Anne Claire de Breij

Het Nationale Theater

Laagland
do 19 okt — 20.00
19 okt
20.00
  • 19 okt
    20.00
    Grote zaal

Nieuwe, vlijmscherpe komedie over de staat van Nederland.  

Het Nationale Theater presenteert Laagland, de nieuwe vlijmscherpe en komische voorstelling van schrijver Nathan Vecht (Het jaar van Fortuyn). Vingervlug en met snijdende humor toont hij de staat van Nederland. Regisseur Eric de Vroedt en zijn topcast schetsen het portret van een samenleving die wankelt langs de kloof tussen elite en middenklasse en tussen aan- en afgehaakt Nederland.  

In de kleine gemeente Langwetering wordt de rust ruw verstoord als de plaatselijke recreatieplas wordt aangewezen als bestemming voor klimaatneutrale waterwoningen. De drijvende woonwijk is ontwikkeld door de succesvolle tech-ondernemer Hugo. Tijdens een ‘keukentafelgesprek’ op het gemeentehuis blijkt echter dat de lokale bewoners, onder aanvoering van de flexwerkende elektromonteur Ferry, niets moeten hebben van Hugo’s goede bedoelingen. Er ontstaat een verbeten strijd om lands- en lijfsbehoud. Wanneer blijkt dat de levens van Hugo en Ferry méér met elkaar verbonden zijn dan ze allebei dachten, krijgt de strijd een fatale wending. 

Begin je bezoek digitaal 
Beleef Laagland ook online met het virtuele verhaal van schrijver en regisseur Alkan Çöklü. Via de SneakPeek app volg je in de dagen vóór je bezoek de digitale levens van Mette (Emma Buysse) en Nick (Alex Hendrickx), de dochter en zoon van de hoofdpersonages. Via je telefoon zie je hun berichten en video-chats. Volg hoe zij elkaar als vijanden ontmoeten, en langzaam uitgroeien tot bondgenoten.

Hoe werkt het?
De SneakPeek beleef je het beste als je ook de theatervoorstelling Laagland bezoekt. Het SneakPeek verhaal start dan 6 dagen voor je theaterbezoek. Ga naar www.sneakpeek.nu/laagland en de rest wijst zich vanzelf! 

Er is in dit land een soort giftige cocktail ontstaan. De urgente strijd tegen klimaatverandering botst keihard op de steeds grotere ongelijkheid. De bovenklasse vervuilt het meest, maar wordt het minst getroffen door de milieumaatregelen van de overheid. Mensen als Hugo omarmen technologische innovatie als oplossing: apps voor deeleconomie, eco-nieuwbouw, groen is hot. Maar mensen als Ferry dreigen door strenge milieumaatregelen direct in hun portemonnee en bestaan te worden geraakt.

Regisseur Eric de Vroedt

credits

tekst: Nathan Vecht | regie: Eric de Vroedt | spel: Soumaya Ahouaoui, Emma Buysse, Tamar van den Dop, Alex Hendrickx, Alwin Pulinckx, Mark Rietman, Betty Schuurman, Esther Scheldwacht, Joris Smit, Jaap Spijkers en Nazanin Taheri | compositie en muziek: Florentijn Boddendijk en Remco de Jong | decor: Studio Dennis Vanderbroeck | kostuums: Lotte Goos | licht: Bernie van Velzen | dramaturgie: Willemijn Barelds en Kyra Mol (stage) 

App: tekst en regie: Alkan Çöklü | spel: Emma Buysse en Alex Hendrickx | productie: The Rainmakers 

www.hnt.nl