Hanneke Giezen

Expositie Keramiek

De veelzijdigheid van keramiek

Keramiek is een kunstvorm die verrassend gevarieerd is in materiaalkeuze, toegepaste techniek, kleur- en zeggingskracht. Bert Munsterman, keramiekcurator van De Lawei, toont deze veelzijdigheid aan de hand van het werk van een drietal hedendaagse keramisten.

Het werk van Wim Borst (1946) sluit aan bij de Nederlandse geometrisch-abstracte traditie. Rechthoeken, vierkanten, driehoeken, cirkels en ovalen typeren zijn werk. Naast zijn ernstige ontwerpen valt het vrolijk-protserige werk van Hanneke Giezen (1967) op, vol humor, vormlust, overdaad en kitsch. Hoewel haar sculpturen op gebruiksvoorwerpen lijken, kun je ze niet gebruiken. Kenmerkend voor het werk van Olav Slingerland (1969) ten slotte zijn de heldere kleuren en glanzende glazuren. Hij maakt geen autonome objecten maar series van werken met vaak een gebruiksfunctie. Binnen die series experimenteert hij met vormen.

Op verzoek van De Lawei analyseert keramist Peter Hiemstra het werk van de exposanten die Bert Munsterman voor De Lawei heeft geselecteerd. Hiemstra is voorzitter van het jaarlijkse evenement Open Stal in Oldeberkoop en was voorheen docent aan de Klassieke Academie in Groningen. Hij zegt: "Keramiek is als kunstvorm lange tijd een ondergeschoven kindje geweest. Pas sinds de tweede helft van de vorige eeuw wordt het als autonome kunstvorm beoefend. Daarmee is de vrijheid voor de keramist ook groter geworden. Alles mag nu op het gebied van techniek, vorm en materiaaltoepassing. Dat kun je in De Lawei ook zien."

Lees hier het complete artikel over Keramiek. 
Wil je weten hoe de keramisten zelf hun werk omschrijven? Kijk dan hier de filmpjes.