Casper Koster & Jesse Grooten

storm: Jip Smit, Dorien van Gent en Teun Donders

Motherland | Katinka strikes back
do 04 apr — 20.30
04 apr
20.30
  • 04 apr
    20.30
    Kleine zaal (vrije zit)

Geweldige fantasy sequel, een mix van Game of Thrones en The Office.

Motherland is een fantasy sequel, Game of Thrones meets The Office. Het eerste deel won de Best of Fringe Award 2020 en in dit vervolg neemt theatermaker Jip Smit je wederom mee naar de magische wereld van heldin Katinka, die leeft in een vervloekte wereld. 

Deze week heeft de Nederlandse Toneeljury de nominaties voor de VSCD-Toneelprijzen bekendgemaakt. Jip Smit is genomineerd voor de Theo d’Or voor haar rol in Motherland. Op zondag 17 september 2023 worden de winnaars bekend gemaakt. 

Stormavond

Als het stormt in De Lawei dan zijn er professionele makers in huis die wellicht minder bekend zijn, maar die beslist (aanstormend) talentvol zijn. Het zijn de theater- en dansmakers van nu.


Er is een gratis nagesprek na afloop van de voorstelling.

Mannen hebben een levensloop van tachtig jaar, vrouwen een van drie dagen. Ze zijn er enkel om te baren en sterven dan weer. Maar bij de geboorte van Katinka loopt het anders. Zij groeit niet op in één dag, veroudert niet razendsnel, is niet op dag drie alweer een oud vrouwtje. Nee, Katinka is voorbestemd de eeuwenoude vloek te verbreken. Ook toeschouwers die weinig of niets met die fantasy-klassiekers hebben, zullen zich geen seconde bij Smit vervelen. De hutspot van invloeden smaakt zalig, ook omdat er nog wat te lachen valt, zag Het Parool. Voorafgaand aan de voorstelling word je op een komische wijze bijgepraat over alles wat er tot nu toe is gebeurd. Je hoeft deel één dus niet gezien te hebben.

Fantasy, maar wel vermengd met knullige kantoorhumor. En dat op toneel. Noem het gerust een nieuw genre.

de Volkskrant over deel 1

credits

concept: Jip Smit | regie: Esther Habbema | spel: Jip Smit, Dorien van Gent en Teun Donders