Berber Braam

 

In gesprek met Sebastiaan Baar en Eelke Besseling

Decor is iets wat een voorstelling transformeert van een leeg podium tot een compleet andere wereld. Ook Het Wonder van het Elfenbankje zit vol met bijzondere decorstukken en rekwisieten. We gaan in gesprek met decorbouwers Sebastiaan Baar en Eelke Besseling. Ze vertellen over hun bouwproces, grootste uitdagingen van de voorstelling en meer.  

Sebastiaan en Eelke werken vanuit hun bouwplaats in Groningen stad al zo’n twee jaar samen en zijn al bijna tien jaar vrienden. Sebastiaan is afgestudeerd aan de Academie Minerva als ontwerper. Eelke heeft de opleiding tot meubelmaker en muzikant gevolgd. Hij vertelt: Wat wij doen is veel decorbouw voor kunst & cultuureducatie, veel festivaldecoratie, alles in de creatieve sector eigenlijk. Sebastiaan vertelt dat ze vorig jaar bij De Lawei zijn beland door een andere klus. Wij werden gebeld of wij in korte tijd een decor konden bouwen voor Welkom in Drachten, dat was een leuke uitdaging en dat is uiteindelijk ook gelukt. Begin dit jaar zijn we weer om tafel gaan zitten in onze werkplaats, om na te gaan denken over Het Wonder van het Elfenbankje en vanaf maart zijn wij hiermee begonnen. 

Sebastiaan: We hebben wel ervaring met bouwen van dit soort projecten, maar voor mijzelf was dit de eerste keer werken voor het theater. Ik vind het heel leuk om te zien wat er allemaal bij komt kijken qua productie en techniek. Tussen alle experts die meewerken aan de show, merk je dat iedereen er echt zin in heeft.
 

 

 

De grootste uitdaging 
Sebastiaan en Eelke werken eigenlijk altijd met z’n tweeën. Eelke vertelt: Voor Het Wonder van het Elfenbankje heeft Wim de Graaf ons enorm geholpen. Wim is al jaren toneelmeester van de familievoorstellingen van De Lawei en hierbij helpt hij met het bouwen van diverse decorstukken. Wij werken vanuit Groningen stad, dus als er in De Lawei iets gerepareerd moet worden dan hebben we Wim om ons te helpen. De grote stukken maken wij in de bouwplaats.

Het gehele bouwproces duurt zeker meer dan 6 maanden. De kleine dingetjes, bijvoorbeeld een marshmallow maken, daar ben je zo twee weken mee bezig, zegt Eelke. Wat tot nu toe de meeste tijd in beslag neemt is het daadwerkelijke elfenbankje. Het Elfenbankje is een belangrijk onderdeel van de voorstelling, dit is het bankje waarop Billie’s ouders elkaar hebben ontmoet. Het is heel complex werk met kleine details, vertelt Sebastiaan. Dan heb je bijvoorbeeld Het Reidingpark wat een stuk groter is, maar dat is meer recht toe recht aan. Eelke vult aan: Het elfenbankje moet daarentegen een heel natuurlijke vorm zijn, het moet heel natuurlijk beschilderd worden, daarom zit daar veel tijd in. Sebastiaan vertelt: Het Elfenbankje is meer op gevoel, het is bijna een sculptuur. Het is ook leuk om over na te denken hoe alles in de voorstelling gaat passen, er moet natuurlijk mee geacteerd worden, op gesprongen worden, het moet kunnen rijden, etc. Met de eisen van de voorstelling erbij moet het best veel verschillende dingen kunnen doen, dat is een leuke uitdaging voor ons.   

 

 

 

Gebruik van licht en kleur  
Om verschillende omgevingen tot leven te brengen, werken de bouwers veel samen met techniek. Door gebruik te maken van licht worden eenkleurige decorstukken kleurrijker. Het licht en de kostuums brengen echt kleur aan de show. Het decor is meer bedoeld om uit te beelden, maar de kleur moet er echt gevoel aan geven. Ook moet er rekening gehouden worden met de eisen van een theatervoorstelling, we zorgen er bijvoorbeeld voor dat alles heel flexibel is. Bijna alles moet verwisselbaar worden. Er zijn twee of drie attributen die vast staan op het toneel, maar de rest is verwisselbaar, vertelt Sebastiaan.

Het meest trots is Eelke op de ervaring die nu wordt opgedaan in het theater. Je bent niet helemaal zeker over je kennis in deze wereld, maar tot nu toe gaat het heel goed. Het is mooi om te zien dat iedereen nog steeds leert. Of je nou al 30 jaar in het vak zit, of dat je zoals ons net begint in het vak, iedereen blijft leren. Dat is mooi om mee te maken.  

De kerstmusical Het Wonder van het Elfenbankje is van 22 tot en met 30 december te bewonderen in De Lawei. Koop nu je kaarten op lawei.nl/elfenbankje

 

Geschreven door Lisanne van Otterloo, stagiaire Marketing & Publiciteit