Anne Claire de Breij

storm: Orkater/De Nieuwkomers presenteert Simme Wouters en Jasper Stoop

Het nut van Edo Dompelmans
wo 10 jan — 20.30
10 jan
20.30
  • 10 jan
    20.30
    Kleine zaal (vrije zit)

Een muzikale voorstelling over de vraag in hoeverre wij vervangbaar zijn.

Jasper Stoop en Simme Wouters maakten hun debuutvoorstelling De dingen die begraven liggen bij Orkater/De Nieuwkomers. Uitermate fantasierijk, volstrekt origineel en muzikaal buitengewoon verrassend, schreef Het Parool. Voor deze opvolger vonden de twee theatermakers, met een gemeenschappelijke liefde voor taal, muziek en absurdistisch existentialisme, inspiratie bij grote liedperformers als Jacques Brel, Stromae en Nina Simone. 

Stormavond

Als het stormt in De Lawei dan zijn er professionele makers in huis die wellicht minder bekend zijn, maar die beslist (aanstormend) talentvol zijn. Het zijn de theater- en dansmakers van nu.

Er is een gratis nagesprek na afloop van de voorstelling.

Edo Dompelmans werkt in een kringloopwinkel. Tussen de stofzuigers en broodroosters slijt hij zijn dagen redelijk tevreden. Maar dan neemt zijn doorsneebestaan een onverwachte wending. In de afgedankte spullen begint hij patronen te herkennen. Zo komt hij het hartverscheurende lot van de vervangbaren op het spoor.  
Het nut van Edo Dompelmans is een muzikaal portret van een man die erachter komt dat hij in vrijwel elk opzicht van zijn leven volstrekt inwisselbaar is. Een voorstelling over de vraag in hoeverre wij als mens vervangbaar zijn en de angst voor het antwoord op die vraag.  

Het zijn twee getalenteerde theatermakers die, zoals het hoort in de Orkater-traditie, moeiteloos acteren én muziek maken.

Theaterkrant

credits

concept en spel: Jasper Stoop of Simme Wouters | tekst: Simme Wouters | regie: Guy Clemens | muziek: Jasper Stoop, Simme Wouters, Chieko Donker Duyvis (cello) en Radek Fedyk (accordeon, trompet en gitaar) | decor en kostuums: Lisanne Bovée | lichtontwerp: Stefan Dijkman 

www.orkater.nl