Lonneke van der Palen

storm: Nic Bruckman & Nineties

Vast
do 07 dec — 20.30
07 dec
20.30
  • 07 dec
    20.30
    Kleine zaal (vrije zit)

Een poging om te ontsnappen aan ons duale denken. 

Schrijver Nic Bruckman werkte 11 maanden als gevangenisbewaarder in de grootste gevangenis van Londen. Daar observeert en ervaart hij de complexiteit van het opgesloten zitten. Een gesloten wereld, waar het kwaad wordt opgeborgen en vrijheid wordt begrensd. Een plek waar tralies grensgebieden zijn en ambiguïteit gevangen zit.

 

Stormavond

Als het stormt in De Lawei dan zijn er professionele makers in huis die wellicht minder bekend zijn, maar die beslist (aanstormend) talentvol zijn. Het zijn de theater- en dansmakers van nu.

Er is een gratis nagesprek na afloop van de voorstelling.

Vast vertelt het verhaal van een cipier die in zijn denken probeert los te komen van de rigiditeit van de gevangenis. Het is zijn laatste dag.

De voorstelling is een wankelmoedige monoloog (gespeeld door Yannick Noomen) vol frustratie, bloed, geweld en verderf, maar ook, ondanks alles, chemie en onbesloten intimiteit. Samen met regisseur Anne Maike Mertens doet schrijver Nic Bruckman een poging om te ontsnappen aan deze rechtlijnige wereld en een nieuw en veelvormig universum op te bouwen. 

een kathedraal van berouw
en ik kwam aan de poort om vernieuwing te brengen
iedereen waarschijnlijk
ik hoef jullie niks te vertellen

Programma

Over het gezelschap/de maker

De voorstelling Vast is samenwerking en coproductie tussen schrijver Nic Bruckman en regisseur Anne Maike Mertens (Nineties) en de voorstelling is tot stand gekomen in het kader van Bellevue’s Lunchtheater. Nic Bruckman schrijft vaak vanuit concrete maatschappelijke of historische gebeurtenissen, waarin hij het schijnbaar onmenselijke gedrag van mensen onderzoekt. Hij debuteerde in het Bellevue Lunchtheater met zijn toneeltekst Kogelvis. De voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival en speelde in een speciale bewerking Puf erfish op het VAULT Festival. Hij bleef in Londen werken, en maakte o.a. Stones en Consumption bij het Royal Court Theatre. In 2020 maakte hij Bleeding Love in coproductie met Grand Theatre Groningen, en in 2021 verscheen de lunchvoorstelling Vader en Moedertje.

Regisseur Anne Maike Mertens is mede-artistiek leider en -oprichter van Nineties, een veelvormig theatergezelschap dat voorstellingen maakt met makers van verschillende disciplines. Haar regies leggen zich toe op het verbeelden van alternatieve werelden, ze zoekt daarbij naar ambiguïteit en nieuwe manieren om naar het complexe ‘nu’ te kijken. Dit resulteert in geëngageerde voorstellingen met onconventionele theatervormen die veelal op locatie spelen. In 2017 won Nineties de BNG nieuwe makers prijs met de voorstelling Untitled, 2017, en in 2019 de publieksprijs met Merkel. In seizoen 2021 ontwikkelde ze het digitale online theaterplatform Nineties Lab en zette met regie voor Untitled_2021/ On All Things Earth een bijzondere (online) voorstelling neer over het afscheid van het exceptionalisme van de mens. 

Een slimme, onverbloemde en geestige voorstelling van het kronkelige pad naar ouderschap buiten het klassieke gezin

Het Parool over ‘Vader en moedertje’ van Nic Bruckman

credits

credits: tekst en concept: Nic Bruckman | regie en concept: Anne Maike Mertens | spel: Yannick Noomen | dramaturgie: Han van Wieringen | compositie: Genevieve Murphy & Nicholas Thayer | scenografie: Julian Maiwald | lichtontwerp Wout Panis, Julian Maiwald | techniek: Marcel Jansen & HP Hulscher | productie: Barbara Reijs | verkoop: Via Rudolphi | pr en marketing: Berber Stolte en Annabella Rijksen | scènebeeld: Lonneke van der Palen. Vast wordt gemaakt door Bruckman Projecten in coproductie met Nineties. Met dank aan Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Grand Theatre Groningen, theater Walhalla,  theater Bellevue, stichting Melanie, Fonds 21 en BNG Cultuurfonds.