Veelkleurige expositie De Ploeg

Kunstenaarsgezelschap De Ploeg uit Groningen presenteert zich van 24 september t/m 20 november met een grote tentoonstelling in De Lawei. Vijftien kunstenaars tonen er zo’n 50 werken die heel divers van techniek en onderwerp zijn. Ieder voor zich geven zij een persoonlijke invulling aan het thema Verstilde beweging.

De Ploegleden, er zijn er twintig in totaal, komen een keer of vijf per jaar samen. De deelnemers wisselen ervaringen uit, bespreken recente ontwikkelingen in de kunst, maken plannen voor exposities en verzinnen daarvoor telkens andere thema’s. Dat doen ze zo al jaren, want het werkt.

Het thema dat de Ploegleden bedachten voor de expositie in De Lawei is ‘Verstilde beweging’. Het onderwerp is ingegeven door de maatschappelijke situatie van de afgelopen jaren. Na het hectische jaar 2018 – toen bestond De Ploeg namelijk 100 jaar wat zij vierden met een eeuwfeest en vele exposities – trad met corona de grote stilstand in.

‘Je kunt alle kanten op met dit thema’, zegt Buigel Boering. ‘Je kunt je richten op het stilzetten van een reële beweging. Dat doet Dik Breunis als hij een beeld maakt van de vrouw van de Bijbelse figuur Lot, die tijdens de vlucht uit Sodom verandert in een zoutpilaar. Maar je kunt je ook afvragen waar jij als kunstenaar zo van onder de indruk bent dat je er stil van wordt.’ Buigel Boering wordt stil van de grote veranderingen die het landschap doormaakt.

Lees hier meer over de expositie.