Theaterkijkers

Vind je het tof om naar het theater te gaan en zou je best meer voorstellingen willen zien? Word dan Theaterkijker! Samen met andere jongeren (tussen de 15 en 25 jaar) bezoek je iedere maand een aantal toneelvoorstellingen in De Lawei. Na afloop horen we graag wat je ervan vond.

Hoe werkt het?
Als Theaterkijker krijg je een vrijkaartje voor de voorstelling. In ruil daarvoor geef je ons feedback en vragen we je je mening te delen over de voorstelling. Een paar keer per jaar komen we samen om in gesprek te gaan met een gezelschap, een workshop te volgen of jullie input te vragen over bijvoorbeeld publiciteit.

Meer informatie en aanmelden via theaterkijkers@lawei.nl

Blijf op de hoogte
De theaterkijkers zijn te volgen via deze Facebook-pagina. Klik op like en blijf op de hoogte! 

Het tweede seizoen Theaterkijkers
Vind je het leuk om de reacties van vorig seizoen te lezen? Hieronder een greep uit de mooie reacties van de theaterkijkers op voorstellingen die ze in seizoen 2017/2018 meemaakten;

 • Lucas De man – De Man door Europa
  Ik vond de voorstelling van Lucas de Man de beste voorstelling die ik dit seizoen heb gezien. Het is een trend in het toneel op dit moment om te zeggen wat er fout zit en hoe veel ons heden lijkt op het verleden van eeuwen geleden, maar Lucas de Man gaat verder dan alleen de fouten constateren en onderzoekt nou juist in zijn voorstelling hoe wij als nieuwe generatie het hoofd kunnen bieden aan allerlei problemen van tegenwoordig. Lucas' voorstelling bleef boeien, riep op tot reflectie en alle problematiek en antwoorden werden op een inzichtelijke en grappige manier naar voren gebracht. - Anna Silvius (23 jaar)
 • Senf Theaterpartners – Terror
  De voorstelling was in één woord fan-tas-tisch. Ik was geboeid van begin tot eind. De acteurs waren heel erg goed en de moeilijke monologen met veel moeilijke begrippen kwamen vlekkeloos en begrijpelijk uit hun mond. De voorstelling heeft me erg aan het denken gezet. Na de pauze moest je beslissen of de verdachte schuldig of onschuldig was, en tijdens de pauze was dit hét onderwerp. Nadat ik op onschuldig had gestemd, ging ik meteen twijfelen over mijn keuze. Dit liet me heel goed zien dat de waarheid heel veel verschillende kanten heeft. Na het toneelstuk heb ik heel veel respect gekregen voor de rechtbanken voor alle moeilijke beslissingen die ze moeten maken. – Sterre Joore (16 jaar)
 • Jonas Vermeulen en Boris van Severen – The Great Downhill Journey of Little Tommy
  Ik ben vaak positief over voorstellingen die ik zie, maar deze in het bijzonder, vanwege zijn eigenheid. Ik heb me niet heel veel bezig gehouden met thematiek, ik zag het meer als een fantasieverhaal waar ik zelf een beetje in verdween. Een voorstelling die ik graag nog wel een keer zou willen bekijken. - Jesper Boonstra (19 jaar)
 • Ulrique Quade Company – Coco Chanel
  Wat het stuk ook enerverend maakte, was de manier waarop deze drie acteurs de handpoppen tot leven wist te brengen. Wanneer de Coco Chanel pop gaat zitten in haar stoel, en het publiek in de ogen aan kijkt om haar verhaal te vertellen, lijkt het net alsof je tegenover een ademende, levende vrouw zit. Ook al waren er drie mensen die deze ene vrouw to leven brachten, wanneer zij haar mond opentrekt vergeet je dat elke hand door een ander persoon gespeeld wordt. De acteurs wisten met zoveel overtuiging de poppen tot leven te wekken dat zelfs Chanel “chapeau” zou hebben gezegd als zij aanwezig was geweest. Ulrike Quade creëerde hierdoor een prachtstuk dat niet snel vergeten zou worden. – Nina Postma (19 jaar)
