Topkeramiek in De Lawei

In de expositieruimte van De Lawei is van 26 november t/m 22 januari een expositie te zien van zes Nederlandse keramisten. Van opkomend talent tot internationaal gerenommeerde kunstenaars. Met hun werk demonstreren ze de grote veelzijdigheid van deze kunstvorm. Het is de derde keer dat De Lawei een expositie inricht die uitsluitend gewijd is aan keramiek. Bert Munsterman is ook nu weer de curator van de tentoonstelling.

Keramiek is van oudsher een vorm van toegepaste kunst. Pas sinds de tweede helft van de vorige eeuw wordt het als autonome kunstvorm beoefend. Daarmee is de vrijheid voor de keramist ook groter geworden. Alles is toegestaan op het gebied van techniek, vorm en materiaaltoepassing. Dat is nu ook in De Lawei te zien.


Veelzijdigheid
De ‘moving ceramics’ van Cecil Kemperink – objecten gemaakt van in elkaar gehaakte ringen van klei – kunnen bewegen en maken geluid. Een heel nieuwe dimensie binnen het statische en stille domein van de keramiek.
Marja Kennis combineert planten- en dierenmotieven tot verrassende, nieuwe levensvormen. Haar sculpturen en wandinstallaties zijn doorgaans gemaakt van hagelwit porselein.
Judith Bloedjes maakt technisch perfect uitgevoerde sieraden en wandinstallaties van romig wit Limoges porselein. Met haar unieke werk verkent ze de grenzen van zowel de techniek als het materiaal.
Barbara Röling creëert uitbundige assemblages van minuscule vormen van gegoten klei. Humorvol, kleurrijk, maar ook geëngageerd. Thema’s in haar werk zijn onder andere macht en genetische manipulatie.
De vormentaal van Marieke van Heesbeen doet denken aan de vrolijke en kleurrijke Memphis-stijl. Ze speelt ook met de gebruiksfunctie van keramiek door bijvoorbeeld kannen te maken die uit het lood staan.
Koos Buster tenslotte maakt met zijn keramiek bewust-slordige, soms hilarische vertalingen van voorwerpen uit het leven van alledag, zoals brandblussers en schoonmaakmiddelen. Zijn werk staat dicht bij de pop art.


Opening
Op zaterdag 26 november van 16.00 tot 18.00 uur wordt de expositie Keramiek 3 officieel geopend. Er staat een hapje en een drankje klaar, er zal een openingswoord zijn en je kunt spreken met de kunstenaars. Aanmelden kan via dit formulier


Bezoekersinformatie
De expositie is te bekijken in de expositieruimte van De Lawei. Deze is geopend van donderdag t/m zondag van 14.00 uur – 17.00 uur. De expositieruimte is ook voorafgaand, tijdens de pauze, en na afloop van voorstellingen in Schouwburg De Lawei te bezoeken. Meer informatie vind je op lawei.nl/keramiek3, daar vertelt keramiekkenner Peter Hiemstra – keramist, voorzitter van het jaarlijkse evenement Open Stal in Oldeberkoop en voorheen docent aan de Klassieke Academie in Groningen – meer over het werk van de exposanten.