WEI

Voor alle creatieve geesten tussen 14 en 29 jaar: duik in de wereld van theater bij De Lawei. Sluit je aan bij WEI en geniet voor maar €10 van inspirerende voorstellingen. Maak van je weekend een cultureel avontuur! 

 

 

Voor een tientje naar het theater

Ben je tussen de 14 en 29 jaar? Dan kun je met WEI voor maar €10,- naar een speciaal geselecteerd aantal voorstellingen in De Lawei. Ons panel van de Theaterkijkers maakt elke maand een selectie van de meest toffe, gekke, must-see voorstellingen uit ons grote aanbod. Cabaret, muziek, toneel, dans, show het kan van alles zijn. Laat je verrassen en ontdek hoe leuk een avondje theater kan zijn! Op deze pagina vind je het aanbod van de komende maanden.

Leuk en aardig allemaal, maar hoe krijg ik die korting? Klik hier en volg het stappenplan. Easy!

Voorstellingen in april
Motherland | 4 APR
In de wereld van Motherland heerst een vloek. Mannen hebben een levensloop van 80 jaar en vrouwen van drie dagen. Vrouwen zijn er enkel om te baren en sterven dan weer. Maar bij de geboorte van Katinka loopt het anders. Zij groeit niet op in één dag, veroudert niet razendsnel, is niet op dag drie alweer een oud vrouwtje waarbij het stof in de rimpels ligt. Nee, Katinka heeft de levensloop van een man en is voorbestemd deze eeuwenoude vloek te verbreken.
Hotel Modern | 11 APR
Een bezoek aan Hotel Modern laat zich met geen andere theaterervaring vergelijken. De groep maakt internationaal bekroonde voorstellingen, waarin met zelfgemaakte poppetjes, film, maquettes en muziek op ingenieuze wijze grote verhalen uit de wereldgeschiedenis worden verteld. In Kamp wordt zo dé gruweldaad van de Tweede Wereldoorlog uitgebeeld.
Introdans | 16 APR
Om de lente én het leven te vieren, presenteert Introdans Spring, een programma dat zich concentreert rond het werk van Mauro Bigonzetti. De creaties van de Italiaanse meesterchoreograaf worden gekenmerkt door een uitzonderlijke diversiteit, maar in Spring wordt vooral de uitbundige en levenslustige kant van zijn oeuvre belicht. Naast twee van de grootste publieksfavorieten uit het repertoire van Introdans – Cantata en (drie delen uit) Rossini Cards – creëert Bigonzetti voor Spring ook een nieuwe, bruisende choreografie Bambù op nieuw gecomponeerde muziek van Bigonzetti's zoon, Federico Bigonzetti.
Toneelgroep Maastricht | 19 APR
Toneelgroep Maastricht brengt een toneelversie van het succesvolle autobiografische boek Ik blijf bij je van Abbie Chalgoum, dat hij met Alwin Grijseels schreef. Abbie, die zelf de hoofdrol speelt, neemt ons mee naar zijn aangrijpende verleden waarin hij zich van jongs af aan staande probeert te houden tussen twee culturen. Michel Sluysmans regisseert deze troostrijke en ontroerende vertelling over een man die zijn leven lang vecht om erbij te mogen horen en te worden gezien voor wie hij is.
Pianostemmen | 20 APR
