Elise Klinkert

Keep on DreamingZA 28 JAN t/m ZO 26 MRT 2023

Keep on Dreaming
is de titel van de nieuwe expositie in De Lawei in Drachten rondom het thema droom. Centraal staat een interactieve installatie van textiel vormgeefster en theatermaker Mariken Biegman. Het thema wordt verder uitgewerkt door andere kunstenaars, onder wie fotograaf Ronald Pras en kunstschilder Elise Klinkert. Ook andere noordelijke kunstenaars doen mee; Erik de Boer, Sjoerd Kooistra van Studio A heart that works, Marjan Geboers, Reny Kramer, Fleur Stoltenborgh, Marijke Sjollema, Maruschka Poolman, Myrte Legerstee, Jenny Piso en Hilde van Eijk. 

Droomdeken - Mariken Biegman
De expositie is opgebouwd rondom de installatie van Mariken Biegman. Het gaat om een enorm bed waarop een wollen ‘droomdeken’ van gehaakte bloemen ligt, waaraan door Biegman, vrijwilligers en bezoekers gedurende de expositie verder gewerkt wordt. Volgens Milena Bleeksma, coördinator beeldende kunst van Theater De Lawei, droomt Biegman ervan om mensen met elkaar te verbinden. ‘Een manier om dat te doen, is vrijwilligers en bezoekers samen iets te laten maken. Het gezamenlijk haken aan een droomdeken van bloemen is een fijne manier om mensen elkaar te laten ontmoeten.’
Wil je ook aanhaken en meehelpen aan de Droomdeken? Lees hier meer.

"Stel je toch eens voor dat het lukt om met heel veel verschillende mensen een reusachtige droomdeken te maken van gehaakte bloemmotieven! Alle mensen die meedoen mogen zelf de kleuren kiezen, de vormen en de grootte van de bloemen. Zoveel diversiteit samengevoegd tot een groot geheel, dat is toch prachtig?"


Om haar droom van verbinding nog concreter te maken, zal Biegman met een ‘mijmerbankje’ door Drachten trekken. Het is de bedoeling dat Drachtenaren op het bankje plaatsnemen en hun dromen delen. Op de expositie kunnen bezoekers luisteren naar een soundscape van deze verhalen. Het bankje is een samenwerking tussen Mariken Biegman en Kika Booy en is ontworpen door kunstenaar Marc van Vliet, bekend van Sense of Place.

Dreamscapes - Ronald Pras
Fotograaf Ronald Pras presenteert zijn Dreamscapes, geheimzinnige landschapsfoto’s die een sfeervol verhaal vertellen en uitnodigen tot langer kijken. In de fotografie voelt hij zich helemaal vrij. Vrij in het kijken, vrij in het moment van afdrukken, vrij in het kiezen van de kaders voor mijn beelden. Hij hoopt dat mensen zich meegenomen voelen in zijn manier van kijken. Door fotobewerking versterkt hij achteraf de sfeer die hij voelt bij het beeld. Hij is altijd op zoek naar een soort vervreemding, waardoor landschappen veranderen in dreamscapes. Hij maakt gebruik van de technieken die fotografen vroeger in de donkere kamer gebruikten: 'sommige partijen maak je iets donkerder, andere licht je uit. Minimale ingrepen dus en alleen om de sfeer van het gefotografeerde moment te versterken.’

"Met mijn foto’s wil ik altijd een bepaalde sfeer weergeven. Als iets mij treft in een landschap, bijvoorbeeld een boom met een uitbundig bovengronds wortelstelsel, dan is het net of ik in een fantasiewereld stap. Ik zie in die wortels allemaal gekke wezentjes die met elkaar in de weer zijn. Dat wil ik dan zo fotograferen en weergeven dat iemand anders ook helemaal meegenomen wordt in die wat onwerkelijke wereld. Daarom noem ik mijn foto’s ook dreamscapes."


Since we all came from the same place - Elise Klinkert
Beeldend kunstenaar Elise Klinkert toont recente schilderijen uit de reeks Since we all came from the same place. Een telkens terugkerend thema in haar werk is het romantische verlangen naar een betere en mooiere wereld. Een wereld waarin mensen, dieren en natuur in een soort vredige verbinding staan met elkaar.

"Mijn hoofd zit vol ideeën, beelden en associaties, genoeg om een leven lang uit te putten. Die veelheid aan beelden kan ik kanaliseren door in series te werken, zoals bijvoorbeeld in Since we all came from the same place. Ook als ik niet bewust in serie werk, zoals in Droomlandschappen, is er wel een gemeenschappelijk thema: de harmonieuze relatie tussen mens, dier en natuur. Ik heb niet veel nodig om ideeën op te doen voor een nieuw werk. Een geluid, een geur, een herinnering, een droom, alles kan een beeld in me oproepen. Al schilderend probeer ik dat dan op een mooie manier uit te werken."

Tekst: Dirk van Ginkel