Doe mee aan BUSKRUIT!

BUSKRUIT is een kunstzinnige fietsroute, gemaakt door Drachtster jongeren en noordelijke kunstenaars, die je langs diverse plekken in Drachten voert. Zelfgekozen plekken waar zij een verhaal over te vertellen hebben, op hele verschillende manieren. De artistieke makers werkten het project uit in co-creatie met Schouwburg De Lawei en Dr88 Vibes. Gewapend met deze kaart en de app 'Storytrails interactive tours' kun je een kijkje nemen in hun wereld, die je langs parkjes, scholen, Drachtster wijken en allerlei verschillende plekken voert. 

Hoe werkt het?

1. Fix een fiets!

2. Scoor een routekaart op een van deze plekken:

  • VVV Drachten
    Museumplein 2, 9203 DD Drachten
  • Schouwburg De Lawei
    Laweiplein 1, 9203 KL Drachten

3. Download de 'Storytrails interactive tours' app via

4. Ga in de Storytrails app opzoek naar de route "BUSKRUIT"

5. Start je route

 

 

Leer de BUSKRUIT makers kennen!

Wie zijn nou die jongeren uit Drachten? Waar komen ze vandaan en hoe ziet hun leven in Drachten eruit? En; waar vinden zij hun creatieve vrijheid? In BUSKRUIT bieden ze jou een inkijkje in het leven van een jonge generatie.

 


Hannah Stienstra 

Gewapend met zowel een polaroid als een digitale camera legt Hannah jongeren in Drachten vast. Haar manier van werken levert direct tastbare beelden op. Ze toont een jonge generatie tussen de 16 en 24 jaar die hun eigen identiteit aan het ontwikkelen is. Hannah kiest vaak een passende achtergrond en laat hen zichzelf zijn. De polaroids tonen diverse persoonlijkheden en geven een beeld van hun generatie. Door met jongeren door Drachten te wandelen, legt Hannah zowel hun als haar eigen perspectief op de stad vast op een eigen manier. Voor BUSKRUIT presenteert Hannah een selectie van haar foto's waarin ze laat zien wat haar en andere jongeren opvalt aan het leven in Drachten. 

Locatie: Slingepark 


Daan Gummels | Sander van der Sluis | Sara Naëmi Pelupessy 

‘Tussen Kerk en Kade’ vertelt het verhaal van Daan en Sander. Twee Evanglische jongeren uit Drachten die zich verbinden met hun gemeenschap en de wereld om hen heen door hun gezamenlijke visie. Door middel van video en spoken word maak je kennis met de troost en bemoediging die zij vinden in hun geloof maar ook met de tweestrijd die ze soms voelen tussen hun leven in met de kerk en hun leven op de Kade. 
 
Locatie: Eben Haëzer kerk 


Hemaraj Murugesu | Ghiel de Best

Hemeraj - oftewel: DJ Jermeh presenteert je een mixtape voor Buslijn 314 naar Groningen. Met de genres afro, amapiano, tech house en hiphop, schotelt hij de passagiers van Buslijn 314 een mix voor waarmee hij zijn sound in Noord Nederland op de kaart zet. Mixtapes maken is voor hem dé manier om zijn creatieve vrijheid te ontdekken en vergroten. 

Locatie: Transferium Oost 


Pieter Kats |  Mare Otter | Zeno Geertsma | Deniz Yilmaz | Marciano Riffo Zambrano 

Pieter, Mare en Zeno, drie jongvolwassenen uit Drachten, delen een bijzondere band met hun geboorteplek. Terwijl ze opgroeiden, vormden de straten van Drachten het decor van hun ontwikkeling. In de documentaire 'Drachten Hotspots' openen ze de deur naar hun wereld en laten ze ons kennismaken met de unieke reis die ze hebben afgelegd. Met als doel? Barrières doorbreken en betekenisvolle momenten delen. 
 
Locatie: Reidingpark 


Martijn Nieuwenhuis  

Martijn trekt door Drachten met de Dr88 Vibes bus, samen met Guillermo; jongerenwerker bij Dr88 Vibes. Gewapend met een notitieboek stelt hij allerlei jongeren in de Drachten de vraag: “Wat is jouw favoriete plek in Drachten?” Het boek is inmiddels vol en wat blijkt? Er zijn in Drachten heel veel favoriete plekken te vinden. Fiets de route en ontdek een aantal van deze plekken, ondersteund door foto's gemaakt door Hannah Stienstra. 
 
Locatie: Knobelsdorff Moodz | Sportveld de Bouwen | Speeltuin Noorderdwarsvaart | Krajicek Playground de Wiken | Basic Fit | Maccie | De Welle 


 

 

Meer over BUSKRUIT

BUSKRUIT heeft als doel de stem van jongeren uit Drachten te versterken en ze een blijvend podium te bieden voor hun verhalen. De jongeren zijn gekoppeld aan kunstenaars uit Noord-Nederland en gezamenlijk vertellen ze uiteenlopende verhalen die vanuit allerlei kunstdisciplines zijn gemaakt. Zo hebben de jongeren onder andere een mixtape, een fotoserie en een documentaire over Drachten gemaakt. “De verschillende projecten geven een eigenzinnige blik op Drachten vanuit de belevingswereld van de jongeren. Dit maakt het project juist interessant voor alle generaties Drachtsters.

“Door dit project spreken we met veel verschillende mensen en leren we elkaar beter begrijpen. Dat is heel waardevol en belangrijk.” - aldus projectleider Jedidja Smalbil. 

 

BUSKRUIT ging in première op Simmerdeis!

De BUSKRUIT route ging in première tijdens Simmerdeis op 28 en 29 juni 2024. Bezoekers konden de route tijdens het festival afleggen met een heuse BUSKRUIT-bus in plaats van een fiets. Bij het bushokje op het festivalterrein stapte het publiek op de bus om vervolgens diverse locaties op de route aan te doen en kennis te maken met de makers en hun projecten. In het 'Dirk parkje' werd een documentaire bekeken om vervolgens kennis te maken met het werk van Martijn bij MOODZ. Via het museumplein en het spokenword project 'Tussen Kerk en Kade' vervolgden bezoekers hun rit weer naar het festivalterrein waar het werk van Hanna Stienstra te bewonderen was. Benieuwd naar de BUSKRUIT-bus ervaring? Check de foto's!
 

 

Credits

Artistiek team:Hannah Stienstra, Ghiel de Best, Deniz Yilmaz, Marciano Riffo Zambrano, Pieter Kats, Sarah Naëmi Pelupessy, Daan Gummels, Sander van der Sluis, Hemaraj Murugesu, Martijn Nieuwenhuis, Guillermo Molina, Mare Otter, Zeno Geertsma 

Coordinatie en productie: Jedidja Smalbil en Tessa van Roon 

Vormgeving: Tim Tijink 

Publiciteit: Amarins Elzinga