Marcel Molle

 

Mundo Sonora De Lawei 29 OKT

Het was een feestelijke muzikale middag met Orchestre Partout en CMV Crescendo Drachten tijdens het familieconcert Mundo Sonora op 29 oktober in Schouwburg De Lawei. Een middag vol inspirerende ontmoetingen tussen verschillende muzikale werelden. 

Over het concert

Andere talen: English

Orchestre Partout, CMV Crescendo Drachten en De Lawei presenteren op 29 oktober samen een feestelijk familieconcert met muzikanten van over de hele wereld: Mundo Sonora. De wereld klinkt!   

Ruim zestig muzikanten en zangers presenteren (liefdes)liedjes uit de hele wereld; gezongen in het Fries, Arabisch en Farsi. Van kleine liefdesliedjes tot aanstekelijke dansmuziek; dit belooft een feestelijke middag te worden met veel onverwachte muzikale ontmoetingen.  

Muziek is een taal die verbindt, ongeacht afkomst, cultuur en taal. Vanuit dit idee startte Orchestre Partout, in samenwerking met De Lawei, in 2022 een muziekwerkplaats in het asielzoekerscentrum in Drachten. Muzikanten uit alle delen van de wereld repeteren er wekelijks en werken toe naar deze speciale middag in De Lawei waar verschillende muzikale werelden samen komen. 

Klik hier om tickets te bestellen voor het concert op 29 oktober om 14.00 uur. 

 

Leer de muzikanten kennen

Bachira Saud | Jip Meertens
Bachira Saud | Orchestre Partout
De muziekwerkplaats van Orchestre Partout is een creatieve ontmoetingsplek waar iedereen welkom is. Zo ook Bichara Saud, die vanuit Aleppo, Syrië is gevlucht en in het azc in Drachten verblijft. Hij speelt de ud, een snaarinstrument uit het Midden-Oosten en zingt bij Orchestre Partout. ‘’Veel van de oorlog heb ik meegemaakt, maar ik vond de vrede in de muziek’’, vertelt Bichara. Hij zingt tijdens het concert onder andere het Arabische nummer 'Ya Tair Ya Tayer' dat gaat over een vogel die liefdesbrieven rondbrengt.
Sahib | Jip Meertens
Sahib | Orchestre Partout
Maak kennis met Orchestre Partout! Sahib is de jongste van de groep, slechts 17 jaar oud en komt uit het Koerdische deel van Syrië. Zijn hele familie is muzikaal, spelen allemaal een instrument en zijn vader zingt altijd. Sahib moest er niks van hebben. Hij is in Drachten in het AZC terechtgekomen en hier heeft hij zijn muziek gevonden. Sahib zingt tijdens het concert een Koerdisch volksliedje genaamd Kevokim. Dit nummer gaat over een man die wenst dat hij een vogel wordt zodat hij terug kan vliegen naar zijn geliefde. Misschien is dit voor Sahib de manier om te veranderen in die vogel om even terug naar huis te kunnen vliegen.
Hossein en Hassan Vahabi Salamat | Jip Meertens
Hossein en Hassan Vahabi Salamat | Orchestre Partout
Hossein en Hassan Vahabi Salamat zijn de jongste in een gezin van acht. Hossein speelt een inheems instrument genaamd een ney-anbān, Hassan zingt en doet percussie. Hossein zocht hier in Nederland een plek en een kans om muziek te maken, toen ontmoette hij muzikant en workshopleider Rani. Rani introduceerde de broers aan Orchestre Partout en sindsdien gebruiken ze de muziek om een stukje thuis naar hier te brengen. Hassan zal het stuk 'Age Ye Rooz' zingen. Dit nummer gaat over verlies, nostalgie, en verlangen naar hoe het ooit was. Hassan kan hier zich goed in verplaatsen, hij mist de thuis waar hij kon musiceren voor zijn gezin.
Minka Zaal | Jip Meertens
Minka Zaal
De middag wordt door zangdocent en zangeres Minka Zaal gepresenteerd. Minka heeft zich aangesloten bij Orchestre Partout, niet persé als presentatrice maar als ‘one-of-the-guys’. Ze ziet in de muzikanten een familie die samen één taal spreekt: muziek. Die taal spreekt ze graag mee. In haar repertoire vertaalt ze vaak nummers naar het Fries, liever dan naar het Engels. Ook tijdens het concert zingt Minka een nummer in het Fries.

Een kijkje bij de repetities

Meer over Orchestre Partout

Orcheste Partout combineert muziek van alle soorten tot een divers wereldrepertoire. Ze organiseert wekelijks muzieklessen en repetities in Nederlandse asielzoekerscentra. Bewoners kunnen hieraan meedoen om hun talent te ontdekken, ontwikkelen en delen. De muziekwerkplaats is een creatieve ontmoetingsplek waar iedereen welkom is. Elke muziekwerkplaats heeft een eigen band die optreedt in de regio van het asielzoekerscentrum. Het repertoire dat er wordt gespeeld wordt bepaald door de deelnemers, zij kunnen hun eigen liedjes inbrengen. Orchestre Partout maakt voor elk nummer een eenvoudig arrangement, zodat alle deelnemers kunnen meespelen. 

De muziekwerkplaats is één dag per week open, gedurende het hele jaar, ook tijdens de schoolvakanties.

Elk jaar speelt het leerorkest van Orchestre Partout samen met een lokale muziekvereniging een familieconcert genaamd Mundo Sonora in een schouwbrug. Sinds dit jaar wordt Mundo Sonora in De Lawei georganiseerd. Het concert in De Lawei wordt door leden van Orchestre Partout van het azc Drachten samen met Crescendo Drachten gespeeld. 

Tijdens het concert staat de kruisbestuiving tussen wereldmuziek en HaFabra centraal. Orchestre Partout maakt nieuwe arrangementen van nummers die azc bewoners inbrengen. Hierbij worden muzikale culturen vermengd zonder dat ze hun eigenheid verliezen. Daarbij maken de muzikanten op deze manier kennis met elkaars repertoire en werkwijze. De leden van Orchestre Parout zijn gewend om te improviseren en spelen bijna alles op gehoor. De leden van de muziekvereniging spelen van papier en worden gedirigeerd. 

Klik hier om naar we website van Orchestre Partout te gaan. 

Meer over Crescendo

CMV Crescendo Drachten is een veelzijdige christelijke muziekvereniging waar met plezier muziek gemaakt wordt. Het is een muziekvereniging voor iedereen die zich muzikaal wil ontwikkelen.

Crescendo is een harmonieorkest: een orkest met houtblaasinstrumenten, koperblaasinstrumenten en slagwerk. Ze bestaan uit drie orkesten (A, B en C) spelend op verschillende niveaus: beginners (C-orkest), gevorderden (B-orkest), vergevorderden (A-orkest). Daarnaast is er een leerlingengroep die nog niet in een van de orkesten speelt. Tijdens het familieconcert op 29 oktober kun je het A-orkest bewonderen. 

Klik hier om naar de website van Crescendo te gaan.