Theater Na De Dam
Tijdens Theater Na de Dam spelen op 4 mei, na de dodenherdenking, gelijktijdig 28 jongerenvoorstellingen in het hele land, allen gebaseerd op gesprekken met ouderen over de Tweede Wereldoorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu. Zo ook in Drachten. Sinds 2018 doet De Lawei mee aan dit bijzondere project. Met jonge, bevlogen Friese makers wordt gewerkt aan een betekenisvol verhaal, passend bij de geschiedenis én het heden van Smallingerland.
In aanloop naar de voorstelling houden jongeren (13 tot 18 jaar) gesprekken met ouderen over hun herinneringen aan Smallingerland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De jongeren reflecteren daarop in de voorstelling. De voorstelling start meteen na de dodenherdenking, waardoor nieuw publiek betrokken wordt bij zowel de herdenking als de theaterervaring.
In dit project gaat het om het doorgeven van en reflecteren op verhalen van de oudste generatie aan jongere generaties. Over een paar jaar is deze oudste generatie verdwenen. Theater na De Dam is bij uitstek de manier voor jongeren om zich op een persoonlijke manier aan deze geschiedenis te verbinden. Door samen met jongeren naar de geschiedenis te kijken wordt geprobeerd ook iets te zeggen over de ingewikkelde tijd waarin we nu leven.
Theater Na de Dam 2024
In Drachten zijn ouderen uit Smallingerland in gesprek gegaan met de jonge generatie en vertelden zij over hun herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken, vol kleine en grote verhalen, verdrietig of grappig, vormen de basis van de voorstelling De lege plek op de klassenfoto. De klassenfoto. Op het eerste gezicht een onschuldige foto. Maar wat gebeurt er als je inzoomt en het individu los komt te staan van de groep? Met de jongeren en ouderen gaan we aan de hand van hun klassenfoto het gesprek aan. De verhalen uit de oorlog spiegelen we aan de verhalen van nu. Zo kan ineens een verhaal van jaren geleden heel dichtbij komen.
Theater Na de Dam 2023
Dit jaar ging maker Angela van Arendonk aan de slag met de jongeren om een theatervoorstelling te maken: Wij praten hier (niet) over. Angela wilde inzoomen op de periode na de Tweede wereldoorlog. Hoe zag het leven er toen uit in Smallingerland? Werd er nog gesproken over de oorlog of niet? Wat voor impact had dat?
Angela over de voorstelling: Die verhalen wil ik, samen met de jongeren, gaan spiegelen met onze eigen verhalen. Als we het verleden naast het heden leggen wat zien we dan? Wat zijn verschillen en overeenkomsten? Wat leren we daaruit en wat willen we daarmee? Het verleden heeft impact op het heden. En in het heden liggen weer nieuwe keuzes om impact te maken op de toekomst. Wij praten hierover.
Theater Na de Dam 2022
Jongeren uit Drachten verdiepten zich onder leiding van theatermaker Roel Tichelaar in de geschiedenis van Drachten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Oorlog Echo’s.
In een aantal korte podcasts mochten de jonge deelnemers (12-14 jaar) de ouderen van alles vragen over het leven in oorlogstijd. Vragen als: Wat is Arbeitseinsatz? Hoe werkten voedselbonnen? Of wat deed je als je je verveelde tijdens de oorlog? De jongeren gebruiken uiteindelijk alles wat ze hebben gehoord als materiaal voor het maken en spelen van scènes in de voorstelling Oorlog Echo's. In deze voorstelling hoor je de podcasts als echo's uit de oorlog en zie je de jongeren die je meenemen in het verhaal dat zij willen vertellen over oorlog. De voorstelling speelt op 4 en 5 mei.
Theater Na de Dam 2021
Voor Theater Na de Dam 2021 was het uitgangspunt de behoefte aan contact en verbinding. Zo zei theatermaker Lisa Groot Haar over het project: “Elkaar ontmoeten, herkenning in elkaar vinden en van gedachten wisselen: daar word je wereld een stukje groter van.”
Onder haar leiding hebben jongeren zich verdiept in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De jonge Drachtsters hebben ieder een oudere Drachtster ontmoet die de oorlog heeft meegemaakt. Ze hebben gepraat over eenzaamheid, verbondenheid en herdenken. Geïnspireerd door deze ontmoetingen hebben de jongeren ieder een 1-op-1 performance gemaakt, die ze tussen 3 en 9 mei 2021 met het publiek hebben gedeeld.