In gesprek met Paul Passchier en Wilma Hoornstra 

Al zeven jaar maken Paul Passchier en Wilma Hoornstra in samenwerking met De Lawei de jaarlijkse familievoorstelling. Ook dit jaar hebben ze samen weer een prachtige familievoorstelling in elkaar gezet: Wilma als choreograaf en regisseur en Paul als script- en liedjestekstschrijver en muzikaal leider. We gaan in gesprek met Paul en Wilma en bespreken alles rondom hun werk als theatermakers en natuurlijk de kerstmusical Het Wonder van het Elfenbankje.  

Maak kennis met de makers
Al jaren werken ze samen aan verschillende theatervoorstellingen. Paul heeft in zijn carrière veel op het toneel gestaan, verschillende stukken geschreven en zijn eigen theaterprogramma’s gemaakt. Wilma is van oorsprong danseres en danste en speelde in talloze musicals. Ze heeft honderden keren in Carré gestaan, onder andere in de musical Cats. Paul en Wilma zijn elkaar tegengekomen in het theater en sindsdien werken ze al jaren samen. Zo rolden wij in 2016 met zijn tweetjes De Lawei binnen en kwamen in gesprek met de toenmalige directeur, die op zoek was naar een artistiek team voor de kerstvoorstelling, vertelt Paul.

Berber Braam

 

Een mooie boodschap
Het eerste idee voor Het Wonder van het Elfenbankje is eigenlijk ontstaan dankzij het Reidingpark in Drachten. Het Reidingpark was veel in de publiciteit, we zagen het eerst een keer op een foto. Het begint eigenlijk met een klein ideetje en dat wordt dan steeds groter, zegt Wilma. Voor elke voorstelling proberen Paul en Wilma om een mooie boodschap in het verhaal te verwerken die voor jong en oud begrijpelijk is. Zo ook dit jaar, vertelt Paul. Het thema van de voorstelling is iets wat op dit moment enorm speelt. Het gaat over inclusiviteit, over mensen die anders dan anderen zijn accepteren en liefdevol met elkaar omgaan. Dat kunnen we nu wel een beetje gebruiken in deze wereld.

Een strak schema
Wilma doet enorm veel voorwerk, vertelt Paul. Ze is een ontzettend goede researcher. Aan het begin van het proces krijg ik een soort pakketje van Wilma met allerlei informatie over de omgeving en de geschiedenis. Dit werkt ontzettend fijn voor mij, we vullen elkaar goed aan. Het kan natuurlijk niet altijd vlekkeloos verlopen, soms is het proces een strijd tussen Wilma’s choreografie en Paul’s muzikaliteit. Wilma vertelt: Het komt uiteindelijk altijd goed maar we leggen de lat altijd hoog, dat vinden we zelf leuk, maar het is ook een soort snelkookpan waarin we zitten met de spelers. Elke zondag wordt er met de cast gerepeteerd in De Lawei. Om die reden wordt er ook al in een vroeg stadium auditie gedaan. Wanneer we mensen hebben aangenomen spenderen we de rest van de tijd om het script naar de mensen toe te schrijven. Dat is een heel leuk proces, maar dat is ook gedaan omdat het script dan op de eerste lezing een heel afgerond product is, vertelt Wilma. 

 

 

Jong en oud naar het theater krijgen
Vragend naar hun favoriete moment in de voorstelling, is het lastig kiezen voor beiden. Wilma vertelt: Het is moeilijk kiezen, er zijn zoveel leuke liedjes en mooie muziek. We hebben muziek van alle kanten erin zitten, van klassiek tot musicalnummers, tot filmmuziek, we halen het overal vandaan. Paul vult aan: Er zit een geweldig stuk in met namaak kerstmannen, dat is een totale showstopper. Wilma heeft dat geweldig gemaakt. De voorstelling is enorm divers. Vaak is een musical in één bepaalde stijl, maar Paul en Wilma vinden het juist leuk om het zo divers mogelijk te maken zodat er niet één muziekstijl is. Zo spreken ze bezoekers van alle leeftijden aan. We willen natuurlijk iedereen, jong en oud naar het theater krijgen en ook daar houden, aldus Wilma. 

Liefde voor het theater
Er wordt zeer persoonlijk samengewerkt met de cast, zegt Wilma. We proberen het beste uit iedereen te halen. Maar we willen ook echte mensen op het toneel zien staan, niet mensen die hun stukje voorlezen of hun best doen om iemand na te doen, daar houden we niet van. Het mooiste aan het proces vindt Wilma de groei die de castleden meemaken. Wanneer je bij de auditie bij iemand een sprankeltje zag en dacht, dit is interessant, en dat ze een hele ontwikkeling doormaken. Paul voegt toe: Dat vind ik het mooiste, dat je mensen inspireert en dat je bevlogenheid overkomt. We leven natuurlijk voor theater, en het is leuk als je dat aan mensen kan overbrengen. Ik vind het heel leuk om mensen te inspireren.

Paul hoopt dat mensen dansend en met een goed gevoel de zaal uitkomen na het zien van Het Wonder van het Elfenbankje. We laten gewoon zien dat we lief moeten zijn voor elkaar en dat verdraagzaamheid hoog in het vaandel staat bij ons, dat is mijn grootste drijfveer. Wilma hoopt ook dat de cast een onvergetelijke ervaring heeft gehad.  Ze willen de cast leren dat ze zich mogen laten zien en dat ze mogen zijn wie ze zijn, het doet vaak ook veel voor hun zelfvertrouwen, vertelt ze.

De kerstmusical Het Wonder van het Elfenbankje is van 22 tot en met 30 december te bewonderen in De Lawei. Koop nu je kaarten op lawei.nl/elfenbankje.

 

Geschreven door Lisanne van Otterloo, stagiaire Marketing & Publiciteit