Oorlogstijd

Kleine of grote verhalen, indrukwekkende of bijzondere verhalen; ieder verhaal doet ertoe. In De Lawei worden de komende maand de verhalen verteld over de oorlogstijd. Zo vertelt Margje Wittermans het verhaal van de Nederlandse verzetsvrouw Geertruida Wijsmuller en is de animatiefilm Waar is Anne Frank? te zien. In een foto expositie worden de inwoners van de Oakraiense stad Lviv aan je voorgesteld.

7 & 21 april | Adieu Monsieur Haffmann
Adieu Monsieur Haffmann vertelt het verhaal over een Joodse juwelier die zijn winkel noodgedwongen door de oorlog aan zijn medewerker moet overdragen. De relatie met zij n medewerker en diens vrouw verandert op dramatische wij ze als de juwelier zich door de Duitse bezetting onverhoopt in de kelder van zij n eigen winkel moet verschuilen.
21 & 28 april, 3 mei | Waar is Anne Frank?
In de animatiefi lm Waar is Anne Frank? laat fi lmmaker Ari Folman (Waltz with Bashir) zien hoe Anne Frank voortleeft in Amsterdam en vraagt hij zich af of we wat van haar geleerd hebben. Verleden en heden komen op indrukwekkende wij ze geanimeerd tot leven.
4 mei | Requiem voor Auschwitz
Sinti-componist Roger Moreno-Rathgeb begon in 1998 aan zij n eerste partituur voor het Requiem, dat hij wil opdragen aan de slachtoffers van Auschwitz. Na een bezoek aan het kamp blokkeerde hij . Nu anno 2020 zien we Roger in Berlij n onder de Brandenburgertor. Hij speelt accordeon op het Sinti en Roma Memorial. Tij dens de repetities en later het optreden ervaart Roger hoe zij n noten en emoties worden omgezet in muziek.
29 april | Margje Wittermans - Waarom Truus?
Geertruida Wijsmuller was een Nederlandse verzetsvrouw die voor en in de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen en volwassenen in veiligheid bracht. Ze heeft de levens van meer dan 10.000 Joodse kinderen gered. Toch is ze nauwelijks bekend. Tijd om het verhaal van deze daadkrachtige vrouw te vertellen. In Waarom Truus? geeft Margje gestalte aan een vrouw die zich door niemand liet stoppen.
14 mei | Het Nationale Toneel i.s.m New European Ensemble - Leedvermaak trilogie
Een kwarteeuw volgen we lief en leed van Lea’s familie en haar vrienden. Herinneringen worden opgerakeld en weer diep weggestopt. De jongste generatie biedt hoop en heeft nieuwe energie. Maar toch blijft het trauma van de oorlog nog voelbaar. De Leedvermaak trilogie laat zien hoe onverwerkte trauma’s generaties lang kunnen doorwerken. Judith Herzberg heeft dat meesterlijk en herkenbaar opgeschreven.
20 mei | Julika Marijn - Etty Hillesum - Dat onverwoestbare in mij
Zevenenzeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog is het gedachtegoed van Etty Hillesum nog altijd actueel. Haar indrukwekkende dagboeken en brieven- genadeloos eerlijk, poëtisch en vol zelfspot- spreken wereldwijd tot de verbeelding. In Etty Hillesum wekt Julika Marijn de schrijfster tot leven. Met een hernieuwde blik richt Julika spelend en zingend een ontroerend monument op voor een krachtige vrouw.
4 & 5 mei | Theater Na De Dam - Oorlog Echo's
Theater Na De Dam is een nationale theatermanifestatie op 4 & 5 mei waarbij tientallen theaters in Nederland een voorstelling spelen ter herdenking aan de Tweede Wereldoorlog. Het initiatief Theater Na de Dam, regisseur Roel Tichelaar en Schouwburg De Lawei slaan de handen dit jaar ineen. Samen met jongeren en ouderen laten ze de verhalen uit oorlogstijd horen en zien.
Dolph Kessler
Expositie Drachten ontmoet Lviv
Kort nadat op 24 februari 2022 de Russen Oekraïne waren binnen gevallen herinnerde Bert Munsterman zich de foto’s van Lviv, gemaakt door Dolph Kessler. Enkele jaren geleden maakten ze deel uit van een foto expositie in de expositieruimte van De Lawei. Het zijn beelden van gewone mensen in een bijzondere stad. Graag stellen we met deze expositie de inwoners en de stad aan je voor.