Toegang: Gratis

Dorpshuis De Wringe verandert 17 september in een festivalterrein met verschillende podia, festivaltenten en horeca.

Het programma

Hoelaat? Wat? Wie?
15.15 uur - 15.45 uur Muziek Poppa Jay en the Holy Rollers
16.00 - 16.30 uur Muziek Emiel Fan de Hunekop
16.15 uur - 16.55 uur Theater Atuk (8+)

16.30 uur - 17.00 uur
17.30 uur - 18.00 uur

Theater Krekt Wat (trekker act)
17.00 uur - 17.30 uur Muziek Emiel Fan de Hunekop
17.30 uur - 18.00 uur  Muziek Tom Boeken
18.00 uur - 19.00 uur Muziek Jagger

Doorlopend tussen 15.00 uur en 19.00 uur: Gedicht op maat met dichters uit Smallingerland, Workshop Linosnede in stijl, kunstexpositie van makers uit Smallingerland, Voorlezen voor de allerkleinsten, knipgedichten knutselen voor kids en nog veel meer!

Update 16-09-2022 13:00 uur: Gurbe Douwstra wordt wegens ziekte vervangen door Emiel Fan de Hunekop.

CultuurKaravaan Opeinde - 17 september

Poppa Jay and the Holy Rollers

Poppa Jay & the Holy Rollers, opgericht in 2021 maar eigenlijk al aan het rollen sinds 2014. 
In dit jaar begonnen de broers Lenny & Jeroen uit Drachten met het schrijven van eigen muziek. 
Het doel was dan ook simpel: Zelfspot, humor, groovende rock & roll en doen wat we zelf leuk vinden. Na een paar opgerichte bands die stranden, bleef het toch veel bij schrijven en recorden van eigen materiaal. Maar halverwege 2021 kwam ons neef Eric aan boord als drummer. 

“And thus Poppa Jay & the Holy Rollers we’re born”

Alhoewel de naam misschien doet vermoeden dat we  christian rock spelen, is niks minder waar. Werp één blik op ons teksten en je zult begrijpen waarom. Energieke rock & roll die je voet doet stampen. Een rauwe gitaar, een bulderende bass en een knallende drummer. De perfecte ingrediënten voor een explosief optreden die je niet mag missen. 

 





Atuk

over het verliezen en opnieuw toelaten van iets dierbaars

Atuk kent wel honderd woorden voor sneeuw, maar slechts één voor vriendschap: Taruk.
Taruk is zijn eigen hond en beste maatje. Op een dag mag Taruk mee met Atuks vader op de grote sledentocht. Hij komt echter terug zonder Taruk. Taruk is doodgebeten door de wolf. Atuk is verdrietig en wil wraak voor zijn vriend. Hij gaat op zoek naar de wolf.

Atuk (8+) is een poetische en speelse voorstelling over het verliezen en opnieuw toelaten van iets dierbaars, naar het prentenboek van Mischa Damjan en Jozef Wilkon.

Twee spelers vertellen en sturen het verhaal doormiddel van vertelling, poppen en zelfgebouwde instrumenten. 

De Theaterkrant over deze voorstelling:
'Met minimale middelen en subtiel poppenspel maken Joese Peters en Silas Neumann in de regie van Noufri Bachdim zo een ontroerende raamvertelling over vriendschap die sterker is dan de dood. Atuk laat daarnaast zien hoe je met veel spelplezier en fantasie kunt ontsnappen aan de realiteit als je een vriend kunt toelaten in je verdriet, zelfs al biedt dat maar een tijdelijke ontsnapping.'

 

Krekt Wat

Folkert Wesseling rijdt theatervoorzichtigheid aan diggelen met reusachtig landbouwverkeer
Trekker Act: ‘Krekt Wat’.

In Fryslân staat hij bekend om zijn ludieke acts. In zijn nieuwe buitenvoorstelling
verrast Folkert Wesseling uit De Tike zijn publiek deze zomer met een
humoristische en interactieve ‘trekker act’. Rondom een gigantische tractor
voert hij luidkeels en grappig een voorstelling op rondom het werken in de
grondverzetwereld.

De blonde acteur en cabaretier die onder meer theaterwerk voor Herman van Veen
verricht, staat in Friesland bekend om zijn ludieke acts. Zo verzorgde hij jarenlang
shows in een oude lijnbus en bracht hij een fascinerend theatermonoloog over de
terugkomst van de wolf. Zijn nieuwe voorstelling van dertig minuten past geheel in die
trant. Wesseling heeft samen met regisseur Marius del Grosso een kakelverse act met
zijn tractor in elkaar gezet. Het is een indrukwekkend tafereel als Wesseling komt
aanrijden met zijn enorme tractor inclusief grote dumper- aanhanger. In zijn
interactieve straatshow maakt de oerfries Wesseling zijn publiek duidelijk dat “der is in
protte ferlet fan minsken yn it grûnferset”. De aanwezige toehoorders, die zich rondom
de trekker hebben opgesteld, hebben zogenaamd allemaal gereageerd op een
vacature. Op speelse en humoristische wijze checkt Wesseling bij zijn publiek wie er
geschikt zou zijn als kraanmachinist, tractorchauffeur of grondwerker. Alle facetten van
het grondverzet worden bij langs gelopen, waarbij de verraste toeschouwers ook aan
het werk worden gezet: scheppen, kraandraaien en aantrillen!

