Kies de Stormvoorstelling van het jaar!

Als het STORMt in De Lawei dan zijn er professionele makers in huis die wellicht minder bekend zijn, maar die beslist (aanSTORMend) talentvol zijn. Het zijn de theater- en dansmakers van nu. 

Het afgelopen jaar heb je een aantal Stormvoorstellingen bezocht. Aan jou de eer om te bepalen welke voorstelling de Stormvoorstelling van het jaar wordt! De Stormvoorstelling van het jaar wordt door ons extra in het zonnetje gezet.

Maxine Palit de Jongh, Zephyr Brüggen & Nadia Amin | Likeminds - Vecht
We maken de ondergang mee van Zafirah, een jonge levenslustige vrouw die werkt bij een overheidsinstelling, twee kinderen opvoedt en geplet wordt in de racistische raderen van haar opdrachtgever. Envelop na envelop valt op de mat, waarin Zafirah wordt aangemerkt als fraudeur. Ze moet betalen en boeten tot er niets meer van haar overblijft.  
Junadry Leocaria en Richard Kofi - Mi Alma
Junadry fuseert West-Afrikaanse dansstijlen, Curaçaose tambu, waacking en hedendaagse dans in de zoektocht naar een vernieuwde staat van zijn die daarop volgt. Richard Kofi beweegt mee en brengt Junadry’s innerlijke wereld tot leven via tekst en geprojecteerde livetekeningen. Geïnspireerd door West-Afrikaanse mythologie en Afro-futuristische literatuur breekt hij de verhaallijn open en beïnvloedt tijd en ruimte. Dit bijzondere duo-to-be-reckoned-with laat zien dat het slavernijverleden, het koloniaal verleden en mentale gezondheid met elkaar vervlochten zijn en dat verbeelding uitweg biedt.  
Toneelschuur Producties | Loek de Bakker - Orlando
De jonge edelman Orlando probeert zijn zwalkende hart ergens aan vast te klampen. Hij wil iets vinden wat hem richting geeft en zwerft drie eeuwen lang van ontmoeting naar ontmoeting. Wie voelt zich nog op zijn plek of trouw aan zichzelf? Honderd jaar geleden schreef Virginia Woolf al een verhaal over een zoekend mens dat voortdurend in een hokje wordt gedwongen door anderen, maar die pogingen doet om daar telkens aan te ontsnappen. Orlando is een personage dat drie eeuwen leeft en in die tijd keer op keer verandert: van omgeving, sociale klasse, rol en sekse. Van zoekende jonge edelman tot succesvol schrijfster — steeds opnieuw verhoudt Orlando zich tot de veranderde normen en verwach­tingen van zijn/​haar tijd.  Loek de Bakker gaat in dit turbulente verhaal op zoek naar verstilling, twijfel en reflectie. In een humorvolle en muzikale voor­stel­ling volgen we de levens­lus­tige Orlando in een reeks ontmoe­tingen waarin hij/​zij zich steeds opnieuw vormgeeft, op zoek naar zichzelf. Een voor­stel­ling als een zwaard­ge­vecht, even kwetsbaar als gedurfd. Met livemuziek gecom­po­neerd door Reinier van Harten.
Stormram - Dubbelprogramma Noordelijk theatertalent
Hoofdprogramma: ShELFISH – Life & Times  Op 9 september 2016 verschijnt in het NRC Handelsblad het droeve bericht van de dood van Jordy Brouillard in Gent. Na vijftien jaar in jeugdinstellingen te hebben geleefd wordt hij op zijn achttiende op straat gezet, dan eindigt immers de jeugdzorg. Hij redt het niet alleen en sterft in een tentje door hitte en ondervoeding. Hierdoor geraakt voelt theatermaker Veerle Van Overloop de noodzaak om de omstandigheden te onderzoeken die ertoe leiden dat jongeren zo dramatisch vast komen te zitten in de maatschappij. Anonimiteit is er mede de oorzaak van dat ze als politiek instrument worden ingezet, of andersom: vergeten worden en uit het zicht gebracht. Veerle wil deze kwetsbare jongeren uit de vergetelheid halen en ze als mens aanwezig maken. Het hart van ons verhaal is het personage van Michael K uit het boek ʻLife & Times of Michael Kʼ van J.M. Coetzee. Voorprogramma: Erik de Boer - Een Waging Pogen In deze energieke performance wordt het publiek vriendelijk vervreemd en op het verkeerde been of tot nadenken gezet. De dadaïstische woord- en taalspelingen ontregelen je gedachten en prikkelen je verbeeldingskracht. De subtiele theatrale toevoegingen maken van elk gedicht een beleving.
DansClick 25
