Toegang: Gratis

Eetcafe De Welling in Oudega verandert 2 juli in een festivalterrein met verschillende podia, festivaltenten en horeca.

Het programma

Hoelaat? Wat? Wie?
16.00 uur - 16.30 uur Muziek Trijexnix
16.15 uur - 17.00 uur Theater Jeugdtheater Molkwei (4+)
17.10 uur - 17.50 uur Muziek Gurbe Douwstra
17.15 uur - 17.35 uur Muziek Wat oars!
17.45 uur - 18.15 uur Muziek Timo de Jong
18.15 uur - 19.00 uur Muziek Challenger

Doorlopend tussen 16.00 uur en 19.00 uur: Gedicht op maat met dichters Erik de Boer, Laura Greengarden en Katherine van der Velde uit Smallingerland, DADA in stijl workshop, Silent disco, kunstexpositie van makers uit Smallingerland, Voorlezen voor de allerkleinsten, knipgedichten knutselen voor kids en nog veel meer!

Ook is er deze editie een wandeling rondom de haven en wordt verzorgd door de historische vereniging. De wandeling start om 16:30 uur en duurt circa een half uur.

CultuurKaravaan Oudega - 2 juli

Trijexnix

Echte cowboys út ‘e Wâlden! Sinds 2011 maakt Trijexnix uit Oudega (Smallingerland) de podia in Friesland (on)veilig met hun Friestalige boerenrock. Hierbij zet het trio parels uit de boerenrock van bands als Normaal, Jovink maar ook Quo om in het Fries en spelen ze daarnaast eigen, meebrul waardige, Friestalige hits als Sytske, Oan‘e Kant en Cowboy út ’e Wâlden. Ze deelden al het podium met bands als Bökkers en de Hûnekop en zijn graag geziene gasten op festivals als De Veenhoop, Dodo, Heechsimmer en Wâldpop!

Jeugdtheater Molkwei 

Taury vindt koeien zó mooi. Haar naam betekent ‘koe’ in het Latijn en dat vindt ze heel speciaal. Zo speciaal dat Taury besloten heeft dat ze later, als ze groot is, koe wil worden. Maar als je koe wilt worden, wat moet je dan kunnen?

Een koe geeft melk zegt de boer. Maar hoe doet de koe dat dan? Taury heeft wel duizend vragen over koeien. Wat eet een koe? Poept een koe ook? Wat kun je allemaal met melk? Is melk lekker? Vinden de kinderen melk lekker? Kun je erin badderen zoals in water? Kun je rijden op een koe? En is een koe gevaarlijk? Net zo gevaarlijk als een Tyrannosaurus Rex?

Al dansend neemt Taury de kleuters mee het boerenerf over. Samen gaan ze door te proeven, voelen, ruiken en doen op zoek naar de antwoorden op Taury´s vragen. En komen ze erachter of je eigenlijk wel koe kunt worden.

Gurbe Douwstra

Gurbe Douwstra heeft eigenlijk zijn hele leven wel de muziek als zijn grote passie gehad. Vandaag de dag werkt hij, naast zijn solo-carrière, ook samen met de singer/songwriters Marcel Smit en Piter Wilkens. Gedrieën brengen zij al een aantal jaren een steeds wisselend liedjesprogramma onder de titel 'Frisicana', met een mix van eigen Friestalig repertoire en liedjes in het Engels van artiesten die hen geïnspireerd hebben.

In 2020 kwam Gurbe Douwstra voor het eerste met een avondvullend theater-liedjesprogramma. Met als titel 'TePlak' maakt hij een muzikale levensreis, op zoek naar hoe en wanneer je nu eigenlijk in dit leven 'teplak', op je plek bent. 

Wat Oars

Wat Oars is een gemengd popkoor wat nu bestaat uit ongeveer 25 zangers en zangeressen o.l.v. dirigent Titus Steegstra en pianist Remko Hoitsma. Het repertoire bestaat uit popmuziek van alle tijden.