Jagger

Wist je dat een van de grotere coverbands van Nederland gewoon uit Drachten komt? Bestaande uit zes professionele muzikanten speellt Jagger van James Brown tot Bruno Mars en David Guetta, van smoothy jazz tot nineties house: we spelen ALLES wat je maar wilt! Reken maar dat de voetjes van de vloer gaan!

Emiel fan de Hunekop

De Hûnekop is een Friese band. De muziekstijl wordt omschreven als arbeidersrock of rouwdouwersmuziek en is een mengeling van country, blues, rock en punk.

In 2008 en 2009 deed Emiel Stoffers tijdens zijn reis door Australie inspiratie op uit de muziek van Hank Williams en Johnny Cash. Bij thuiskomst richtte hij samen met Rik Alsma en Bart Scheffers de band De Hûnekop op.Het eerste grotere optreden van de band was in 2009 op Freeze Festival in Leeuwarden.


Gurbe Douwstra

Update 16-09-2022, 13.00 uur: Gurbe Douwstra wordt wegens ziekte vervangen door Emiel Fan de Hunekop.

Gurbe Douwstra heeft eigenlijk zijn hele leven wel de muziek als zijn grote passie gehad. Vandaag de dag werkt hij, naast zijn solo-carrière, ook samen met de singer/songwriters Marcel Smit en Piter Wilkens. Gedrieën brengen zij al een aantal jaren een steeds wisselend liedjesprogramma onder de titel 'Frisicana', met een mix van eigen Friestalig repertoire en liedjes in het Engels van artiesten die hen geïnspireerd hebben.

In 2020 kwam Gurbe Douwstra voor het eerste met een avondvullend theater-liedjesprogramma. Met als titel 'TePlak' maakt hij een muzikale levensreis, op zoek naar hoe en wanneer je nu eigenlijk in dit leven 'teplak', op je plek bent. 

 

Tom Boeken

Tom Boeken speelt eigen Engelstalig werk, akoestisch. Een mix van pop, country en blues.

Expositie makers uit Smallingerland

Op elk CultuurKaravaan festival zijn verschillende makers uit Smallingerland aanwezig die hun (beeldende) kunst exposeren. Met allemaal hun eigen stijl en specialiteit is er een uitgebreid aanbod aan (beeldende) kunst aanwezig om van te genieten tijdens CultuurKaravaan. Komt dat zien!

Henk van Setten exposeert met de wet plate tintypes. Sinds 2020 heeft hij een atelier in een oude fabriek waar hij is begonnen met tintype of wetplate fotografie; het maken van foto's zoals ze deden in 1851.

Mirjam Engelberts exposeert een aantal van haar prachtige collages. Ook heeft ze kortgeleden ‘’de kleur van Smallingerland’’ gewonnen en ook het kunstwerk voor de Swetten gemaakt!

Annet van Klinken exposeert drie blokpanelen met vrouwengezichten. Out of the box, en binnen de lijntjes. Dat is een werk van Annet. Beeldend vormgeven doet ze al sinds ze zich kan herinneren. Tekenen, schilderen, grafisch en zo nu en dan een uitstapje. 

Erik de Boer exposeert drie abstracte schilderwerken. Erik is kunstenaar in hart en nieren en niet in een kunstuiting te vatten. Hij exposeert in binnen en buitenland met zijn beeldende kunstwerken en is regelmatig in theaters en op festivals te vinden met zijn performances en muziek. 

Marcus Wedman exposeert twee van zijn werken, hij werkt voornamelijk met airbrush en graffiti.
Hij maakt tevens ook een kunstwerk voor de Bouwen en de Wiken. Daarnaast heeft hij in de binnenstad van Drachten twee muurschilderingen gemaakt in opdracht van het museum. Heb je ze al gezien?

Nicole Boerema-  van Overbeek maakt tekeningen met kleurpotlood op papier, zij exposeert drie van haar tekeningen. Samen verbonden… dat is haar drijfveer. Zodra ze achter haar tekentafel plaatsneemt, maak ze verbinding met haarzelf. Dit is voor haar de basis waar kunst om draait.

Tjitske Langhout exposeert met drie 3D werken. Tjitske is een echte duizendpoot. Ze maakt divers werk dat ontstaat vanuit een (maatschappelijk) thema of vanuit het materiaal zelf.