Kick-off met cast Het Verdriet van de Zuiderzee

Op 28 mei is het precies negentig jaar geleden dat het laatste gat van de Afsluitdijk gedicht werd. Een historisch moment. Op diezelfde Afsluitdijk kwam op 16 mei een groot deel van de cast van ‘Het Verdriet van de Zuiderzee’ voor het eerst samen. Schrijver en regisseur Geert Lageveen, acteurs Manoushka Zeegelaar Breeveld, Keja Klaasje Kwestro, Simme Wouters en Nick Livramento Silva en muzikant Sytze Pruiksma troffen elkaar voor een eerste lezing en brachten muziek en een lied ten gehore.

Al in 1891 schetste Cornelis Lely het eerste concept voor de afsluiting van de Zuiderzee. In 1920 ging de eerste schop de grond in, twaalf jaar lang werkten duizenden mensen aan de bouw van de ruim 30 kilometer lange dijk. Een iconisch staaltje waterwerken die het einde betekende van De Zuiderzee. Het zoute water werd zoet, vele vissoorten stierven uit en de visserij in aangelegen dorpen kwam definitief tot stilstand. Een enorme biodiversiteit verloren. Een ecocide van formaat. De voorstelling ‘Het Verdriet van de Zuiderzee’ biedt dit perspectief eindelijk een groot podium.

Archiefbeelden van 28 mei 1932 tonen de mensen die de eerste oversteek maakten, met als boegbeeld de dolenthousiaste Grietje Bosker. Zij maakte geschiedenis door als eerste vrouw, blootsvoets en met opgetrokken rokken naar de overkant te springen. Aan de hand van verhalen over mensen die rond de Zuiderzee leefden, zoals Grietje Bosker en de broers Inne en Minne Minnes wordt in de voorstelling ‘Het Verdriet van de Zuiderzee’ de heimwee naar een verloren zee voelbaar gemaakt.

Onder grote belangstelling van de betrokken projectpartners, gemeente De Fryske Marren, Kunstkring Gaasterland, Bezoekerscentrum Mar & Klif, Arcadia, medewerkers van Schouwburg De Lawei en Orkater en de Friese media las Geert Lageveen samen met de cast voor het eerst een aantal scènes uit het stuk. Met het IJsselmeer op de achtergrond zong Manoushka Zeegelaar Breeveld een nummer uit de voorstelling gecomponeerd door Radek Fedyk en begeleid op gitaar door Simme Wouters.

Het Verdriet van de Zuiderzee speelt deze zomer op het Oudemirdumerklif, die in de jaren ‘30 als één van hun eerste natuurgebieden werd aangekocht door Natuurmonumenten. Op deze bijzondere locatie maken Orkater en De Lawei een onvermijdelijke muziektheatervoorstelling met weids uitzicht over het water dat alles nog weet. Met Manoushka Zeegelaar Breeveld, Keja Klaasje Kwestro, Jasper Stoop, Simme Wouters en Nick Livramento Silva en muziek door Radek Fedyk, Sytze Pruiksma en Harald Austbø.

Het Verdriet van de Zuiderzee is onderdeel van Arcadia 2022 en gaat in première op 13 augustus. Er zijn inmiddels ruim 5.000 kaarten verkocht. Meer informatie is te vinden op www.verdrietvandezuiderzee.nl