 

Timo de Jong

Timo de Jong maakt Americana muziek geïnspireerd door de jaren zestig, maar dan in een eigentijds en verfijnd jasje gestoken. Zijn diepe, warme zangstem doet denken aan de befaamde crooners van begin vorige eeuw. Hij trad al meer dan zeshonderdenvijftig keer op, waaronder drie keer Eurosonic Noorderslag en meerdere tours door Engeland. Op amuserende wijze zorgt Timo voor een aangename huiskamersfeer tijdens elk optreden.


Challenger

Challenger is een coverband uit Drachten. In de ruim 36 jaar die zijn verstreken sinds
de ramp met de gelijknamige spaceshuttle, heeft de band ervoor gezorgd dat de
kruitdampen geen kans kregen op te trekken. Menig café, festival en feesttent heeft
ondertussen met de band kennis kunnen maken. Met de typerende Challenger
benadering van nummers en de eigenzinnige repertoirekeuze is voor veel fans een
zeer herkenbare sound ontstaan.

Challenger bestaat uit Rob Mobach (gitaar & zang), Antje de Vries (zang), Piet Smit
(gitaar), Ronnie de Vries (bas), Feiko Wouda (mondharmonica & percussie) en
Berend van Houten (drums & zang).

Het repertoire bestaat uit stevige, dansbare pop- en rockmuziek uit de jaren 60 tot en
met nu. Challenger drijft op enthousiasme, vriendschap en een overtuigende liefde voor
muziek. Door de grote verscheidenheid aan nummers is ieder optreden anders maar toch steeds weer een feest der herkenning.

Expositie makers uit Smallingerland

Op elk CultuurKaravaan festival zijn verschillende makers uit Smallingerland aanwezig die hun (beeldende) kunst exposeren. Met allemaal hun eigen stijl en specialiteit is er een uitgebreid aanbod aan (beeldende) kunst aanwezig om van te genieten tijdens CultuurKaravaan. Komt dat zien!

Henk van Setten exposeert met de wet plate tintypes. Sinds 2020 heeft hij een atelier in een oude fabriek waar hij is begonnen met tintype of wetplate fotografie; het maken van foto's zoals ze deden in 1851.

Mirjam Engelberts exposeert een aantal van haar prachtige collages. Ook heeft ze kortgeleden ‘’de kleur van Smallingerland’’ gewonnen en ook het kunstwerk voor de Swetten gemaakt!

Annet van Klinken exposeert drie blokpanelen met vrouwengezichten. Out of the box, en binnen de lijntjes. Dat is een werk van Annet. Beeldend vormgeven doet ze al sinds ze zich kan herinneren. Tekenen, schilderen, grafisch en zo nu en dan een uitstapje. 

Erik de Boer exposeert drie abstracte schilderwerken. Erik is kunstenaar in hart en nieren en niet in een kunstuiting te vatten. Hij exposeert in binnen en buitenland met zijn beeldende kunstwerken en is regelmatig in theaters en op festivals te vinden met zijn performances en muziek. 

Marcus Wedman exposeert twee van zijn werken, hij werkt voornamelijk met airbrush en graffiti.
Hij maakt tevens ook een kunstwerk voor de Bouwen en de Wiken. Daarnaast heeft hij in de binnenstad van Drachten twee muurschilderingen gemaakt in opdracht van het museum. Heb je ze al gezien?

Nicole Boerema-  van Overbeek maakt tekeningen met kleurpotlood op papier, zij exposeert drie van haar tekeningen. Samen verbonden… dat is haar drijfveer. Zodra ze achter haar tekentafel plaatsneemt, maak ze verbinding met haarzelf. Dit is voor haar de basis waar kunst om draait.

Tjitske Langhout exposeert met drie 3D werken. Tjitske is een echte duizendpoot. Ze maakt divers werk dat ontstaat vanuit een (maatschappelijk) thema of vanuit het materiaal zelf.