Theater Na de Dam 2023 - Wij praten hier (niet) over

Tijdens Theater Na de Dam spelen op 4 (en 5) mei, na de dodenherdenking, gelijktijdig 28 jongerenvoorstellingen in het hele land, allen gebaseerd op gesprekken met ouderen over de Tweede Wereldoorlog. Van Sittard tot Groningen en van Den Haag tot Arnhem klinken voor even de stemmen van toen in het nu. Zo ook in Drachten. Sinds 2018 doet De Lawei mee aan dit bijzondere project. 

Dit jaar zal maker Angela van Arendonk aan de slag gaan met de jongeren om een theatervoorstelling te maken: Wij praten hier (niet) over. Angela wil inzoomen op de periode na de Tweede wereldoorlog. Hoe zag het leven er toen uit in Smallingerland? Werd er nog gesproken over de oorlog of niet? Wat voor impact had dat?

Angela over de voorstelling: Die verhalen wil ik, samen met de jongeren, gaan spiegelen met onze eigen verhalen. Als we het verleden naast het heden leggen wat zien we dan? Wat zijn verschillen en overeenkomsten? Wat leren we daaruit en wat willen we daarmee? Het verleden heeft impact op het heden. En in het heden liggen weer nieuwe keuzes om impact te maken op de toekomst. Wij praten hierover.  

In aanloop naar de voorstelling houden jongeren gesprekken met ouderen over hun herinneringen aan Smallingerland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De jongeren reflecteren daarop in de voorstelling. De voorstelling start meteen na de dodenherdenking. Op 4 en 5 mei speelt de voorstelling in De Lawei. 

Events in dit thema

Wat is Theater Na de Dam?

In dit project gaat het om het doorgeven van en reflecteren op verhalen van de oudste generatie aan jongere generaties. Over een paar jaar is deze oudste generatie verdwenen. Theater Na de Dam is bij uitstek de manier voor jongeren om zich op een persoonlijke manier aan deze geschiedenis te verbinden. Door samen met jongeren naar de geschiedenis te kijken wordt geprobeerd ook iets te zeggen over de ingewikkelde tijd waarin we nu leven.