familievoorstelling

In deze feelgood-kerstmusical worden alle rollen gespeeld door noordelijk amateurtalent. Na maanden voorbereiding en hard werken onder leiding van een professioneel team, zetten zij een prachtige klassieker neer. 

De jaarlijkse familievoorstelling van De Lawei is een begrip in Noord-Nederland. Onder de noemer De Lawei Producties zorgt De Lawei ieder jaar voor een hartverwarmende voorstelling voor jong en oud(er). En dan hebben we het niet alleen over de publieksdoelgroep, maar ook over de medewerkers van de voorstelling. Een echte familievoorstelling voor, door en over Drachten.

Talentonwikkeling
De familievoorstelling maakt onderdeel uit van een talentontwikkelingstraject van De Lawei. We benaderen de vakdocenten in de omgeving met het verzoek talentvolle leerlingen voor te dragen voor de voorstelling. Zang, dans en acteertalent uit andere projecten zoals het schoolproject Jij in de Lawei, Kunstbende, Fulkaan en het kunsteducatieprogramma van De Lawei worden uitgenodigd om auditie te doen.

Tijdens het repetitieproces wordt er veel aandacht besteed aan de individuele ontwikkeling van de spelers. Het werken met een professionele regisseur, choreograaf en repetitor maakt dat spelers een stap in hun ontwikkeling kunnen maken.

Voor de hele cast zijn er mooie rollen. Iedereen krijgt een leuk aandeel in de voorstelling en komt aan zijn trekken. Natuurlijk zijn er mensen die de hoofdrollen zullen vervullen, maar dat wil niet zeggen dat de andere rollen minder belangrijk zijn. Het gaat er in allereerste instantie om dat er met de hele groep acteurs en alle andere medewerkers samen een onvergetelijke voorstelling gemaakt wordt. 

Regelmatig stromen oud-spelers van de familievoorstelling door naar professionele opdrachten (GTST, Tina de Musical, Brugklas de serie) of stromen ze door naar opleidingen als Lucia Marthas of andere kunstvakopleidingen.

Leertrajecten
Naast de talentonwikkeling bij de spelers, zijn er drie leerlijnen die gericht zijn op professionele medewerkers:

  • Een groep enthousiaste jongeren van het voorgezet onderwijs wordt opgeleid tot grimeur;
  • Een stagiair loopt tijdens het repetitieproces mee als regieassistent/dance captain;
  • Een technicus vanuit een leertraject wordt via De Lawei specifiek op deze voorstelling gezet en begeleid.

 Door het samenbrengen van amateurs, professionals, vrijwilligers en stagiairs is de familievoorstelling inmiddels ook uitgegroeid tot een goede leerplek.