Nieuwe expositie van Joost Swarte en vrienden

Joost Swarte jubileert. Al vijftig jaar is hij actief als tekenaar. Dat feit werd onlangs gevierd met een aantal solotentoonstellingen in verschillende grote musea. De Lawei presenteert van 26 september 2020 t/m 3 januari 2021 het werk van Swarte samen met dat van vier beroemde en bevriende striptekenaars: Robert Crumb, Art Spiegelman, Charles Burns en Chris Ware. Wat de tekenaars met elkaar gemeen hebben, is hun underground mentaliteit. In de woorden van Swarte: ‘Een geesteshouding die streeft naar vrijheid en zelfstandigheid. Underground-tekenaars eisen alle vrijheid voor zichzelf op.’ 

Als je de carrières van Joost Swarte en zijn vrienden Robert Crumb, Art Spiegelman, Charles Burns en Chris Ware overziet, dan springen de overeenkomsten al snel in het oog. Ze publiceerden allemaal in het fameuze stripmagazine RAW, leverden illustraties aan The New Yorker en gaven eigen tijdschriften uit. En ze zochten – en zoeken – de grenzen op, inhoudelijk en op het gebied van illustratietechniek.

Met het werk van deze striptekenaars biedt De Lawei een staalkaart aan stilistische richtingen binnen de stripwereld. Het werk van Swarte is minimalistisch en sterk geconstrueerd, dat van Burns heel expressief. De stijl van Crumb kan omschreven worden als ‘uitvergroot realisme’. Swarte legt uit: ‘Ik waardeer andere tekenaars niet omdat ze stilistisch met mij verwant zijn, maar omdat ik als lezer door hun werk gegrepen ben. En omdat ze niet voorspelbaar zijn. Net als ikzelf gaan ze voor het avontuur.’

Ook inhoudelijk verschillen de exposanten sterk van elkaar. Crumb staat bekend om de controversiële inhoud van zijn strips, waaronder Fritz the Cat en Devil Girl. Sex, drugs en maatschappijkritiek komen onverbloemd aan de orde. Spiegelman is beroemd geworden met zijn bekende graphic novel Maus. Daarin verbeeldt hij het verhaal van zijn ouders die Auschwitz overleefd hebben. Burns tekent gruwelverhalen. Zijn bekendste verhaal is het twaalfdelige Black Hole, over tieners die muteren als gevolg van seksueel overdraagbare aandoeningen. Ware, die voor zijn graphic novel ‘Jimmy Corrigan: The Smartest Kid on Earth’ een literaire prijs kreeg, is een groot vernieuwer in de verteltechniek. Hij bedacht een vorm van het split-screen concept waarin hij verschillende verhaallijnen tegelijkertijd presenteert. En Joost Swarte, striptekenaar, affichemaker, uitgever en ontwerper, kennen we uiteraard van zijn stripfiguur, Jopo de Pojo, ook wel de rock ’n roll-versie van Kuifje genoemd. En van heel veel andere uitingen, waaronder affiches, boeken en cd-omslagen.

De Lawei presenteert met trots een uitgelezen selectie van het werk van deze vijf stripgiganten. Tijdens de opening zal Joost Pollmann, stripkenner, Volkskrant-medewerker en voormalig directeur van Stripdagen Haarlem, de expositie inleiden. Fay Lovsky, voor wie Joost Swarte enkele albums ontwierp, zorgt voor de muzikale invulling.

De opening vindt plaats op zaterdag 26 september om 16.00 uur in de grote foyer. Reserveren is verplicht en kan via beeldendekunst@lawei.nl. De openingstijden van de expositie zijn donderdag t/m zondag van 14.00 – 17.00 uur. Het is in verband met corona maatregelen niet meer mogelijk voorafgaand of na afloop van voorstellingen de galerij te bezoeken.