expositie De Kleur van Smallingerland

18 september - 9 oktober 2021

De Lawei presenteert van 18 september t/m 9 oktober de expositie De kleur van Smallingerland. Eerder dit jaar deed de afdeling beeldende kunst van De Lawei een oproep aan alle beeldend kunstenaars uit Smallingerland om werk in te zenden voor de wedstrijd Smallingerlandse kunstenaars. Een deskundige jury, bestaande uit Annemieke Keizer-Sloff (conservator Museum Dr8888), Erik Mol (beeldend kunstenaar) en Age Hartsuiker (curator en galeriehouder van Museum Galerie Heerenveen), had de uitdagende taak om uit maar liefst 81 inzendingen een selectie te maken van 25 kunstenaars die mochten deelnemen aan de wedstrijd en de expositie.

Mooie afspiegeling van kunst uit Smallingerland 
De uiteindelijke selectie is een mooie afspiegeling van kunst in Smallingerland. In de expositie zie je werk in heel uiteenlopende stijlen van kunstenaars die werken met verschillende technieken en materialen. Er hangt werk van zowel amateurs als professionals. Wethouder Robin Hartogh Heys van de Lier had de eer om afgelopen zaterdag de expositie officieel te openen. Tijdens de opening is de winnaar van de wedstrijd Smallingerlandse kunstenaars bekend gemaakt. Van de dertien kandidaten die een eervolle vermelding kregen ging Mirjam Engelberts er met de hoofdprijs van €750,- vandoor.

Het werk van Mirjam Engelberts 
De jury beschrijft het werk van Mirjam Engelberts als “werk met een hele eigen opvatting over vorm en combinaties. Het werk daagt je uit tot betekenisgeving, prikkelt je fantasie en straalt spanning uit. Losse elementen gaan een mooie verdeling met elkaar aan, waardoor het blijft boeien op diverse lagen. Het is werk waar nieuwe dingen in ontdekt kunnen blijven worden.”


Deelnemende exposanten:
Ab Borg
Bert Klaver
Bert Meijer
Cees ter Horst
Ellen Novara Dalima
Elmer Tuinstra
Erik de Boer
Faye Postma
Gerrit de Vries
Grietje Postma
Hana Vendlová
Maarten Klaas Volbeda
Maarten van Lelyveld
Marcus Wedman
Miriam Dijksman
Mirjam Engelberts
Nicole van Overbeek
René Grolleman
Rolf Doderlein de Win
Simon Lassche
Stefanie Nauta
Thamar Haak
Tjabel Klok
Tjitske Langhout
Berend Torensma


De jury bestaat uit:

Annemieke Keizer, Museum Dr8888
Erik Mol, beeldend kunstenaar
Age Hartsuiker, beeldend kunstenaar

Annemieke Keizer-Sloff (1961) is vanaf 2009 verbonden aan Museum Dr8888 en is sinds 2019 conservator. Het museum bezit een gevarieerde collectie, zowel cultuurhistorisch als op het gebied van beeldende kunst, grotendeels afkomstig uit het interbellum (1918-1940). Samen met voormalig directeur Paulo Martina organiseerde ze o.a. de tentoonstellingen ‘Palet van het Interbellum’, ‘3 generaties Werkman’ en diverse Stijl-gerelateerde exposities in het jubileumjaar 2017. Ze maakte jarenlang deel uit van het team dat zich inzette voor de realisatie van het Van Doesburg-Rinsemahuis en is nu verantwoordelijk voor de exploitatie van de museumwoning.

Erik Mol (1955) is beeldend kunstenaar en woont sinds 1977 in Friesland. Hij is al creatief bezig zolang hij zich kan herinneren. Waar hij begon met tekenen werkt hij nu voornamelijk met grafiek. Erik heeft een sterkte voorkeur voor het abstracte, waarbij hij geboeid wordt door vorm en ritme. Met zijn grafiek exposeert hij in zowel binnen- als buitenland. Daarnaast maakt hij objecten van diverse materialen en is hij actief als schrijver van gedichten. Hij is tevens als vrijwilliger verbonden aan het Grafisch Atelier Friesland.

Age Hartsuiker is al ruim 35 jaar beeldend kunstenaar. Hij heeft exposities in binnen en buitenland gehad in verschillende musea en galeries. Van 2014 tot 2019 was hij eigenaar Galerie LOOF in Jubbega, nam hij deel aan kunstbeurzen als KunstRai, Art Rotterdam en Art The Haque. Van 2018 tot 2020 was hij artistiek directeur Stichting O18 kunstprojecten met kunsthuisjes, het Kunsthotel en het beeldende kunst project 'Verhalen in het Landschap'. Vanaf 2020 tot heden is hij curator en galeriehouder van Museum Galerie Heerenveen (MUGA). Museum Galerie Heerenveen maakt deel uit van Museum Heerenveen. Galerie MUGA laat werk zien van toonaangevende kunstenaars op het gebied van hedendaagse kunst. 


Bezoekersinformatie
Alle diverse en bijzondere werken van deze expositie zijn te bekijken in de expositieruimte van De Lawei. Deze is geopend van donderdag t/m zondag: 14.00 uur - 17.00 uur. De expositieruimte is ook voorafgaand, tijdens de pauze, en na afloop van voorstellingen in Schouwburg De Lawei te bezoeken. Er is geen coronatoegangsbewijs nodig om de expositie te bezoeken.