50 jaar later, nog steeds theater!

Jeannette Tolsma is al meer dan 50 jaar een actief bezoeker van De Lawei en daarom vonden wij het de hoogste tijd om haar uit te nodigen voor een interview. Wanneer ontstond haar liefde voor het theater en waarom bezoekt ze De Lawei zo graag? 

De liefde voor theater begon toen ze voor het eerst met haar gezin naar het theater ging om de opera Carmen te bezoeken. Dit vond zij zo mooi dat haar liefde voor theater zijn intrede had genomen. Op 28-jarige leeftijd verhuisde Jeannette naar Drachten en hier begon zij met het bezoeken van De Lawei. Jeannette bezoekt al 54 jaar De Lawei met gemiddeld ongeveer tien bezoekjes per seizoen. Een heleboel voorstellingen, en als dan de vraag komt: welke voorstelling vond u het leukst, dan moet er toch even stevig worden nagedacht. De voorstelling die Jeannette bijgebleven en tweemaal bezocht, is de musical Heren duren het langst. Deze musical heeft ze ongeveer 20 jaar geleden tweemaal bezocht.

Voorheen bezocht Jeannette de voorstellingen met haar ouders en daarna met een vriendin. Tegenwoordig bezoekt Jeannette de voorstellingen met onder andere haar kleinkinderen. Daarin probeert zij haar liefde voor theater door te geven aan de volgende generatie. Een mooi moment was dat zij een keer bij een voorstelling zag dat een meisje van ongeveer 8 jaar helemaal onder de indruk raakte toen het publiek ging staan en klappen. Later vertelde dat meisje dat het voelde alsof zij euforisch omhoog werd geduwd. Jeannette vind het erg fijn dat De Lawei zo laagdrempelig is. Onlangs is zij ook voor het eerst in de filmzaal geweest en dit vond zij heel leuk. Als zij kijkt naar wat zij qua zalen het prettigst vind, geeft zij toch de voorkeur aan een kleine intieme zaal. De laatste keer in zo’n zaal was met de voorstelling van Inez Timmer en toevallig was oud-directeur Roel Oostra daar toen ook. Een herinnering aan Roel Oostra die haar altijd is bijgebleven is dat vroeger je tien voorstellingen kocht en er twaalf kreeg. Een flinke hap geld was dit in een keer en dan zei Roel Oostra: “als u even over het geldbedrag hikt kunt u de hele winter gratis uit”.

Jeannette kijkt uit naar nog vele jaren voorstellingen bekijken in onder andere De Lawei. “Gelukkig kunnen we nu weer”, een uitspraak die over het gehele gesprek meermaals valt.

Voor Jeannette staan er dit seizoen sowieso al zes voorstellingen op het programma, waar in het bijzonder werd uitgekeken naar het 200 tellende mannenkoor in de voorstelling Minoux & Eelco Smits. Doordat Jeannette zelf ook in een koor zit leek haar dit een hele bijzondere en overweldigende ervaring. Wij hopen als Schouwburg De Lawei, de bezoeker, Jeannette nog vele jaren en bij vele voorstellingen te mogen verwelkomen.

Joaquim (stagiair marketing en publiciteit)