Jan Amse

Tg Goed Gezelschap

Pianostemmen
za 20 apr — 20.00
20 apr
20.00
  • 20 apr
    20.00
    Grote zaal

Vleugels en piano’s als stille getuigen van roofkunst en gewetenswroeging. 

De oude pianostemmer Jacobus Kromm worstelt met zijn geweten over de verzameling piano’s en vleugels die hij (nog) in bezit heeft. Ontelbaar veel instrumenten heeft hij in de loop van de jaren in bewaring gehad, gekocht, gerestaureerd, verhuurd en doorverkocht. Om de een of andere reden heeft hij nooit afstand van de piano’s gedaan. Over de herkomst zwijgt hij liever. 

Gratis inleiding

Voorafgaand aan de voorstelling is er een gratis inleiding. Het begint een uur voor aanvang. We verzoeken je te reserveren voor de inleiding, dit kan verderop in het bestelproces (tegelijk met kaartjes). Ook is het mogelijk om de inleiding later nog bij te boeken via Mijn Agenda. Maar wacht hiermee niet te lang, want vol=vol.Een op maat gemaakte inleiding, gegeven door Klemens Patijn, oprichter van TG Goed Gezelschap, initiator en acteur in de voorstelling. In het voorgesprek zal het o.a. gaan over het ontstaan en het maakproces van de voorstelling, systematische onteigening tijdens WOII, roofkunst en restitutie. 

Steeds vaker duiken er verhalen van vroeger op in zijn verwarde hoofd, steeds vaker hoort hij dissonanten. De pianostemmen keren zich gaandeweg tegen de oude man. Als stille getuigen vertellen ze over de dramatisch verlopen levens van hun rechtmatige eigenaren.  

Pianostemmen
, een nieuwe compositie voor close-harmony voor meerdere klavieren, 
gaat over het verleden van systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een onderbelicht verhaal over een onrecht dat nog steeds voortduurt. Met oude vleugels en piano’s wordt verteld hoe Joodse inwoners in diverse Nederlandse steden uit hun huizen werden gehaald, die vervolgens werden leeggeroofd door schattenjagers als Abraham Puls. Het idee is zonder meer briljant: roofkunst is nog steeds actueel, maar de verbinding met live uitgevoerde muziek geeft extra tragiek. (Theaterkrant) 

Het idee van regisseur Klemens Patijn van Tg Goed Gezelschap, eindregisseur Ria Marks, schrijver Wessel de Vries en componist Wiebe Gotink is zonder meer briljant: roofkunst is nog steeds actueel, maar de verbinding met live uitgevoerde muziek geeft extra tragiek.

Theaterkrant

credits

tekst: Wessel de Vries | idee en concept: Klemens Patijn | regie: Ria Marks | spel: Joost Claes, Jaap Dieleman, Dennie Lukkezen, Emma van Muiswinkel en Klemens Patijn | dramaturgie: Maarten Bos | componist: Wiebe Gotink | vormgeving: Lidwien van Kempen | kostuumontwerp: Dorien de Jonge   

www.tggoedgezelschap.nl