NITE - The Underground

Over The Underground 

Wat moet er gebeuren voordat je je niks minder voelt dan een clown? NITE en De Lawei presenteren The Underground: een tragikomische, muzikale theatershow over de kunst van het mislukken.  

The Underground is een theatervoorstelling als een concert, waarvoor De Sluisfabriek transformeert in een spectaculair, muzikaal circus waar humor en tragedie nooit ver weg zijn. Tijdens deze NITE-voorstelling met regie van Guy Weizman beleef je een rollercoaster van cabaret, dans, muziek en theater. Stap in, en enjoy the ride. 

Wat is NITE?
Tijdens het Culturele Hoofdstad jaar Leeuwarden-Fryslân 2018 presenteerden het Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni de voorstelling Conference of the Birds, die meer dan 12.000 bezoekers trok. In het kader van de eerste editie van de Arcadia triënnale zijn Groningse gezelschappen terug voor deze nieuwe voorstelling. Nu onder de naam NITE, dat staat voor nationaal interdisciplinair theater ensemble, en bestaat uit het Noord Nederlands Toneel + Club Guy & Roni + Asko❘Schönberg + Slagwerk Den Haag. 
 
Over The Underground 
Guy Weizman: “The Underground is geïnspireerd op 'Aantekeningen uit het ondergrondse' van Fjodor Dostojevski; een monoloog van een man die veel klappen heeft moeten incasseren in zijn leven en heeft besloten niet meer mee te doen met het systeem, en zich te verschansen in zijn huis; zijn ‘ondergrondse’. Rik van den Bos schreef binnen dit thema een fenomenale, actuele tekst, over iemand die niet kan accepteren hoe de wereld in elkaar steekt, die het niet lukt om mee te doen met de regels van het spel en zich met al zijn geestelijke rijkdom terugtrekt in de marge.” 
 
Prepare to be blown away. The Underground is een gruizige, grappige en tragische voorstelling door Guy Weizman en het NITE-ensemble. Na het winnen van de regieprijs voor Salam en zeer lovende reacties op Brave New World 2.0 en Before/After, kunnen theater- dans-, film- en muziekliefhebbers zich nu verheugen op de volgende regie van Weizman: The Underground. Met een glansrol voor Sanne den Hartogh als de cabareteske bandleider die met humor feilloos maatschappijkritiek en persoonlijk leed aan elkaar rijgt. 

The Undergroun
d is onderdeel van het Arcadia programma en speelt van 5 tot en met 28 mei in De Sluisfabriek in Drachten. Schouwburg De Lawei is partner van The Underground.  

"Acteur Sanne den Hartogh geeft hoofdpersoon Will die alles en iedereen verafschuwt, prachtig gestalte." ★★★ Volkskrant

“Zeer actueel, zonder dat schrijver Rik van den Bos concreet naar gele hesjes, wappies of andere hedendaagse protestgroepen verwijst.” - ★★★★ Leeuwarder Courant⁠

⁠"Nu al een van de hoogtepunten van Arcadia." Friesch Dagblad⁠

"Overweldigend qua vorm en inhoud" Friesch Dagblad

Voorstellingsdata

Credits 

Regie: Guy Weizman | Choreografie: Roni Haver | Tekst: Rik van den Bos | Componist: Brendan Faegre | Decorontwerp: Ascon de Nijs | Kostuums: Maison the Faux | Cast: Sanne den Hartogh, Camilo Chapela, Jésula Toussaint Visser, Tatiana Matveeva, Bram de Laere, Nathalie Alexandra Torres Kinard aka "Strange", Michael Ques Zaalman | Muzikanten: Niels Meliefste, Dirge Seçil Kuran, Joost Geevers, Berber Heerema, Isa Goldschmeding, Noa Eyl, Yanna Pelser | Geluidsontwerp: Peter Zwart | Muzikale dramaturgie: David Dramm