Caroline Penris

Helma & Friends

Door de ogen van mijn moeder
do 28 mrt — 20.30
28 mrt
20.30

Een oorlogsverhaal 

Door de ogen van mijn moeder gaat over de oorlogsherinneringen van de moeder van Helma: In 1940 was mijn moeder 5 jaar. Ze is niet Joods, ze komt uit een gewoon gezin, haar ouders zaten niet in het verzet of bij de NSB, ze hadden geen onderduikers, haar huis is niet gebombardeerd, ze heeft geen honger gehad. Toch heeft ze veel meegemaakt. Een paar jaar geleden werd duidelijk wat de impact was van de bezettingstijd op haar generatie. Veel groter dan men altijd dacht. De onuitgesproken bezorgdheid en angst van de volwassenen vormde deze kleuters tot de ‘stille generatie’. Niet opvallen was het devies. En: Duitsers zijn de vijand. Mijn ouders kochten nooit een Duitse auto en gingen nooit naar Duitsland opvakantie.

''Wie zit er nou te wachten op de oorlogsherinneringen van een oude vrouw?”, vroeg mijn moeder toen ik haar over de voorstelling vertelde. “Mam, de voorstelling gaat niet over een oude vrouw maar over de kleine Ineke”, zei ik. Mijn moeder was een hele poos stil. Daarna begon ze te vertellen. Dingen die ik al wist, maar in steeds kleurrijker details. Het deed me beseffen dat ook een jong kind uit een gewoon gezin dingen zag en hoorde waarvan je hoopt dat geen kind die ooit hoeft mee te maken. 

Kleine Ineke en de kinderen van haar generatie konden niet bevatten wat er gebeurde maar ze voelden wél de continue dreiging, ze voelden de angst van hun ouders. Iedere dag. Je kon maar beter niet opvallen, dat was gevaarlijk. Je moest gehoorzaam zijn. Het werd de levenshouding van ‘de stille generatie’. En die probeerden ze door te geven aan hun eigen kinderen. Maar toen waren de jaren zestig al aangebroken. 

Helma, Rop Haverkort en Cees maakten een programma over de bezettingstijd vanuit het perspectief van een jong kind uit een gewoon gezin, tegen de achtergrond van verschrikkingen. Soms waren die dichtbij, soms ver weg. Een waargebeurd oorlogsverhaal met bestaande liederen en instrumentale stukken die de onderstroom van gevoelens verklanken, van Diepenbrock, Mompou, Villa Lobos, Brahms en Bajgelman. 

credits

Door de ogen van mijn moeder wordt verteld en gezongen door Helma Erkelens, Cees Dekker (altviool) en Rop Haverkort (piano, accordeon en arrangementen). Regie: Ben Smit. 

www.doordeogenvanmijnmoeder.nl