Tryntsje Nauta/Heleen ten Kate

Natuurmonumentenledendag Verdriet van de Zuiderzee

Natuurmonumentenledendag

Op 14 augustus zijn er speciale voorstellingen voor leden van Natuurmonumenten. Je kunt de voorstelling 'Het Verdriet van de Zuiderzee' bezoeken om 15.30 of om 19.30 uur. Bij deze voorstellingen is er een exclusieve inleiding van de regisseur van de voorstelling Geert Lageveen.

Per lidmaatschap kunnen er maximaal 2 kaarten gekocht worden. Vergeet niet je ledenpas mee te nemen op 14 augustus, deze wordt bij de ingang gecontroleerd.

Ook kan er bij de voorstelling een borrelplank 'Inne & Minne' worden gereserveerd. Dit kun je aangeven tijdens het bestellen van de toegangskaart(en). Het driegangendiner 'Van Zout naar Zoet' (vlees of vegetarisch) is inmiddels uitverkocht.

Over Het Verdriet van de Zuiderzee

Na het succesvolle Lost in the Greenhouse maken Orkater en De Lawei: Het Verdriet van de Zuiderzee

De afsluitdijk. Een knap staaltje waterwerken waar de hele wereld van opkeek. Het zorgde voor veiligheid, betere verbindingen en nieuw land. Maar met de bouw stierf een zee. Het Verdriet van de Zuiderzee staat stil bij wat er verloren is gegaan. Bij de gevolgen voor de mensen, de vissen en de vogels, de transformatie van het landschap en de zee zelf. 
 
Palingvisser Minne Minnes ziet met lede ogen aan hoe zijn broer Inne meebouwt aan de dijk die het einde van hun vissersbestaan zal betekenen. Grietje Bosker springt van enthousiasme blootvoets en met haar rokken omhoog, als eerste de modderige dijk over, nog voor die goed en wel gedicht is. Een beginnende boer zet alles op het spel om een vruchtbaar bedrijf op te zetten op het veranderende land. 
Ondertussen botsen jonge palingen hopeloos tegen de dijk aan en voeren de overgebleven zeehonden een heroïsche strijd om te overleven in het brakke water.  

Aan de hand van verhalen over mensen en dieren die rond de Zuiderzee leefden wordt de heimwee naar een verloren zee voelbaar gemaakt. Op de melancholische muziek van Sytze Pruiksma en Radek Fedyk bezingt een koor van vogels een universeel en urgent thema: De onomkeerbare impact van het ambitieuze wroeten, graven, slopen en bouwen van de mens. 
 
Geert Lageveen regisseert Keja Klaasje Kwestro, Manoushka Zeegelaar Breeveld e.a. in een onvermijdelijke muziektheatervoorstelling aan het Oudemirdumerklif met weids uitzicht over het water dat alles nog weet.

Het Verdriet van de Zuiderzee komt tot stand in samenwerking met Natuurmonumenten en Kunstkring Gaasterland.

tekst Geert Lageveen regie Geert Lageveen spel Keja Klaasje Kwestro, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Simme Wouters, Jasper Stoop, Nick Livramento Silva muziek Sytze Pruiksma, Radek Fedyk, Harald Austbø vormgeving Ruben Wijnstok en René Vullings lichtontwerp Stefan Dijkman regieassistentie Belle van Heerikhuizen 

Events in dit thema