Zing, dans, lach en bewonder

De laatste voorstellingen van het seizoen beloven gegarandeerd nog veel spektakel. In de maanden mei en juni kan er zeker gezongen, gedanst, gelachen en vooral bewonderd worden. 

4 & 5 mei | Theater na de Dam - Oorlog Echo’s
Jongeren uit Drachten verdiepten zich onder leiding van theatermaker Roel Tichelaar in de geschiedenis van Drachten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Oorlog Echo’s.
6 mei | De Stilte - De Troostprijs, 8+
We maken van onszelf sterren! We houden toespraken, we maken erepodia. We slaan elkaar op de schouders en belonen elkaar met prijzen. We benoemen onszelf tot winnaars. We delen lintjes uit, medailles, bekers. We bouwen prijzenkasten tot aan het plafond onder het motto ‘The sky is the limit’. We vergelijken, willen ons onderscheiden en gaan de strijd aan met elkaar. En toch…. En toch zijn en blijven we nietige wezens in een overweldigend universum. Gelukkig is elke prijs is een troostprijs.
6 mei | De Speld Theater - De Speld
Na vijftien jaar betrouwbaar verslag te hebben gedaan van het laatste nieuws breidt De Speld dit jaar met een wervelende theatershow uit naar de toekomst. In De meest betrouwbare voorstelling ooit gaat het team achter het satirisch nieuwsplatform De Speld de strijd aan met alles wat ons de komende decennia te wachten staat. Verwacht een confettikanon aan satirische scenes, dilemma’s waarvan je nooit dacht dat ze bestonden en hilarische nieuwsflitsen.
7 mei | Woezel & Pip - Sing-a-Long, 2+
Na het grote succes van Woezel & Pip Op zoek naar de Sloddervos! en Woezel & Pip en de Tijdmachine bestormen ze nu het podium met de Woezel & Pip Sing-a-Long. Het wordt één groot muzikaal meezingfeest met Woezel en Pip en al hun vriendjes, waarin ze samen met hun vriendjes in het publiek de allerleukste club ooit oprichten: de vriendjesclub. En bij de vriendjesclub is het altijd feest!
7 mei | The BlueBirds - Great Big World
The BlueBirds komen terug naar het theater met nieuwe theatershow Great Big World en nemen Leonie Meijer mee als Special Guest! Deze waanzinnige zangeressen en songwriters geven een ode aan de vrouw! Catchy, meerstemmig, persoonlijk, aangekleed met mooie verhalen en gebracht met veel plezier en liefde voor muziek. Eigen songs van het album Great Big World worden afgewisseld met klassiekers van o.a. Dolly Parton, The Chicks en Kacey Musgraves.
11 mei | Koefnoen Live - Koefnoen
Het succesvolle tv-programma Koefnoen keert terug! In het theater laten Paul Groot, Jeremy Baker en Owen Schumacher zien dat ze het geraffineerde typeren nog altijd tot in de puntjes beheersen. Het tv-programma Koefnoen gaf van 2004 tot 2017 zijn grappige en satirische kijk op het nieuws, met behulp van imitaties van Bekende Nederlanders, eigen personages en persiflages op bekende tv-programma’s. Daarna gingen de makers in eerste instantie hun eigen weg, maar het begon te jeuken… Nu is er Koefnoen Live: een nieuwe start in het theater. Raak, herkenbaar en een tikkie confronterend.
12 mei | Nastaran Razawi Khorasani Songs for no one
Theatermaker Nastaran Razawi Khorasani neemt je in Songs for no one mee in de onzichtbare levens van een jongen en een meisje, wonend in de Islamitische dictatuur van Iran. Op basis van telefoongesprekken maakt Nastaran een beeldende solo performance vol duetten, dialogen, gedichten en songs. Met de stemmen van de twee kinderen in de oeroude Perzische taal is Songs for no one een portret van een verborgen samenleving en wordt getoond wat doorgaans onzichtbaar blijft. Wat betekent het om in een dictatuur te moeten leven? Met welke gedachten en hoop houdt de jonge generatie zich staande?
