Ben van Duin

Toneelgroep Maastricht

Ik blijf bij je
vr 19 apr — 20.30
19 apr
20.30
  • 19 apr
    20.30
    Kleine zaal (vrije zit)

Troostrijk en ontroerend verhaal over een man die vecht om erbij te mogen horen. 

Toneelgroep Maastricht brengt een toneelversie van het succesvolle autobiografische boek Ik blijf bij je van Abbie Chalgoum, dat hij met Alwin Grijseels schreef. Abbie, die zelf de hoofdrol speelt, neemt ons mee naar zijn aangrijpende verleden waarin hij zich van jongs af aan staande probeert te houden tussen twee culturen. Michel Sluysmans regisseert deze troostrijke en ontroerende vertelling over een man die zijn leven lang vecht om erbij te mogen horen en te worden gezien voor wie hij is.  

Abbie Chalgoum komt in 1983 als peuter van Marokko naar Nederland. Dertig jaar later is hij dé knuffelallochtoon van Venlo. Een geliefd docent, Prins Carnaval, verkiesbaar voor de PvdA, Jezus tijdens de Passiespelen: hij is het toonbeeld van integratie en het leven lijkt hem toe te lachen. Maar in 2013 beleeft hij de donkerste nacht van zijn leven als hij wordt gegrepen door een depressie en een zelfmoordpoging doet. Want wat zijn buitenkant niet laat zien, zijn de destructieve demonen die hem van binnen verscheuren: de verstoorde band met zijn vader, de stemmen in zijn hoofd en zijn overmatige drankgebruik. Het emotionele en beklemmende verhaal – met happy end – kreeg van De Limburger vier sterren: Inhoud indringend, vorm prachtig en spel ijzersterk. 

credits

tekst: Michel Sluysmans en Alwin Grijseels, naar het gelijknamige boek van Abbie Chalgoum en Alwin Grijseels | regie: Michel Sluysmans | spel: Abbie Chalgoum | decorontwerp: Michiel Voet | lichtontwerp: Bart van den Heuvel | muziekontwerp: Elisabeth De Loore | dramaturgie: Paul Slangen 

www.toneelgroepmaastricht.nl