 • Theater Artemis – Kruistocht
  De vergelijkingen van het ‘oude’ verhaal tot de recente verhalen, is iets waar mijn mond van open viel. Alles wat ze zeiden, was bij mij raak. Deze voorstelling maakt dat je weer even met beide benen op de grond staat. Dat je beseft wat er in de wereld gaande is. Dat het niet iets is wat zomaar ergens vandaan komt. – Stijn Schootstra (18 jaar)
 • Toneelgroep Oostpool - Romeo en Julia
  Spelend met de tijd word je meegenomen in het klassieke verhaal van Romeo & Julia op erg moderne wijze. De draaischijf, felle kleuren, muziek en aparte decorstukken die niks doen lijken op een klassieke theatervoorstelling maken een soort chaos die langzamerhand een plekje krijgt. Draaiend en wisselend: de draaischijf, de tijd en de families. Maar vooral ook het taalgebruik. Er is tijd nodig om te wennen aan deze herschreven wereld die gemixt is met verschillende tijden, en het veranderende taalgebruik. Het is erg mooi hoe daarmee gespeeld wordt en eenmaal gewend, is het genieten van het verhaal op de manier waarop het in dit stuk wordt neergezet. De grens wordt opgezocht en je wordt aan het denken gezet over de normen en waarden van deze tijd en vroeger, en of iets per se zo moet zijn zoals het altijd is geweest. - Joy de Vegt (18 jaar)
 • Orkater/De Nieuwkomers: Sir Duke - The Blackout van ’77
  Ik vond de voorstelling van Orkater/De Nieuwkomers: Sir Duke – The Blackout van ’77 erg leuk. De combinatie van zingen dansen en het vertellen van het verhaal was goed op elkaar afgestemd. Het verhaal over Amina, discriminatie en racisme vond ik erg heftig. Daarentegen vind ik het goed dat deze maatschappelijke kwesties worden behandeld.
  In het toneelstuk wisten ze een goed evenwicht tussen vrolijk en serieuze, verdrietige zaken te houden.
  – Sanne van der Hout (17 jaar)
 • Orkater - Julius Caesar
  Ik was gegrepen door het verhaal en de manier waar op dit werd gespeeld door de acteurs. De muziek raakte mij en had een belangrijk rol in het stuk. Het decor zorgde voor een mysterieuze sfeer wat goed paste bij het verhaal en de muziek. De scene waar Julius Ceasar werd vermoord is mij het met meest bijgebleven. Ik vond het namelijk erg aangrijpend maar toch vreedzaam en mooi neergezet. Door middel van de bewegingen van de spelers in combinatie met de muziek werd dit beeldend geïllustreerd. Er was geen zichtbaar geweld, dit maakte de scene bijzonder en treffend. Het beeld van de trap die met bloed werd overgoten na het overlijden van Julius Ceasar staat nog altijd op mijn netvlies gebrand. – Mirjam de Groot (24 jaar)
 • Scapino Ballet – Scala
  Zonder woorden werd een verhaal verteld waar je in kon wegdromen en waar je jezelf in zou kunnen verliezen. Het meest opvallende aspect van de voorstelling vond ik het laatste opera nummer. Hier kwamen naar mijn idee alle emoties van het hele stuk bij elkaar. Dit stuk van de voorstelling heeft ook het meeste indruk op mij gemaakt. – Ilse Engels (16 jaar)
   

Het eerste seizoen
De Theaterkijkers zijn in het seizoen 2016-2017 gestart. Van november 2016 t/m mei 2017 hebben zij verschillende voorstellingen bezocht en daar recensies over gemaakt. Hieronder een selectie van het afgelopen seiz