Pianostemmen gaat over het verleden van systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een onderbelicht verhaal over een onrecht dat nog steeds voortduurt. De oude pianostemmer Jacobus Kromm worstelt met zijn geweten over de verzameling piano’s en vleugels die hij (nog) in bezit heeft. Ontelbaar veel instrumenten heeft hij in de loop van de jaren in bewaring gehad, gekocht, gerestaureerd, verhuurd en doorverkocht. Om de een of andere reden heeft hij nooit afstand van de piano’s gedaan. Over de herkomst zwijgt hij liever.
The Great Catch | 20 APR
De Circuscoalitie selecteert voor de tweede editie van Great Catch weer drie korte stukken van een nieuwe generatie circusartiesten. Zij tonen hun bijzondere talent in grappige en ontroerende voorstellingen. Luuk Brantjes is gespecialiseerd in het teeterboard (wipplank). Zijn stuk Lone is een ode aan het alleen-zijn en een pleidooi voor de rust en schoonheid daarvan.
Voorstellingen in mei
Het Achtste Leven (voor Brilka) | 01 MEI
De Georgische schrijfster Nino Haratischwili schrijft in haar monumentale familie-epos Het Achtste Leven (voor Brilka) over zes generaties van een Georgische familie, tussen 1900 en nu. Het verhaal begint in een kleine stad op de grens van Georgië en Azerbeidzjan, waar een ambitieuze chocoladefabrikant zijn dochters grootbrengt. Zijn verrukkelijke chocoladedrank brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook gevaar.
Yuto & de Boom | 01 & 02 MEI
Cézanne Tegelberg & Company neemt je mee naar de betoverende wereld van Yuto en bezorgt een onderdompeling in een magische en fantasierijke wereld, zag Theaterkrant. Met een koptelefoon op zijn ze getuige van de bijzondere vriendschap tussen een jongen en een boom, in een steeds veranderend labyrint vol poppen, schaduwen en magische werelden.
Ver van je bed | 11 MEI
De cabaretmusical Ver van je bed zorgt voor een frisse wind in de theaters en neemt je op satirische wijze mee langs de herkenbare uitdagingen van deze tijd. Geen olifant in de kamer blijft onbenoemd in deze eigentijdse cabaretmusical met een grote dosis humor, satire en nieuwe muziek.
Brown Sugar Baby | 14 MEI
Het energieke Brown Sugar Baby neemt je mee naar de turbulente nadagen van de Nederlandse kolonie. Een Indische jazzband maakt zich klaar voor een belangrijk optreden, maar backstage gaat er van alles mis. Een swingende en indringende voorstelling over politieke onrust, een verborgen familiegeschiedenis en jazz.
storm: Do not look back with regret | 17 MEI
In de beeldende en filmische voorstelling Do not look back with regret onderzoekt Davy Pieters met de haar kenmerkende signatuur de kwetsbaarheid van het lichaam en de eindigheid van onze aarde. We zien twee vrouwen (gespeeld door Irene Schaltegger en Klára Alexová) in een proces van afscheid, rouw en de zoektocht naar troost. Wat als je wordt geconfronteerd met verlies? Wat is de toevlucht als het einde in zicht is? Davy Pieters biedt de kans stil te staan en te reflecteren op het verlies en de eindigheid van alles. Een tedere, verfijnde performance. (Het Parool)