13 mei | Festen
Festen treft je als een mokerslag. Familieleden komen vrolijk bijeen om de verjaardag van vader te vieren. De verloren zoon duikt op en houdt tijdens het diner een speech die de feestelijke avond verandert in een slagveld. In de aangrijpende voorstelling gaan humor en drama soepel samen. Keihard lachen met een huilend hart. De cast is groot en glorieus, met Peter Heerschop, Viggo Waas, Bas Hoeflaak, Genio de Groot, André Dongelmans, Stephanie Louwrier, Vincent Croiset, Maartje van de Wetering en Han Römer als de pater familias.
14 mei | Veldhuis & Kemper - Hou dat vast
“De eerste helft van je leven ben je bezig iemand te worden, de tweede helft van je leven ben je bezig te accepteren dat het niet is gelukt” – Schopenhauer. Deze uitspraak vormt de basis voor Hou Dat Vast, het nieuwe cabaretprogramma van Veldhuis & Kemper. Het is 20 jaar geleden dat de mannen voor het eerst samen op het podium stonden. Je zou zeggen dat ze elkaar na zo’n tijd goed kennen, maar is dat wel zo? Ze denken dat ze elkaar alles kunnen vertellen, maar of dat nou zo verstandig is... Confronterend grappig is het in ieder geval wel!
13 mei | Jeroens Clan - Tere zieltjes
Jeroens Clan is een trio Brabantse jongens met een grote bek en beste dosis humor. Daarmee gooiden zij tijdens de finale van het Leids Cabaret Festival 2018 hoge ogen. “Jeroens Clan weet ongelooflijk slim de zaal te bespelen. De jongens kunnen niet alleen Brabant, maar heel Nederland tot hun thuis maken'', oordeelde de jury. Dat doen ze met hun debuutprogramma Tere zieltjes, een programma vol snelle scènes, rauwe liedjes en scherpe grappen. Zorg dat jij erbij bent voordat anderen op het werk, de school of club hun grappen lopen door te vertellen.
14 mei | Het Nationale Toneel - Leedvermaak trilogie
In haar beroemde trilogie –Leedvermaak, Rijgdraad, Simon – schetst Judith Herzberg met veel gevoel voor humor een portret van een familie in Amsterdam tussen begin jaren zeventig en de eeuwwisseling. Eric de Vroedt: "De Leedvermaak trilogie gaat over groot en klein menselijk leed, met daaronder steeds de verleiding te zwijgen en weg te kijken."
15 mei | Ricky Risolles ft. Tante Lien
Ricky omschrijft zichzelf als een nobele, aardige, keigave, adembenemende, lieve, sensationele, enerverende, krachtige, aantrekkelijke, lekkere, intelligente én bescheiden Indo. En na het overweldigende succes van de eerste reeks optredens gaat cabaretier Ricky Risolles, wereldberoemd onder de Indo’s en Indo-lovers, de rest van het land veroveren met zijn langverwachte theatershow Ya, dat is iets Indisch…
17 mei | Toneelgroep Maastricht - Een meeuw
Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer en regisseur Michel Sluysmans zetten hun samenwerking voort in een vernieuwde en sprankelende versie van een van de bekendste stukken uit de toneelliteratuur: Anton Tsjechovs De Meeuw. Wendell Jaspers en Thijs Römer spelen de hoofdrollen in deze ernstige komedie over onvervulde verlangens, getroebleerde familiebanden, opvlammende generatieconflicten, de immer doortikkende tijd en vooral: heel veel liefdesverdriet. Een tragikomisch gevecht met de zinloosheid van het bestaan.
18 mei | Ancora Wind in de zeilen
Het Volendamse Ancora timmert al zeven jaar aan de weg met een eigentijdse mix van shanty, Irish pop, uptempo songs en harmonieuze vocalen, met voormalig BZN-frontman Jan Keizer als mentor en voornaamste tekstschrijver. In Wind in de zeilen brengen de acht muzikanten een spetterende ode aan het Nederlandse zeemansleven. Dus: trossen los, volle kracht vooruit, met de wind in de zeilen, het is tijd voor Ancora.