 • All Inclusive - NNT
  De kroeg valt langzaam uit elkaar. Het kwam op mij over alsof de wereld afbrokkelde en de zee zich opende. Het was een klap in m'n gezicht. Ik dacht ineens aan alle vluchtelingen die wanhopig en machteloos de zee oversteken om hier het geluk te vinden. - Stijn Schootstra (16 jaar) 
  Lees hier meer reacties. 
 • Hamlet - Zep 
  Het toneelstuk heeft het mooie nieuwe jasje gekregen, maar mist een paar knopen. - Ann Hogenhuis (17 jaar) 
 • Race - het Nationale Toneel 
  Ik vond de voorstelling heel mooi en rakend, maar eigenlijk vooral heel verschrikkelijk en akelig. - Floor Schipper (16 jaar)
 • ChopChopBangBang - Theatercollectief De Meiden
  Het was een voorstelling waardoor mijn kijk op theater zeker verandert is. - Sterre Joore (15 jaar)
 • Mona - NTjong
  De voorstelling weergaf voor mij een beeld wat een kind soms moet doorstaan met beslissingen van ouders en uitspraken zoals in het stuk werd genoemd ‘met de auto het kanaal inrijden’, dat dat voor het meisje heel hard aankomt en dat ze daar steeds mee bezig is. Zelfs dat probeert ze goed te praten. Dat is wat ik bijzonder vind aan de voorstelling, het krijgt een heel andere sfeer als een kind het verhaal doet dan wanneer een volwassene precies hetzelfde verhaal zou doen. - Jesper Boonstra (18 jaar)
 • Dit is geen dagboek - Beer
  Ik vond het een mooi stuk: ik denk dat het heel goed is dat er voorstelling worden gemaakt over taboeonderwerpen zoals depressie. Vooral bij een voorstelling voor jongeren vind ik dat het goed is dat hier aandacht voor is. - Doris Bakker (17 jaar)

  Ik ben naar het nagesprek geweest omdat ik het altijd leuk vindt om de acteurs te zien en te spreken als hunzelf buiten de rol om. Zo kunnen ze ook hun eigen stukje kwijt van wat zíj nou vinden van de voorstelling en de thematiek! Plus het voelt alsof je met beroemdheden spreekt! - Jesse Hoekstra (20 jaar)
 • De Vader
  Hoewel er in het publiek allemaal ouderen zaten, had ik niet het idee dat het stuk speciaal voor die doelgroep bedoeld was. De jongere kijker kan leren van dit stuk.
  - Anna Silvius (22 jaar) 

  Dit is tot nu toe de meest aangrijpende voorstelling die ik heb gezien. Ik vind het een prachtige voorstelling, alles klopte. Aan elk detail was gedacht om te laten zien hoe groot de verwarring steeds meer werd. Vooral de manier waarop er met licht werd om gegaan vond ik fantastisch
  . - Ann Hogenhuis (17 jaar) 
 • Burgerlijke Schemering - tgECHO 
  Ik bleef erover nadenken wat het allemaal zou betekenen, wat is normaal, hoe subjectief is normaal, welke verschillende reacties heb ik gehoord. Ik heb zelfs naar aanleiding van de voorstellingen gesprekken/discussies gevoerd met vrienden en collega's over wat normaal is en hoe bijzonder ik de voorstelling vond. - Tynke de Haan (24 jaar)
 • Dr. Mirace's last illusion - Opera2Day 
  Het was mijn eerste opera en ik vond het verhaal en de muziek erg toegankelijk. (...) Ik heb de muziek van de opera inmiddels al een paar keer teruggeluisterd. - Anna Silvius (22 jaar)
 • Hedda Gabler - Theater Utrecht 


  - Hannes Schievink (16 jaar)
  Bekijk hier de andere tekeningen / reacties van Hannes. 
 • Het leven is droom - Toneelschuur Producties
  De rijmende zinnen vond ik heel krachtig en bijzonder, hierdoor lijken de verhalen allemaal kleine liedjes zonder echt gezongen te worden. (...) Ik werd helemaal in het verhaal gezogen en ik vond het fantastisch om mee te maken. - Ilse Engels (15 jaar)
   

Voor meer informatie of vragen over het project theaterkijkers kunt je contact opnemen via theaterkijkers@lawei.nl

Winkelmandje

U heeft geen voorstellingen in uw winkelmandje.

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.