Expositie Aperture/Overture: The album


ZA 06 JAN t/m ZO 04 FEB
In de publieke ruimte


Voor het project Aperture/Overture: The album werden 13 studenten van Academie Minerva gekoppeld aan 13 studenten van het Prins Claus Conservatorium. Samen met een paar docenten hebben zij 23 bestaande albumhoezen opnieuw vormgegeven. Deze albumhoezen maken nu deel uit van het voortdurende partnerschap tussen ABK Minerva en het Prins Claus Conservatorium in de derde tentoonstelling die we kennen als Aperture/Overture.

In dit project versterken de verschillende disciplines elkaar en vullen zij elkaar aan. Muzikanten visualiseren wat de muziek vertelt en teweeg brengt en hoe dit kan worden verpakt. De kunstenaars vertalen dit naar een beeldconcept en worden ingeschakeld om ideeën uit te voeren, nieuw licht te werpen op of de muzikant gewoon voor te stellen op een albumhoes of poster. Een vraag die muzikanten zichzelf moeten stellen: hoe ziet mijn muziek eruit?

Ieder koppel bestaande uit een Minerva Student en een PCC-student kreeg de opdracht om twee albumhoezen opnieuw te creëren, opnieuw te visualiseren of te herinterpreteren.
Sommige studenten herschiepen, sommigen herinterpreteerden, sommigen gaven een geheel nieuwe betekenis aan de originele albumhoes. Sommige studenten bekritiseerden zelfs actuele gebeurtenissen met behulp van een breed scala aan fotografische technieken; van de fotostudio in Minerva tot Photoshop, tot een fotoshoot in een badkuip met tomatensoep en melk.

Historisch gezien werd (in muzikaal gebruik) het woord 'album' gebruikt voor verzamelingen korte stukjes gedrukte muziek. In de jaren dertig begonnen platenmaatschappijen verzamelingen platen uit te geven van een artiest of een soort muziek, meestal met illustraties op de voorkant en liner notes op de achter- of binnenkant van de omslag. De afbeelding van de albumhoes stelt ons in staat ons voor te stellen hoe de muziek klinkt, wat de muziek die een albumhoes is, visueel voor ons als publiek beschrijft.