Expositie Roelie DouwDI 17 OKT T/M ZO 19 NOV

In de openbare ruimte van De Lawei is van 17 oktober t/m 19 november schilderkunst van beeldend kunstenaar Roelie Douw te zien. 

Beeldend kunstenaar Roelie Douw (Damwâld, 1985) woont en werkt in Friesland. In 2023 voltooide ze haar master aan de Klassieke Academie in Groningen, waar ze zich heeft bekwaamd in de technieken van de klassieke figuratieve schilderkunst. Haar liefde voor tekenen is al van jongs af aan aanwezig. Tijdens de studie ontdekte ze haar affiniteit met het werken met olieverf. 

Voor Roelie Douw is kennis van de schildertechnieken van belang om te kunnen maken wat ze in gedachten voor zich ziet. De lat ligt hierbij hoog. Figuratieve schilders uit de 19e en begin 20e eeuw, zoals Ilja Repin, Anders Zorn en John Singer Sargent, maken haar enthousiast om te gaan schilderen; de mens is een grote bron van inspiratie. Ieder mens heeft vele facetten die je op verschillende manieren kunt interpreteren. Roelie Douw gebruikt haar eigen sensitiviteit om in haar portretten de kern van een persoon te vangen. 

“Ik hou ervan als iemand in gedachten is of net even wegkijkt. Al kan een terloopse blik naar de kijker mij ook erg intrigeren. Subtiele expressies vind ik interessanter dan theatrale. Dit laat namelijk ruimte over voor het eigen verhaal van de beschouwer. Het is voor mij een manier om de kijker naar mijn werk toe te trekken en werkelijk contact te laten maken met de geportretteerde. Deze interactie met het schilderij is voor mij essentieel. Ik laat met het portret dat ik schilder tegelijkertijd ook een stukje van mijzelf zien.”

www.roeliedouw.nl


De expositie in de openbare ruimte is te bezoeken van dinsdag t/m vrijdag van 14:00 tot 17:00 uur, zaterdag 12:00 tot 17:00 uur en als er een voorstelling is dan is De Lawei geopend vanaf 1 uur voor aanvang van de voorstelling.