19 mei | The Analogues - Let It Be: Abbey Road
The Analogues hebben zich tot doel gesteld alle ‘studio albums’ van The Beatles integraal te vertolken; de albums vanaf 1967 toen The Beatles zelf niet meer optraden. Deze muziek is door The Beatles zélf dus nooit live gespeeld. Bovendien vergt het vertolken van deze ‘moderne klassieke muziek’ flink wat hulptroepen (strijkers, blazers) en een unieke verzameling bijzondere vintage-instrumenten (het ‘reizende Beatles-Museum’). Ditmaal staat het album Abbey Road op het programma, het laatste volwaardige album van the Beatles.
19 mei | The Five Great Guitars - Black Magic Woman
Black Magic Woman, Samba Pati, Jingo Loba, Europe, Oye Como Va, Moonflower, Soul Sacrifice, Well All Right, She’s not there, Smooth en Maria Maria… Wie kent ze niet? Black Magic Woman is een avondvullend programma vol vuurwerk op de snaren. Oprichter van The Five Great Guitars Jan Kuiper, speelt samen met zijn gitaarvrienden Stochelo Rosenberg, Paulus Schäfer, Digmon Roovers en Marcel de Groot akoestische en bluesy arrangementen van de allermooiste songs van de Latin Guitar Hero Carlos Santana!
20 mei | Back to the Country - Part 11
11 jaar Back to the Country staat garant voor 80 jaar muziekervaring! Ook in dit elfde seizoen heeft de 7-koppige cast van Back to the Country opnieuw een pakket liedjes samengesteld om van te smullen. Hoofdgerecht is natuurlijk de 2 uur durende show waarin ruim 30 titels de revue passeren. Nagerecht is de befaamde afterparty waarin het altijd groot feest wordt vanwege het hoge ‘zing-maar-mee’ gehalte.
20 mei | Julika Marijn - Etty Hillesum
Met een hernieuwde blik richt Julika Marijn spelend en zingend een ontroerend monument op voor een krachtige vrouw die zelfs in de diepste duisternis een licht zag branden. Zevenenzeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog is het gedachtegoed van Etty Hillesum (1914-1943) nog altijd actueel. Haar indrukwekkende dagboeken en brieven -genadeloos eerlijk, poëtisch en vol zelfspot- spreken wereldwijd tot de verbeelding. Meer dan ooit vinden nieuwe generaties inspiratie in Etty’s zoektocht naar zichzelf en haar plek in een ontwrichte wereld. Daarom wekt Julika de schrijfster nu tot leven.
21 mei | Maarten Westra Hoekzema
Zijn hele jeugd werd Maarten Westra Hoekzema doodgegooid met. 'Alles kan, als je maar wil’, ’the sky is the limit’ en ‘geluk zit in jezelf’. Lang kreeg hij maar niet wat hij wilde. Hij was een echte aanmodderaar verteerd door schuldgevoel, waardoor hij steeds ongelukkiger werd en zich vervolgens nog schuldiger voelde. Op een dag keerde het tij. Bij zijn recentste voorstelling Tired Of Being Young zaten de zalen voller, waren de reacties enthousiaster dan ooit tevoren en de recensenten lovend. Hij ontmoette de vrouw van zijn leven en kocht zelfs een huis. Op de dag dat dit tot hem doordrong, begon hij antidepressiva te slikken. In Toen eindelijk alles lukte vraagt Maarten zich af: wanneer is een leven gelukt?
16 juni | De Formule 1 Show - Olav Mol en Jack Plooij
Als je naar Formule 1 kijkt kan het niet anders dan dat je hart sneller gaat kloppen. Formule 1 is op dit moment in populariteit de snelst groeiende sport in Nederland en dan is Max Verstappen ook nog eens recent Wereldkampioen geworden. Veel echte liefhebbers missen bij een Formule 1 wedstrijd het gevatte commentaar van Olav mol en Jack Plooij. Nu staan Mol en Plooij samen in het theater met De Formule 1 Show om hun passie te delen. Interessante feiten, anekdotes, geheimen van coureurs, waar de kenner, maar ook de leek zijn hart aan kan ophalen.