Stefanie Nauta

Beestachtig prachtig


DI 26 SEP T/M ZO 15 OKT

Beestachtig prachtig is een expositie rondom dierendag in de openbare ruimte van De Lawei met het werk van Mascha de Lange, Lolkje van der Kooi, Iona Groenwoud en Stefanie Nauta. Ze leggen allemaal op hun eigen prachtige manier dieren vast.


Lolkje van der Kooi
"Beesten: ik MOET ze gewoon tekenen. Van kwallen en inktvissen tot egeltjes en mollen, noem maar op. Ik kan er eindeloos naar kijken en zie dan steeds meer. Aan vormen, textuur, licht, gradaties in tinten. Ik teken ze geïsoleerd en verstild, zonder achtergrond en zonder actie, zodat alle aandacht naar het dier zelf gaat. Liefst laat ik ze opdoemen uit het donker, om zo juist licht te creëren, net genoeg om een glimp op te vangen van het mysterie: elk dier is een wonder!"

Lolkje van der Kooi is afgestudeerd aan de kunstacademie Kampen, nu ArtEZ, en woont en werkt in Marrum, met een expositieruimte aan huis die op afspraak te bezoeken is. Naast beeldend kunstenaar is ze docent aan NHL Stenden Hogeschool Leeuwarden, opleiding Communication and Multimedia Design. Meer info: www.lolkjevanderkooi.nl en www.instagram.com/lolkjevanderkooi

Iona Groenwoud
"Mensen, dieren en nog meer dieren.....iets waar ik allemaal mogelijkheden in zie. Het hersenspinsel om beesten een eigen karakter, stijl, ego of kortom gezegd 'leven' te geven speelde zich vaker af in mijn hoofd. Concept 'leven' is iets wat me erg intrigeert, voornamelijk de perioden van 1700 t/m 1960... Welke kleding droegen we? Hoe waren de mensen? Het uren uitpluizen van deze vraagstukken is voor mij niet vreemd, vanuit daar komt het hele proces op gang: Idee, planning, fotograferen en weken bezig zijn in Photoshop tot dat ik elk dier perfect in zijn recht kan zetten, want ja zonder dieren? Waar zullen we dan zijn?"

Iona Groenewoud is afgestudeerd als fotograaf aan het ROC Friesepoort in Drachten, en woont en werkt in Oldeberkoop met een eigen fotografiestudio aan huis, die binnenkort te bezoeken is.


Stefanie Nauta
“Ik word geïnspireerd door de natuur, een verhaal, het nieuws of gewoon mijn omgeving. De kracht, kwetsbaarheid of eigenheid van een persoon of dier kan mij raken. Dan krijg ik de behoefte om dat al schilderend of schetsend te onderzoeken. Dit kan variëren van de sprong van een dier tot de levenskracht van een oorlogsslachtoffer. Veelal maak ik realistische portretten, ook in opdracht.”

Stefanie Nauta woont en werkt in Drachten. Ze maakt vooral portretten van mens en dier. Vaak werkt ze met olieverf, maar ze tekent en schildert ook met houtskool en acrylverf. In 2022 zijn twee portretten geselecteerd voor ‘het weekend van het portret’ in Amsterdam, een expositie georganiseerd door de Nederlandse Portretprijs. Haar werk is te vinden op Instagram, Facebook en op www.stefanienauta.nlMascha de Lange
Van kleins af aan is Mascha gefascineerd door de wereld om haar heen, met de natuur en dieren als grootste inspiratiebron. De prachtige details, kleuren, vormen en structuren bleven haar boeien. En zo ontstond haar liefde om beelden te willen creëren, fotografie is voor haar een middel om die beelden vast te leggen. Mascha is opgeleid als modevormgever aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Groningen en afgestudeerd in 1994. Daarna volgde zij verschillende opleidingen in alle facetten van fotografie & taxidermie. Ze woont en werkt in Kootstertille.

Ze is gespecialiseerd in het fotograferen van (huis)dieren. Net als de mens is ook elk dier uniek. Waarbij ze steeds weer geïnspireerd en geraakt word door alle verschillende persoonlijkheden en karakters van deze dieren. Haar foto's herken je aan de donkere achtergrond, en de specifieke belichting. Ze maakt foto's die verder gaan en anders zijn dan alleen een mooi plaatje. Naast het exposeren en fotograferen in opdracht geeft ze ook regelmatig workshops. Daarnaast fotografeert ze stillevens, waarbij ze speelt en componeert met gegevens uit de natuur combineert toevallige vondsten met bewust gekozen, door mensen gemaakte attributen.

Info: www.inspirationofpets.nl & www.maschadelangephotography.nl
Instagram: www.instagram.com/delangemascha


Laat jouw huisdier vastleggen door fotograaf Mascha de Lange
Speciaal voor dierendag zal Mascha op woensdag 4 oktober aanwezig zijn in De Lawei van 10.00 - 17.00 uur om een mooie foto van jouw huisdier te maken. Wil jij jezelf en je huisdier dit cadeau doen? Wees er dan snel bij, want we hebben 14 tijdsloten waarop dit mogelijk is. 

De dierendag fotoshoot is inclusief:
- Een goodiebag met daarin o.a. wat lekkers voor je huisdier, dit wordt aangeboden door Pets & Co Drachten.
- Een overzicht met max. 10 foto's waaruit je kunt kiezen.
- De foto van je keus zal worden bewerkt en ontvang je via de mail binnen een week.
- 1 digitaal fotobestand op hoge resolutie + lage resolutie met watermerk voor gebruik op internet (uiteraard bestaat de mogelijkheid meer foto's na te bestellen).

Vul hier formulier in om je in te schrijven.

Als jij een tijdslot hebt bemachtigd nemen we z.s.m. contact met je op. De kosten bedragen €25,- per tijdslot, 10% hiervan schenkt Mascha aan een World Animal Protection. Je kunt je inschrijven t/m 3 oktober. Vol = vol!