DansClick presenteert al een kwart eeuw de spannendste namen in de danswereld. Sinds 2013 krijgen de winnaars van de BNG Bank Dansprijs een DansClick-tournee aangeboden. Dat zijn altijd mooie avonden, met voorstellingen die worden omlijst door videoportretten van de makers en een Après Danse; een informele ontmoeting tussen publiek, makers en dansers op toneel, onder het genot van een drankje. Naast de winnaar van de BNG Bank Dansprijs 2023 Jordy Dik met zijn voorstelling Jij en ik en alle anderen, presenteert Korzo tijdens DansClick 25 ook Eroica van huischoreograaf Zino Schat.
Nic Bruckman & Nineties - Vast
Vast vertelt het verhaal van een cipier die in zijn denken probeert los te komen van de rigiditeit van de gevangenis. Het is zijn laatste dag. De voorstelling is een wankelmoedige monoloog (gespeeld door Yannick Noomen) vol frustratie, bloed, geweld en verderf, maar ook, ondanks alles, chemie en onbesloten intimiteit. Samen met regisseur Anne Maike Mertens doet schrijver Nic Bruckman een poging om te ontsnappen aan deze rechtlijnige wereld en een nieuw en veelvormig universum op te bouwen. 
ROSE stories - 233°C
Voor 233 oC sloeg regisseur Abdel Daoudi de handen ineen met schrijvers Elly Scheele en Maxine Palit de Jongh. Voor Daoudi is 233 oC een persoonlijk verhaal. Zijn broer is gevoelig voor psychoses, hij ziet van dichtbij wat dit met hem en zijn omgeving doet: “In de omgang met mijn broer ligt de nadruk erg op het zoeken naar oplossingen. Doordat we zijn problemen enkel met medicatie benaderen, negeren we zijn andere behoeften die minstens even belangrijk zijn. Ik geloof niet dat zijn pijn alleen een biologisch defect is. Net als iedereen zoekt hij verbinding, wil hij van waarde zijn, een doel hebben. Met het maken van deze voorstelling heb ik geprobeerd mijn broer wat beter te begrijpen.”
Mevrouw Ogterop - De kant van Ada
De monoloog, gespeeld door Lotte Dunselman en muzikaal begeleid door Isa Zwart, vertelt Ada's verhaal. Van de arrestatie van Tille tot de dag van vandaag: want Tille komt binnenkort vrij... Mevrouw Ogterop en schrijver Peter Middendorp schetsen in deze theatermonoloog een kwetsbaar en krachtig portret van een vrouw die moet leven met een gruwelijke waarheid. Dunselman: “Wat ik zo intrigerend vind aan Ada is haar verhouding met ‘de waarheid’. Ik kan niet anders denken dan dat ze deze naar haar hand heeft gezet, zoals wij dat allemaal in meer of mindere mate doen. Of het nou bewust of onbewust ging, ze heeft een andere kant op gekeken. En als ze echt helemaal van niks heeft geweten, dan heeft de waarheid háár niet aangekeken.”
Collectief Het Paradijs - Hard cut paradise
Hard Cut Paradise is een fysieke beeldenstorm vol met controversiële gedachtes en troostende beelden van de menselijke geschiedenis waarin we onszelf en het publiek bevragen wat nu eigenlijk beschaafd is en wat we hebben geleerd van de beschavingen voor ons. Als we kritisch naar ons geschiedenis kijken kunnen we dan opgelucht ademhalen met het besef dat het stukken beter gaat of is onze beschaving toch slechts een dun laagje vernis? Collectief Het Paradijs creëert een plek waar de ruimte continu zal transformeren, door hen die zich de beschaafden noemen.
Jip Smit, Dorien van Gent en Teun Donders - Motherland | Katinka strikes back
Na het succes van de voorstelling Motherland (winnaar Best of Fringe Award 2020 & nominatie voor de Theo d’Or 2023) neemt theatermaker Jip Smit je wederom mee naar een magische wereld, waarin we de queeste volgen van heldin Katinka. Katinka Strikes Back is het tweede deel van de Motherland-trilogie. Voorafgaand aan de voorstelling word je op een komische wijze bijgepraat over alles wat er tot nu toe is gebeurd. Je hoeft deel één dus niet gezien te hebben.
Theater Rotterdam | Davy Pieters - Do not look back with regret
In haar beeldende en filmische voorstelling onderzoekt Pieters met de haar kenmerkende signatuur de kwetsbaarheid van het lichaam en de eindigheid van onze aarde. We zien twee vrouwen (gespeeld door Irene Schaltegger en Klára Alexová) in een proces van afscheid, rouw en de zoektocht naar troost. Wat als je wordt geconfronteerd met verlies? Wat is de toevlucht als het einde in zicht is? Davy Pieters biedt de kans stil te staan en te reflecteren op het verlies en de eindigheid van alles. Een tedere, verfijnde performance. (Het Parool)