebben we een originele voorstelling bedacht. Dat vonden we ook een leuk experiment. Dan ga je lezen en ga je nadenken. Wat is een kerstverhaal nou eigenlijk? Wat zijn de elementen die erin moeten zitten? Maar als we op een gegeven moment ons idee hebben dan volgt de rest van zelf wel. 

Wilma: Natuurlijk halen we inspiratie uit mijn toneelverleden. Ik heb zelf veel in musicals gestaan en daar komen ook altijd wel dingen in terug die ik kan gebruiken of waar ik aan denk. Dit kunnen dingen zijn uit de kunst of uit muziek. Maar voor deze voorstelling zijn we vooral meer gaan denken van wat betekent kerst voor mensen en vooral in de tijd. Waar kun je mensen een goed gevoel mee geven. 

De Lawei: Het idee voor deze voorstelling is dus een heel nieuw gegeven. Kunnen jullie wat vertellen zonder te veel weg te geven?

Wilma:
Het moet spannend blijven!

Paul: Zonder te veel weg te geven, het gaat over een gezin wat rond de kerst het verdriet van een overleden oma aan het verwerken is. Dat wordt met de nodige kwinkslagen en grappen en grollen, maar ook met ontroering gebracht. 

Wilma: Dat klinkt heel zwaar maar dat is het niet hoor!

Paul: En er zitten een aantal verrassende wendingen in!

Wilma: Het is wel net zoals oude kerstklassiekers. Daar gebeuren ook altijd vreemde dingen. Neem bijvoorbeeld  Skrûtsj dat op kerstavond allerlei vreemde dingen gebeuren, dat is wel een soort gegeven altijd. Alleen deze voorstelling is wel heel erg van deze tijd, het speelt zich in het nu af. 

De Lawei: En wat voor gevoel willen jullie de bezoeker meegeven?

Paul:
Wij gaan er altijd voor dat mensen huppelend van vreugde de zaal verlaten, dus ze moeten bij ons echt een ‘feel good’ gevoel krijgen. Dus familie, liefde, vrolijkheid, plezier; dansend de zaal uit. 

De Lawei: Hebben je er zin in om de komende periode te maken en te spelen?

Paul:
Ontzettend! 

Wilma: We staan te trappelen!

Paul: We zijn alleen maar aan het produceren, wat natuurlijk heel fijn is. Maar dat is allemaal thuis. Normaal zie je natuurlijk veel meer mensen en dat missen we wel heel erg.  

De Lawei: Dan willen we nog graag afsluiten met een persoonlijke vraag aan jullie. Hoe vieren jullie de feestdagen?

Paul:
Dat was altijd met de hele familie. Wij wonen namelijk op een woonboerderij en we hebben een hele grote tafel. En dan maakten we altijd een stuk voor de familie. Dit speelden we dan en dat was ongelofelijk gezellig. Maar sinds we met De Lawei werken hebben we dat niet meer kunnen doen. Dus dat doen we altijd een diner met allemaal onze moeders. En op de tweede kerstdag zijn we weer in De Lawei te vinden. 

De Lawei: Dus zelfs tijdens de kerst maakten jullie een voorstelling speciaal voor jullie familie?

Paul:
Ja, ik maakte altijd met mijn moeder een enorm kerstdiner. En Wilma zorgde dan altijd voor het stuk met rekwisieten en orkestbanden, echt alles erop en eraan. Maar helaas ontbreekt daar de tijd nu voor. Maar dat komt wel weer. Nu gaan we hier straks de kerstboom neerzetten en maken we er weer een mooi kersthuisje van. 

 

Geschreven door Lynn Rochat & Anouk Dijkstra, stagiaires Marketing & Publiciteit