Filmtips

Wicked Little Letters | 19, 20 & 24 APR
Dear Edith, you foxy ass old whore… Het Britse badplaatsje Littlehampton wordt opgeschrikt door mysterieuze, obscene handgeschreven brieven die in steeds grotere getale en bij steeds meer dorpsbewoners op de mat vallen. De verdenkingen gaan gelijk richting de vrijgevochten en enigszins grofgebekte Rose die hierdoor de voogdij over haar dochtertje dreigt kwijt te raken. Dan sluit een aantal vrouwen uit het dorp de handen ineen om de waarheid boven tafel te krijgen. Wicked Little Letters is een even hilarisch als eerlijk verslag over vrouwen die veroordeeld worden vanwege afwijkend gedrag, maar blijven vechten voor gerechtigheid in het rechtssysteem dat hen volledig uitsluit.
Banel & Adama | 25 APR
Een hartverscheurend liefdesverhaal dat zich afspeelt in een afgelegen dorp in Noord-Senegal. Het noodlot slaat toe wanneer de echtgenoot van Banel in een put valt en overlijdt. Volgens de tradities moet diens broer, Adama, zijn plaats innemen. Voor Banel is dit een welkome wending, want van jongs af aan is zij verliefd op Adama. Naarmate de twee steeds onafscheidelijker worden, begint Adama zijn plichten als dorpshoofd te verzaken. De geliefden dromen ervan om hun leven in het dorp achter zich te laten en zich in een verlaten huis buiten het dorp te vestigen. Maar wanneer een periode van extreme droogte aanbreekt, slaat de stemming onder de dorpsbewoners om en worden hun plannen gedwarsboomd. Met de verwoestende droogte slaat bij Banel de waanzin toe.
Dream Scenario | 04 & 08 MEI
Doodgewone professor en eenzame loser Paul Matthews (Nicolas Cage) wordt van de ene op de andere dag een viral celebrity wanneer hij plots verschijnt in de dromen van miljoenen mensen. Hoe en waarom dit gebeurt, is voor Paul een compleet raadsel, maar hij is er niet boos om.
Housekeeping for Beginners | 10, 11 & 15 MEI
De veelgeprezen filmmaker Goran Stolevski komt met een film die de universele waarden van familie onderzoekt, zowel onze biologische familie als de familie die we zelf uitkiezen. Dita heeft nooit moeder willen worden, maar wordt door omstandigheden gedwongen om zich over de twee dochters van haar vriendin te ontfermen: de kleine druktemaker Mia en de opstandige tiener Vanesa. De drie sterke persoonlijkheden botsen flink, maar tegen alle verwachtingen in groeien ze uit tot een hecht gezin dat moet knokken om bij elkaar te kunnen blijven.
Ama Gloria | 23 & 30 MEI
Ama Gloria is een ontroerende coming of age film over Cléo en haar kindermeisje Gloria, met een bijzonder sterke acteerprestatie van de jonge Louise Mauroy-Panzani. De zesjarige Cléo (Louise Mauroy-Panzani) groeit op in Parijs. Sinds haar geboorte wordt ze opgevoed door de Kaapverdische Gloria, terwijl haar alleenstaande vader zelden thuis is. Cléo en Gloria zijn onafscheidelijk. Tot Gloria een telefoontje krijgt van haar familie en ze dringend terug naar huis moet om voor haar eigen kinderen te zorgen.
Four Daughters | 30 MEI
Met Four Daughters heeft regisseur Kaouther Ben Hania (The Man Who Sold His Skin, Beauty and the Dogs) haar tweede Oscarnominatie binnen. De film is een unieke en aangrijpende film die zweeft tussen documentaire en fictie. Olfa is de moeder van vier meisjes. Op een dag verdwijnen haar twee oudste dochters.


CJP Pas

Met de CJP Pas krijg je toegang tot een mix van kunst, theater en muziek. Beleef sprankelende voorstellingen, betoverende dansshows en intieme concerten. Na een voorstelling kun je gezellig borrelen in het theatercafé Hopper. Met de CJP kaart krijg je leuke kortingen op geselecteerde voorstellingen en het filmaanbod van De Lawei. Bij de voorstelling staat aangegeven hoe hoog de korting is met een CJP pas.  


Theaterkijkers

 
Vind je het leuk om naar het theater te gaan en zou je best meer voorstellingen willen zien? Word dan Theaterkijker! Samen met andere jonge mensen (tussen de 15 en 25 jaar) bezoek je iedere maand een aantal voorstellingen in De Lawei. Na afloop horen we graag wat je ervan vindt.

Hoe werkt het?
Als Theaterkijker krijg je vrijkaartjes voor voorstellingen. In ruil daarvoor geef je ons feedback en vragen we je je mening te delen over de voorstelling. Een paar keer per jaar komen we samen om in gesprek te gaan met acteurs van een gezelschap of bijvoorbeeld een workshop te volgen. Ook denk je mee over met onze marketingafdeling over hoe we jonge mensen enthousiast kunnen maken voor theater. Bekijk hier het actuele theaterkijkers aanbod.

 

Het theateraanbod van De Lawei is groot. Wij helpen jou kiezen! Speel de theaterquiz!

Ga je voor avontuurlijk, beeldend, multidisciplinair, of vernieuwend theater? Kom erachter wat voor theaterganger jij bent door deze test te doen. Ontdek welke passende voorstellingen er de komende tijd voor jou op het programma staan door deze quiz te spelen! Speel de quiz.