Kamermuziek op locatie

De Lawei en de Doopsgezinde Kerk Drachten slaan de handen ineen voor een nieuwe muzikale samenwerking. In het theaterseizoen 2023-2024 vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de Doopsgezinde Kerk, aan de Zuiderbuurt. Klassieke muziekliefhebber kunnen genieten van de talentenklas van Frans Douwe Slot, Rein Albert Ferwerda op vleugel en orgel en Vocaal ensemble Vocalibre en organist Jochem Schuurman.  

Samenwerking  
De Doopsgezinde Kerk, ook wel Vermaning genoemd, is de thuisbasis van de Doopsgezinde Gemeente Drachten-Ureterp. De kerk kenmerkt zich door een uitstekende akoestiek en haar intimiteit. Zij heeft, naast onder meer een tweetal gebrandschilderde ramen, het monumentale Van Dam-orgel als blikvanger. 

“Het best ervaar je kamermuziek in een intieme sfeer. Opdat je musici hoort ademen, vingers ziet bewegen en bijna de klanken kunt voelen trillen. In De Lawei zijn de theaterzalen best groot. Juist een plek als het mooie kerkje voldoet aan deze intieme setting. De Doopsgezinde kerk heeft de ambitie meer kamermuziek te willen tonen. De Lawei zoekt naar een meer geschikte locatie. Dit seizoen voegen we ons aanbod samen in een programma, met als doel de komende jaren te bouwen aan een mooi aanbod kleinere klassieke concerten.” Inge Imelman, programmeur Schouwburg De Lawei

Een concert vol talent, muziek en plezier 
De uitzonderlijke jonge musici uit de klas van de Friese pianist Frans Douwe Slot staan weer te popelen om het podium te mogen betreden. Tijdens dit concert kan men genieten van vele prijswinnaars van hun nationale concoursen, zoals bijvoorbeeld het Prinses Christina concours. De talentenklas geeft jonge musici de kans om een belangrijk fundament te leggen voor hun muzikale carrière. Tijdens dit concert in de Doopsgezinde Kerk speelt een afvaardiging uit de talentenklas een bijzonder programma. Van de barok periode tot aan muziek dat voor de jonge musici zelf gecomponeerd is en van trombone tot aan piano. Dit alles onder begeleiding van Frans Douwe Slot op zondag 12 november om 16.00 uur.
 
Rein Albert Ferwerda op vleugel en orgel 
Al bijna 25 jaar is Rein Albert Ferwerda werkzaam als kerkmusicus in vaste dienst in de Doopsgezinde Kerk en gaf hier tal van concerten met getalenteerde jonge muzikanten uit zijn in 2005 onder eigen naam in Drachten gevestigde onderwijsacademie. In dit concert bespeelt Rein Albert het historische Van Dam orgel uit 1857 en zijn eigen Yamaha S6 vleugel: prachtig klinkende instrumenten in een inspirerende kerkzaal. Dit Bevrijdingsconcert met transcripties van J.S. Bach is op zondag 5 mei om 16.00 uur te bewonderen.  
 
Vocaal ensemble Vocalibre en organist Jochem Schuurman  
Op 16 juni 2024 concerteert het vocaal ensemble Vocalibre o.l.v. Egbert Klazenga met een programma uit de Engelse koorliteratuur getiteld, Sing unto the Lord. Oude muziek van Purcell, Weelkes en Villiers. Stanford afgewisseld met modern repertoire van Murrill en Rutter levert een afwisselend programma op met grote contrasten: Ingetogen en uitbundig, droevig en feestelijk, alle emoties komen voorbij. Het koor zingt zowel a capella als met orgelbegeleiding. Het orgel wordt bespeeld door de vaste begeleider van het koor, Jochem Schuurman die ook solistisch bijdraagt met enkele prachtige orgelwerken. Dit afwisselende en sfeervolle concert wordt gehouden op 16 juni om 16.00 uur.  
 
Voor meer informatie en kaartverkoop: www.lawei/nl/kamermuziek