Lucas Kemper

Theater Na de Dam - De lege plek op de klassenfoto

Tijdens de vijftiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 46 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Theatermaker Angela van Arendonk gaat dit jaar de voorstelling maken voor De Lawei op 4 en 5 mei.

In Drachten zijn ouderen uit Smallingerland in gesprek gegaan met de jonge generatie en vertelden zij over hun herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken, vol kleine en grote verhalen, verdrietig of grappig, vormen de basis van de voorstelling De lege plek op de klassenfoto. De klassenfoto. Op het eerste gezicht een onschuldige foto. Maar wat gebeurt er als je inzoomt en het individu los komt te staan van de groep? Met de jongeren en ouderen gaan we aan de hand van hun klassenfoto het gesprek aan. De verhalen uit de oorlog spiegelen we aan de verhalen van nu. Zo kan ineens een verhaal van jaren geleden heel dichtbij komen. Wij vinden het belangrijk te herdenken, juist in een tijd als deze. 
                                                   

Interviewdag

Op zaterdag 16 maart vond de interviewdag tussen de jongeren en de ouderen plaats. Deze gesprekken, vol kleine en grote verhalen, verdrietig of grappig, vormen de basis van de voorstelling De lege plek op de klassenfoto. Joost de Vries vertelde het verhaal van de joodse familie Turksma, over David en Simon Turksma die het ene jaar nog op de klassenfoto stonden van het Drachtster Lyceum en het jaar daarop niet meer, door de verplaatsing naar een concentratiekamp.

Spelers: Esra Dijkstra, Audrey Boomsma, Melle Eikhout, Melina IJtsma, Huub Kooijman, Rixt Ruijg, Sjoukje Thirza Weistra, Sanne van Houten | Met dank aan de verhalen van: Marten Leegsma, Andrea Pruijs- Turkstra, Henk van der Sluis, Willem Wilstra, Riemkje Wedzinga – van der Wal, Aly de Haan – Kooistra, Jacobus Johannes – Koos – Visser, Hermien Nijboer - Terpstra, Joost de Vries | Theatermaker: Angela van Arendonk | Dramaturg: Jolien Akkerman | Productie: Eline Wijnja