Simmerdeis dag langer

Simmerdeis start dit jaar een dag eerder, met muziek op donderdagavond 27 juni. Het festival duurt tot en met zondag 30 juni. Het gratis toegankelijke festival prikkelt dit jaar de geest, verwondert én brengt publiek in gesprek dankzij een mix aan muziek, theater, cultuur en kunst. Simmerdeis vindt plaats in het Slingepark in Drachten en op een aantal locaties buiten het festivalterrein.

Verbinding
Verbinding is misschien wel het allesomvattende thema waarbinnen programmeur Inge Imelman zocht naar een interactieve invulling voor Simmerdeis dit jaar. “In Het Gesprek gaat dat heel letterlijk gebeuren”, vertelt Inge. Theatraal en op verschillende manieren is Het Gesprek drie dagen lang zichtbaar op Simmerdeis, onder leiding van theatermaakster Karlijn Benthem. Inge: “Tijdens de voorstelling praat iedereen mee. Iedereen krijgt de uitnodiging zijn of haar stem te laten horen.”

Interactie
Bij locatievoorstelling Grondproeven in Holwerd staat interactie voorop. “Bij Grondproeven ga je tijdens de voorstelling met de boer in gesprek over de keuzes waar hij voor staat”, geeft Inge als tweede voorbeeld van verbinding en interactie. “Je eet letterlijk van zijn bord terwijl de transitie in de landbouw om je heen tot verbeelding wordt gebracht.” Een derde mooi voorbeeld van de invulling van Simmerdeis is Amoukanama. Inge: “De circusvoorstelling is het resultaat van sociaal culturele en educatieve projecten in België, Frankrijk en Guinee. De groep acrobaten die voor circus hebben gekozen als een manier van leven, gebruiken hun lijf om hun verhaal te vertellen op Simmerdeis.” Lokaal jong talent heeft een grote rol in de thematiek van Simmerdeis. “Buskruit is een kunstzinnig project van jongeren uit Drachten en Stichting De Vrolijkheid komt met een prachtige foto-expositie naar Simmerdeis."

Muziek
Op Simmerdeis 2024 wordt de Tuin der Zintuigen weer ingericht; prikkelarm en geschikt voor de jongste bezoekers. De Sluis is als vanouds de plek voor talentontwikkeling, met dank aan partners als Broei/Tamara Schoppert en De Popfabryk. Natuurlijk zijn er de muziekpodia, die een fijne line-up bieden met o.a. Thijs Boontjes, Them Dirty Dimes, Morpheus, Loco Loco Discoshow, De Baron, Marit Nygard, Kaspar, Julia Sabathé, LauLau, Thalie, Jonathan Rhodes en anderen. Inge: “We kiezen bewust niet voor hele grote headliners. Simmerdeis is echt de plek voor artiesten die nog aan de weg aan het timmeren zijn. Jonathan Rhodes bijvoorbeeld, is heel erg op zoek naar wat zijn eigen geluid is. Kaspar heeft een mooie ontwikkeling gemaakt in het maken van eigen keuzes. We geven het publiek de kans daar kennis mee te maken. Geen betere plek dan dat op ons gratis toegankelijke festival te doen!”

Het hele programma is te vinden op simmerdeis.nl. Kaarten voor de betaalde voorstellingen zijn verkrijgbaar via lawei.nl. Simmerdeis wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Drachten || Smallingerland, Provinsje Fryslân, Schouwburg de Lawei en Fonds Podiumkunsten.