Voor de voorbereidingen van familievoorstelling De Fee van Folgeren komt Gerda van Pelt op dinsdagen naar De Lawei om aan de kostuums voor de cast te werken.


‘’Wat ik mee wil geven aan de mensen die graag iets creatiefs willen doen is dat er nooit iets is wat je niet kan. Probeer het, en dan kan het positief uitpakken. Iets creëren is heel mooi en als je het op toneel ziet is het nog mooier.’’ 

Voor de voorbereidingen van familievoorstelling De Fee van Folgeren komt Gerda van Pelt op dinsdagen naar De Lawei om aan de kostuums voor de cast te werken. Dit doet ze samen in Atelier Bonnema met een groep vrijwilligers onder leiding van kostuumontwerpster Dianne Bonnema.  

Kostuumatelier Bonnema 
In twee groepen van zes personen komen de dames van de kostuumgroep op maandag en dinsdag samen. Door een oproep in de krant zijn er een aantal vrijwilligers bijgekomen om mee te helpen. Hierdoor zijn er extra helpende handen, blijft de groep gevarieerd en ontstaan er nieuwe vriendschappen. Begin september zijn ze begonnen met het maken van de kostuums voor De Fee van Folgeren. In de ochtend worden de taken besproken en verdeeld door Dianne. ‘’Dianne weet precies welke vaardigheden iemand goed beheert en op basis daarvan zet ze je aan het werk.’’ Aan materialen hebben ze genoeg. Zo worden er ook materialen uit kostuums van eerdere familievoorstellingen hergebruikt en daarvan zijn er nieuwe kostuums gerealiseerd. Alle kleding wordt op maat gemaakt voor de cast en in totaal zijn er ongeveer 60 kostuums. 

Proberen is de moeite waard
Bij de repetities van de musical heeft Gerda een blik kunnen werpen op hoe de kostuums staan bij de castleden. Er moeten een paar kleine aanpassingen worden gedaan en dan zijn de kostuums klaar voor de schijnwerpers. ‘’Wat ik mee wil geven aan de mensen die graag iets creatiefs willen doen is dat er nooit iets is wat je niet kan. Probeer het, en dan kan het positief uitpakken. Iets creëren is heel mooi en als je het op toneel ziet is het nog mooier.’’

 


Zelf geleerd

Thuis heeft Gerda zelf leren naaien. ‘’Ik ben best lang. Met mijn lengte was het vroeger lastig om kleding te kopen. Mijn moeder naaide daarom altijd al voor mij, en toen ben ik zelf begonnen. Bij Dianne heb ik meer kunnen leren.’’ Voor de musical heeft Gerda meegeholpen aan een jurk, een schort en een kostuum voor een dienstmeisje. Ze houdt zich niet vast aan specifieke taken en helpt graag mee aan alles wat er nog te maken valt.  


Theatercafe Hopper

Gerda komt oorspronkelijk uit Rotterdam maar woont al 30 jaar in Drachten. Gerda werkte in Rotterdam als medisch analiste bij de universiteit. Ze maakte de stap om te verhuizen naar Friesland, waar haar broer en ouders al woonden en maakte een switch naar de horeca. Ze heeft vijftien jaar gewerkt in theatercafé Hopper in Schouwburg De Lawei. Ze is sinds vijf jaar gepensioneerd. Door haar werk bij Hopper is ze bij de kostuumgroep van Dianne Bonnema terecht gekomen waar zij inmiddels al twaalf jaar vrijwilligerswerk doet. Naast het helpen bij de kostuumgroep is Gerda ook vrijwilliger bij de afdeling educatie van De Lawei en geeft ze ook rondleidingen door het gebouw.